Επίσκεψη Μπάιντεν στη Γερμανία: Στο επίκεντρο ο πόλεμος στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή

 Επίσκεψη Μπάιντεν στη Γερμανία: Στο επίκεντρο ο πόλεμος στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή

Λίγο πριν το τέλος της θητείας του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία στο τέλος της εβδομάδας. Στο επίκεντρο των συνομιλιών του και με άλλους ευρωπαίους ηγέτες θα είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και κρίση στη Μέση Ανατολή.

Ο Ομπάμα είχε επισκεφθεί τη Γερμανία έξι φορές, ο Τραμπ μία για τους G20 στο Αμβούργο. Αλλά την πρώτη μετά από δεκαετίες επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί ο Τζο Μπάιντεν από την Παρασκευή μέχρι την Κυριακή.

Στη συνάντηση με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς την Παρασκευή αναμένονται «πολύ εντατικές συνομιλίες», λένε κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο, θεωρούν ότι η επίσκεψη είναι αναγνώριση της στενής συνεργασίας του Γερμανού καγκελάριου και του Αμερικανού προέδρου στην υποστήριξη της Ουκρανίας. Η Γερμανία μετά τις ΗΠΑ δίνει τα περισσότερα όπλα στην Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Αυτό θα είναι το αποκλειστικό θέμα και στη διάσκεψη υποστηρικτών της Ουκρανίας στην αμερικανική βάση του Ράμσταϊν που γίνεται υπό την αιγίδα των Αμερικανών. Εκεί θα μεταβούν Σολτς και Μπάιντεν το Σάββατο μαζί με το γάλλο πρόεδρο Μακρόν και το βρετανό πρωθυπουργό Στάρμερ. Στο Ράμσταϊν αναμένεται και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Related post