Φόβοι για γενικευμένη ανάφλεξη στη Μ. Ανατολή: Οι δύο βασικές εκτιμήσεις για τις εξελίξεις – «Κλειδί» η απάντηση Χεζμπολάχ
Οι φόβοι για επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή εντείνονται, μετά το θάνατο του Νο2 της Χαμάς, Σαλέχ Αλ Αρούρι, στη Βηρυτό, από πλήγμα drone. O πρωθυπουργός του Λιβάνου δείχνει το Ισραήλ ως υπέυθυνο για την επίθεση, ενώ η Χεζμπολάχ προειδοποιεί ότι δεν θα μείνει ατιμώρητη. Το Τελ Αβιβ δεν έχει αναλάβει επισήμως την ευθύνη, ξεκαθαρίζει, όμως, ότι δεν πρόκειται για χτύπημα σε βάρος του Λιβάνου.
Οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την αντίδραση της λιβανικής Χεζμπολάχ αλλά και από το κατά πόσο το Ισραήλ κρίνει σκόπιμη σε αυτή τη φάση μια διεύρυνση της σύρραξης.
Υπάρχουν δύο βασικές εκτιμήσεις για το πώς ενδέχεται να εξελιχθούν τα πράγματα: Στην πιο ήπια εκδοχή, η Χεζμπολάχ απαντά, αλλά όχι με μεγάλης κλίμακας πλήγματα. Σταθμίζει, δηλαδή την αντίδρασή της, έτσι ώστε να δείξει συμπαράσταση στη Χαμάς αλλά και να μην σύρει τον Λίβανο σε γενικευμένη σύρραξη, με όλες τις συνέπειες ενός πολέμου και για τη χώρα και για την επιρροή της ίδιας της Χεζμπολά την επόμενη μέρα.
Με βάση αυτή την ανάλυση και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου θα ήθελε να αποφύγει τον πόλεμο με τη Χεζμπολάχ, παρά τις πιέσεις που δέχεται από τους ακροδεξιούς εθνικιστές κυβερνητικούς εταίρους που φέρονται να τον πιέζουν να κλιμακώσει τον πόλεμο για να εξοντώσει ή να παροπλίσει και τη Χεζμπολάχ και να διασφαλίσει τα βόρεια σύνορα. Μάλιστα, δεν είναι τυχαία η δήλωση του συμβούλου του Μαρκ Ρεγκέβ που τόνισε ότι το πλήγμα στη Βηρυτό δεν είναι πλήγμα εναντίον του λιβανικού κράτους, ούτε εναντίον της Χεζμπολάχ αλλά μόνο εναντίον της Χαμάς.
Παλαιστίνιοι αναλυτές προβάλλουν μια άλλη υπόθεση, ότι το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να πάει σε πόλεμο με τη Χεζμπολάχ και ότι με τη δολοφονία του Αρούρι αναγκάζει την οργάνωση να πάρει θέση. Αν τηρήσει την υπόσχεσή της ότι δηλαδή θα εκδικηθεί για επιθέσεις εντός λιβανικού εδάφους, τότε θα ξεκινήσει πόλεμος και το Ισραήλ βρίσκει την ευκαιρία που θέλει για να πλήξει ανεπανόρθωτα τη Χεζμπολάχ. Αν η οργάνωση δεν δώσει σκληρή απάντηση, τότε εμφανίζεται αδύναμη και χάνει επιρροή.
Να σημειωθεί ότι αναμένονται δηλώσεις Νασράλα προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Επικίνδυνη ανάφλεξη μετά τη δολοφονία του υπαρχηγού της Χαμάς
Δευτερόλεπτα μετά το πλήγμα στη Βηρυτό που προκάλεσε το θάνατο του Σαλέχ Αλ Αρούρι, υπαρχηγού της Χαμάς, το κτίριο έχει τυλιχτεί στις φλόγες ενώ κόσμος τρέχει να απομακρυνθεί, ασθενοφόρα φτάνουν στο σημείο.
«Ήταν τέτοιο το μέγεθος της έκρηξης, που όταν πήγαμε κοντά είδαμε ανθρώπινα μέλη διασκορπισμένα στο έδαφος ενώ γύρω αυτοκίνητα είχαν πιάσει φωτιά» ανέφερε ένας μάρτυρας.
Το πλήγμα έγινε με μη επανδρωμένο αεροσκάφος με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου να κατηγορεί το Ισραήλ. Το ίδιο ισχυρίζονται Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CNN, όμως ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης δεν το επιβεβαιώνει και σπεύδει να σημειώσει ότι όποιος το έκανε δεν είχε στόχο το Λίβανο.
Ο θάνατος του 57χρονου Αρούρι, προκαλεί τεράστια ανησυχία για ευρύτερη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, καθώς έγινε σε λιβανέζικο έδαφος. Λίγες ώρες μετά την επίθεση, η Χεζμπολάχ, εξαπέλυσε επίθεση στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, τραυματίζοντας δύο στρατιώτες. Ο Αρουρι ήταν εξέχον στέλεχος της Χαμάς, δεξί χέρι του Ισμαήλ Χανίγιε και υπεύθυνος για τη δράση της Χαμάς στη Δυτική Όχθη. Βρισκόταν στον Λίβανο ως σύνδεσμος της Χαμάς με την Χεζμπολάχ, ενώ ήταν εκείνος που συνδεόταν περισσότερο με την ηγεσία του Ιράν.
Στο άκουσμα του θανάτου του, υποστηρικτές της Χαμάς βγήκαν στους δρόμους στη Δυτική Όχθη, φωνάζοντας το όνομά του ρυθμικά, αλλά και συνθήματα κατά του Ισράηλ.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το μέλος του υπουργικού πολεμικού συμβουλίου του Ισράηλ, Μπένι Γκαντζ, ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε από την ισραηλινή κυβέρνηση να αποφεύγει συμπεριφορές που μπορούν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση, ιδιαίτερα στον Λίβανο. Την ίδια ώρα, ο εκπροσωπος του ισραηλινού στρατού ξεκαθάριζε ότι μοναδικός στόχος είναι η Χαμάς, τονίζοντας παράλληλα όμως ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο για όλα τα ενδεχόμενα.
Συνεχίζονται τα ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας
Στη Γάζα, οι ισραηλινές επιθέσεις συνεχίζονται. Κόσμος τρέχει σε πανικό μεταφέροντας τραυματίες μετά από πλήγμα στον καταυλισμό Νουσειράτ, το κέντρο του θύλακα.
Αλλά και στην Χαν Γιούνις συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί, όπου σύμφωνα με το Ισραήλ επλήγησαν στόχοι της Χαμάς. Κι ενώ οι νεκροί και οι τραυματίες αυξάνονται δραματικά, ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγράφουν το δράμα όσων βρίσκονται μέσα στη Λωρίδα της Γάζας. Στους πρόχειρους καταυλισμούς παιδιά κάνουν ουρές για να πάρουν έστω και λίγο φαγητό, ενώ η καταστροφή ακόμη και σε νοσοκομεία είναι απερίγραπτη.
Έντονη ήταν η αντίδραση του Ισραηλινού υπουργού Εθνικής Ασφαλείας Μπεν Γκβιρ στις επικρίσεις του Στέητ Ντιπάρτμεντ για τις δηλώσεις του ιδίου και του υπουργού Οικονομικών Σμότριτς περί μετεγκατάστασης των Παλαιστινίων εκτός της Λωρίδας της Γάζας. «Εκτιμώ πάρα πολύ τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά, με όλο το σεβασμό, δεν είμαστε πια ένα αστέρι στην αμερικανική σημαία» δήλωσε ο ακροδεξιός εταίρος του Νετανιάχου.
Πηγή: ertnews.gr