Ειρήνη Αγαπηδάκη: Δωρεάν υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας

 Ειρήνη Αγαπηδάκη: Δωρεάν υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας

«Υπήρξα παχύσαρκη. Πάλευα με το βάρος και παλεύω σε όλη μου τη ζωή. Ήμουν 96 κιλά και κατάφερα να τα χάσω γιατί είχα την βοήθεια από διατροφολόγο» εξομολογήθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις έξι» της ΕΡΤ, επισημαίνοντας με αυτό τον τρόπο τη σημασία του προγράμματος «Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας στην Ελλάδα 2023-2025» που παρέχει δωρεάν υπηρεσίες από διατροφολόγο και δωρεάν αθλητικές δραστηριότητες σε παιδιά από τη βρεφική ηλικία έως 17 ετών. Το πρόγραμμα, του υπουργείου Υγείας για την παιδική παχυσαρκία παρουσιάστηκε χθες (18/11) και στην εκδήλωση είχε παρέμβαση και ο πρωθυπουργός. «Αποδεχόμαστε όλα τα παιδιά είναι αυτονόητο. Το θέμα είναι στα ζητήματα υγείας να έχουμε μια προσέγγιση που να κάνει τη σωστή επιλογή εύκολη επιλογή» επισήμανε η Ειρήνη Αγαπηδάκη.

«Το πρόγραμμα έχει μια σειρά από δωρεάν εργαλεία, για τους γονείς τους εκπαιδευτικούς, τα ίδια τα παιδιά. Προσεγγίζουμε τα παιδιά από την πρώτη βρεφική ηλικία – το πρόγραμμα στοχεύει από 0-17 ετών – καθώς ένα στα δύο παιδιά στη χώρα μας αντιμετωπίζει προβλήματα υπερβαρότητας ή παχυσαρκίας». «Από τα πρώτα βήματα της ζωής θέλουμε να δώσουμε στους γονείς τα σωστά εργαλεία για τη διατροφή των παιδών» επισήμανε.

Ανησυχητικά είναι τα στατιστικά της παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας καθώς όπως επισήμανε η κα Αγαπηδάκη «έχουμε παιδιά δημοτικού που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον διαβήτη και την υπέρταση εξαιτίας της παχυσαρκίας»

«Οι γονείς δεν θα επιβαρύνονται ούτε για τα κόστη για αθλητικές δραστηριότητες, ούτε με το κόστος του διατροφολόγου» τόνισε.

Όπως επισήμανε χθες και ο πρωθυπουργός στην εκδήλωση, το πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας, είναι ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, που υλοποιείται με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Η πρόληψη στη χώρα μας έχει ταυτιστεί με τη στέρηση» ανέφερε και επισήμανε «αυτό είναι λάθος. Πρόληψη είναι να μπορεις να φροντίζεις, να αγαπάς τον εαυτό σου με έναν διαφορετικό τρόπο» σημείωσε και εξήγησε:

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε με αυτό το πρόγραμμα είναι να αλλάξουμε τους παράγοντες που οδηγούν στην παιδική παχυσαρκία». «Δεν είναι ευθύνη τον παιδιών όταν είναι παχύσαρκα. Το οικογενειακό του περιβάλλον, το περιβάλλον του σχολείου στα κυλικεία, οδηγεί σε αυτό το αποτέλεσμα. Δεν είναι προσωπική επιλογή του παιδιού»τόνισε.

«Κράτη-μέλη της Ε.Ε μας ζητούν πληροφορίες γι΄αυτό το πρόγραμμα. Είναι ένα από τα ελάχιστα ολοκληρωμένα προγράμματα πρόληψης και καταπολέμησης της παιδικής παχυσαρκίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο» είπε η κα Αγαπηδάκη.

Έκανε λόγο για μεταρρύθμιση όλου του πλαισίου στο σχολείο. «Με υγιεινότερα τρόφιμα στα κυλικεία των σχολείων με μικρή περιεκτικότητα σε αλάτι και κορεσμένα λιπαρά».

«Η προσέγγιση των παιδιών πρόκειται να γίνει με έναν ουσιαστικό και διασκεδαστικό τρόπο» ανέφερε.

«Πάμε να κάνουμε αλλαγή στο περιβάλλον και να φέρουμε κοντά τοπικούς φορείς, να μάθουν τα παιδιά τα τοπικά προϊόντα, τα εποχιακά προϊόντα, να μάθουν να μαγειρεύουν, να γίνει διασκεδαστικό όλο αυτό και όχι να κάνουμε ένα υποχρεωτικό μάθημα στα παιδιά» κατέληξε.

Πηγή: ertnews.gr

Related post