Β. Νετανιάχου: Να αποσυρθεί η διεθνής ειρηνευτική δύναμη από το Λίβανο – Το Ιράν προειδοποιεί ότι «δεν έχει κόκκινες γραμμές»

 Β. Νετανιάχου: Να αποσυρθεί η διεθνής ειρηνευτική δύναμη από το Λίβανο – Το Ιράν προειδοποιεί ότι «δεν έχει κόκκινες γραμμές»

Το Ιράν «δεν έχει κόκκινες γραμμές» όταν πρόκειται να υπερασπιστεί το λαό και τα συμφέροντα του, ανέφερε ο Ιρανός υπουργός των Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, καθώς η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής προετοιμάζεται για την επίθεση ανταπόδοσης του Ισραήλ, στην πρόσφατη πυραυλική επίθεση του Ιράν. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το Ισραήλ θα στοχεύσει πυρηνικές εγκαταστάσεις, μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο NBC, καθώς στο Ισραήλ ο Βενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απάντησε στις διεθνείς επικρίσεις σχετικά με τον τραυματισμό κυανοκράνων στο Λίβανο, καλώντας τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να αποσύρει τις διεθνείς ειρηνευτικές δυνάμεις από τα πεδία μάχης.

«Μετωπικά» αναμετρώνται δυνάμεις του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ στο μεθοριακό χωριό Ράμια του Λιβάνου. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει τη «διείσδυση» στη μεθόριο του Λιβάνου και μάλιστα αναφέρει ότι κρατά αιχμάλωτο που εντόπισε σε σήραγγα της Χεζμπολάχ, ενώ η σιϊτική οργάνωση σε αντίποινα ανακοίνωσε ότι έπληξε και στρατιωτική βάση στο βόρειο Ισραήλ, στα νότια της Χάιφας.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές καταστρέφουν την αγορά της Οθωμανικής εποχής στη νότια πόλη Ναμπατίγιε κατά τη διάρκεια της νύχτας, σκοτώνοντας τουλάχιστον ένα άτομο και τραυματίζοντας άλλα τέσσερα. Η Πολιτική Άμυνα του Λιβάνου δήλωσε ότι έδωσε μάχη με τις πυρκαγιές σε 12 κτίρια κατοικιών και 40 καταστήματα στην αγορά, η οποία χρονολογείται από το 1910.

Η Nabatiyeh ήταν μία από τις δεκάδες κοινότητες σε όλο τον νότιο Λίβανο που το Ισραήλ ζητάει εκκένωση, παρόλο που η πόλη φιλοξενεί εκτοπισμένους από άλλες περιοχές του Λιβάνου.

Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε τραυματίες διασώστες και καταστροφή ασθενοφόρων από δεύτερο ισραηλινό πλήγμα σε σημείο όπου αναζητούνταν εγκλωβισμένοι από τα ερείπια που άφησε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο νότιο Λίβανο.

Γάζα: Ασφυκτικός αποκλεισμός της Τζαμπαλίγια

Στην κεντρική και βόρεια  Γάζα, δεκάδες είναι οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς τις τελευταίες ώρες, οπως αναφέρουν οι ιατρικές πηγές. Ο ισραηλινος στρατός συνεχίζει τον αποκλεισμό στην περιοχή Τζαμπαλίγια, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι χιλιάδες Παλαιστίνιοι πρόσφυγες. Σύμφωνα μ τον ΟΗΕ, για περισσότερο από ένα μήνα δεν έχει εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια στο βόρειο τμήμα του θύλακα.

Περισσότεροι από 42.227 Παλαιστίνιοι είναι νεκροί και 98.464 τραυματίες από την εισβολή των στρατιωτικών δυνάμεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου του 2023, ανέφερε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

«Εκκρεμεί η απόφαση για τα αντίποινα στην ιρανική πυραυλική επίθεση»

Την ίδια ώρα, η Τεχεράνη διαψεύδει δημοσιεύματα που την συνδέουν με την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ πριν ένα χρόνο.

Οι New York Times, επικαλούμενοι πρακτικά από μυστικές συναντήσεις της Χαμάς τα οποία εντόπισαν οι Ισραηλινοί στη Γάζα, αποκαλύπτουν ότι η παλαιστινιακή οργάνωση σχεδίαζε αρχικώς να εξαπολύσει μεγάλης κλίμακας επίθεση στο Ισραήλ το φθινόπωρο του 2022,  αλλά ανέβαλε την εισβολή μέχρι τις 7 Οκτωβρίου του 2023, σε μια προσπάθεια να πείσει το Ιράν και τη Χεζμπολάχ να συμμετάσχουν σε αυτήν.
Η μόνιμη αντιπροσωπεία του Ιράν στον ΟΗΕ διέψευσε το δημοσίευμα που τη συνδέει με την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του στον ισραηλινό ομόλογό του, στην διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, για το γεγονός ότι μπήκαν στο στόχαστρο κυανόκρανοι του ΟΗΕ στο Λίβανο.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ διαβεβαίωσε τον ομόλογό του των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για την προστασία της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ που έχει αναπτυχθεί στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας.

 

 

Related post