«Φρένο» Νετανιάχου στο ταξίδι Γκάλαντ στις ΗΠΑ – Θέλει πρώτα να συνομιλήσει με Μπάιντεν

 «Φρένο» Νετανιάχου στο ταξίδι Γκάλαντ στις ΗΠΑ – Θέλει πρώτα να συνομιλήσει με Μπάιντεν

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ στις Ηνωμένες Πολιτείες, απαιτώντας πρώτα να έχει απευθείας συνομιλίες με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με την εφημερίδα *Times of Israel*, ο Νετανιάχου δήλωσε στον Γκάλαντ ότι δεν εγκρίνει την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, όπου ο υπουργός επρόκειτο να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Ιράν και την πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ.

Η κίνηση αυτή αναδεικνύει τις εσωτερικές διαφωνίες στην ισραηλινή ηγεσία, καθώς ο Νετανιάχου επιθυμεί να είναι ο πρώτος που θα συνομιλήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο για τις ενδεχόμενες στρατιωτικές απαντήσεις του Ισραήλ. Σύμφωνα με το Κανάλι 12, ο πρωθυπουργός θέτει ως προϋπόθεση για την έγκριση του ταξιδιού την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας, το οποίο θα εξετάσει τις λεπτομέρειες της απάντησης στην πυραυλική απειλή.

Ωστόσο, η στάση του Νετανιάχου έχει προκαλέσει αναταράξεις, καθώς ο Γκάλαντ, σύμφωνα με πληροφορίες, διαφωνεί με τη στρατηγική του πρωθυπουργού, ειδικά ως προς το ενδεχόμενο να στοχοποιηθούν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας αναμένεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν, την Τετάρτη, ωστόσο το ταξίδι παραμένει υπό αμφισβήτηση αν δεν δοθεί το «πράσινο φως» από τον Νετανιάχου.

Η διαφωνία αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά εντάσεων μεταξύ του Νετανιάχου και του Γκάλαντ, με τη σχέση των δύο ανδρών να βρίσκεται σε κρίση από τον περασμένο Οκτώβριο. Τότε, ο Νετανιάχου είχε εξετάσει ακόμη και το ενδεχόμενο αποπομπής του Γκάλαντ, μετά από σειρά δηλώσεων που έκαναν σαφή τη διαφωνία του υπουργού Άμυνας με τις αποφάσεις του πρωθυπουργού.

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο καθώς οι ΗΠΑ πιέζουν για μια πιο ήπια προσέγγιση απέναντι στο Ιράν, τη στιγμή που το Ισραήλ εξετάζει την πιθανότητα στρατιωτικής κλιμάκωσης. Η τελική απόφαση για το ταξίδι του Γκάλαντ θα εξαρτηθεί από τις συζητήσεις του Νετανιάχου με τον Μπάιντεν, αλλά και από την έγκριση των ανώτερων στρατιωτικών και πολιτικών αξιωματούχων του Ισραήλ.

Το διπλωματικό παιχνίδι κορυφώνεται, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να επιδιώκει να κρατήσει τον απόλυτο έλεγχο της επικοινωνίας με την Ουάσινγκτον, δείχνοντας ότι οι κινήσεις απέναντι στο Ιράν δεν θα αποφασιστούν χωρίς τη δική του άμεση συμμετοχή. Αν τελικά το ταξίδι εγκριθεί, η συνάντηση Γκάλαντ – Όστιν αναμένεται να είναι καθοριστική για τις επόμενες κινήσεις των δύο χωρών στην περιοχή.

Related post