Κ. Συνολάκης για τυφώνα «Μίλτον»: Αναμένονται πολλά θύματα – Τα κύματα θα πνίξουν πολλές περιοχές – Θα ξεπεράσουν τα 4 μέτρα
Η Φλόριντα, η οποία ζει σκηνές απόγνωσης με τους κατοίκους σε μαζική έξοδο, μιας και υπάρχει ο τρόμος για τον τυφώνα «Μίλτον», ήταν το κεντρικό θέμα συζήτησης στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «To GPS της Επικαιρότητας» ανάμεσα στον Θάνο Σιαφάκα και στον Κώστα Συνολάκη, Καθηγητή Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο της Κρήτης και ακαδημαϊκό.
Μιλώντας λοιπόν, στο ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ υπογράμμισε αρχικά «Αυτή είναι μια πραγματικά πολύ μεγάλη καταιγίδα μεγέθους 5 και θα χτυπήσει μία περιοχή της Φλόριντας. Δηλαδή για να εξηγήσω στους ακροατές μας στην περιοχή που είναι προς τον κόλπο του Μεξικού, εκεί πέρα είναι η πόλη της Τάμπας, η οποία είναι ένας μικρός κόλπος και είναι και της πόλης του Αγίου Πέτρου και αυτή η περιοχή είχε χτυπηθεί πριν από δύο εβδομάδες από μία άλλη πολύ μεγάλη καταιγίδα από την καταιγίδα που λεγόταν Ελλήν, δηλαδή ο Έλληνας. Είχε χτυπήσει 4 πολιτείες συνολικά και είχε 200 θύματα. Και πολλά από αυτά ήταν διότι δυστυχώς δεν είχαν ακολουθήσει τις οδηγίες εκκένωσης και δεν είχαν φύγει».
«Θα χτυπήσει περιοχές και κτήρια που έχουν χάσει την ανθεκτικότητά τους»
Και στη συνέχεια τόνισε «Χτυπάει σε ευάλωτες περιοχές και σε κατασκευές και σπίτια και σε υποδομές που έχουν ήδη χάσει την ανθεκτικότητά τους. Δηλαδή ένα μεγάλο κομμάτι της περιοχής και ειδικά στη γωνία, αν σκεφτεί κανείς στο χάρτη και δει πώς είναι η Φλόριντα και μετά είναι η Βόρεια Αμερική αυτή η γωνία που είναι σαν ένα χερούλι που κατεβαίνει προς τα κάτω η Φλόριντα, ακριβώς σε εκείνη τη γωνία πάνω, είναι το σημείο που είχε χτυπήσει η προηγούμενη καταιγίδα πριν από δύο εβδομάδες».
«Αναμένονται πολλά θύματα – Τα κύματα θα πνίξουν πολλές περιοχές – Θα ξεπεράσουν τα 4 μέτρα»
Τέλος, αναφορικά με τον τυφώνα «Κατρίνα», το 2005, στη Νότια Ορλεάνη ο οποίος άφησε πίσω του 1.800 νεκρούς και για το αν προβλέπει να συμβεί και τώρα κάτι αντίστοιχο, με τον τυφώνα «Μίλτον» ο Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο της Κρήτης, δεν παρέλειψε να επισημάνει το εξής «Μπορεί ναι. Για αυτό και γίνεται όλη αυτή η προσπάθεια, δηλαδή, η μαζική προσπάθεια εκκένωσης για να μην έχουμε θύματα. Και βέβαια από μία πλευρά, επειδή οι άνθρωποι έχουν την εμπειρία που είχανε με τον τυφώνα πριν από δύο εβδομάδες, που αρκετοί, όπως σας είπα, δεν ακολούθησαν δυστυχώς τις οδηγίες των αρχών να απομακρυνθούν έγκαιρα, τώρα νομίζω ότι θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη συμμόρφωση με αυτές τις οδηγίες». Όσο για το πότε αναμένεται κορύφωση του φαινομένου «Αυτό δεν μπορεί κανείς από πριν να το εκτιμήσει ακριβώς, το πόσες δηλαδή μέρες θα κάτσει ο τυφώνας. Μπορεί να προχωρήσει μέσα και να μην κάτσει πολλές μέρες στο σημείο εκείνο. Ή μπορεί να κάτσει. Αν όμως, κάτσει θα έχουμε καταστροφικά αποτελέσματα και θα πέσει πάρα πολύ βροχή, σε πολλές περιοχές (…). Πάνω στην άνοδο της στάθμης που θα δείτε, επειδή ακριβώς φυσάει ο αέρας, υπάρχουν και πολύ μεγάλα κύματα. Δηλαδή τα κύματα και η άνοδος της στάθμης μπορεί να φτάσουν περίπου 4 μέτρα. Φανταστείτε δηλαδή να είσαι σε μια παραθαλάσσια περιοχή και η στάθμη και τα κύματα να έχουν ύψος 4 μέτρα. Είναι κάτι καταστροφικό».