BRICS: Πέντε νέα μέλη από 1ης Ιανουαρίου και σημαντική ενίσχυση των οικονομικών μεγεθών που εκπροσωπεί
Γιγαντώνεται η οικονομική συμμαχία των BRICS με την είσοδο πέντε νέων μελών από την 1η Ιανουαρίου. Αίγυπτος, Αιθιοπία, Ιράν, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποτελούν μέλη πλέον αυτής της ομάδας χωρών, που ενδέχεται να αλλάξει πλέον ονομασία, με επικρατέστερη να είναι “BRICS+”.
Αυτός ο συνασπισμός κρατών είχε δημιουργηθεί το 2006 από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα υιοθετώντας την ονομασία BRIC, ενώ μετά την είσοδο της Ν. Αφρικής στο μπλοκ το 2010 μετονομάστηκε σε BRICS.
Η διευρυμένη πλέον ομάδα κρατών συγκεντρώνει το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού (περίπου 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι) και ένα ΑΕΠ μεγαλύτερο των 28,5 τρισ. δολαρίων (28% του παγκόσμιου ΑΕΠ), ενώ αντιπροσωπεύει το 44% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.
Το πισωγύρισμα της Αργεντινής, η οποία ενώ είχε δηλώσει ότι θα εισχωρήσει στο οικονομικό μπλοκ, μετά τις τελευταίες εκλογές όμως και το θρίαμβο του νεοφιλελεύθερου Χαβιέρ Μιλέι ακύρωσε τη συμμετοχή της, δεν φαίνεται ικανό να ανακόπτει τη δυναμική των BRICS. Οι φιλοδοξίες ενίσχυσης του συνασπισμού είναι σημαντικές, μιας και περίπου 20 χώρες ακόμη του αναπτυσσόμενου κόσμου έχουν καταθέσει επίσημο αίτημα ένταξης στον οργανισμό.
Διακηρυγμένος στόχος των BRICS είναι να αποκτήσουν πιο έντονη εκπροσώπηση και πιο δυνατή φωνή οι ανερχόμενες οικονομίες και να μην εξαρτώνται για τη χρηματοδότησή τους αποκλειστικά από οργανισμούς όπως το ΔΝΤ ή η Παγκόσμια Τράπεζα, οι οποίοι ελέγχονται πλήρως από τη Δύση. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε, τα κράτη του συνασπισμού ίδρυσαν το 2014 τη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα για τη χορήγηση δανείων σε αναδυόμενες οικονομίες. Μέχρι τα τέλη του 2022, η νέα αυτή τράπεζα είχε δανείσει σχεδόν 32 δισ. δολάρια σε υπό ανάπτυξη χώρες για την κατασκευή δρόμων, σιδηροδρομικών δικτύων και υποδομών για την παροχή καθαρού νερού.
Όπως ανέφερε στο BBC ο καθηγητής στο Trinity College του Δουβλίνου Πάντρεγκ Κάρμοντι, σκοπός της Κίνας μέσω του εγχειρήματος των BRICS είναι να ενισχύσει την επιρροή της σε περιοχές όπως η Αφρική και να γίνει η κυρίαρχη φωνή του Παγκόσμιου Νότου, ενώ η Ρωσία κινείται σε άλλο μήκος κύματος, ευελπιστώντας ότι με την υποστήριξη των αναδυόμενων αγορών θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις κυρώσεις που έχει υποστεί από τη Δύση λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.
Στους κόλπους της νέας συμμαχίας έχει ανοίξει επίσης μια μεγάλη συζήτηση για τη δημιουργία ενός νέου νομίσματος που θα έρθει να αντικαταστήσει το δολάριο στις συναλλαγές μεταξύ τους. Η πρόταση που έχει ήδη διατυπωθεί από τη Βραζιλία και τη Ρωσία, μπορεί να μην συζητήθηκε καθόλου στα φόρουμ του συνασπισμού κατά τη διάρκεια ολόκληρου του 2023, όμως αυτό δεν αποκλείει κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον ένα νέο νόμισμα ή κρυπτονόμισμα να χρησιμοποιείται σε διεθνείς συναλλαγές, σχολίασε ο Πάντρεγκ Κάρμοντι στο βρετανικό δίκτυο.
Με τη Ρωσία να αναλαμβάνει την προεδρία για το 2024, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι έχει θέσει ως στόχους να ενισχύσει το ρόλο των χωρών των BRICS στο διεθνές οικονομικό σύστημα, να διευρύνει τη συνεργασία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της συμμαχίας και να ενισχύσει τις συναλλαγές σε εθνικά τους νομίσματα, καθώς και να προωθήσει τη συνεργασία ανάμεσα στις φορολογικές και τελωνειακές αρχές των κρατών του συνασπισμού.
Πηγή: BBC