Γ. Στουρνάρας: Πρόκληση για τις τράπεζες η αναβάθμιση των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου

 Γ. Στουρνάρας: Πρόκληση για τις τράπεζες η αναβάθμιση των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου

Παρά την πρόοδο που έχουν επιδείξει οι ελληνικές τράπεζες σε βασικά μέτωπα οι προκλήσεις δεν εξέλιπαν, επισήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο «Risk management & Compliance Conference».

Όπως τόνισε ο ίδιος, αδήριτη είναι η ανάγκη περαιτέρω βελτίωσης της ποιότητας του χαρτοφυλακίου τους σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων και κινδύνων που απορρέουν κυρίως από το διεθνές περιβάλλον. Επιπλέον οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες αφορούν την ανάγκη διατήρησης της υφιστάμενης κερδοφορίας και ενίσχυσης -ποσοτικής και ποιοτικής- της κεφαλαιακής τους βάσης. Ταυτόχρονα, οι τράπεζες καλούνται, όπως και όλοι οι παραγωγικοί κλάδοι, να ανταποκριθούν στους συνεχώς εντεινόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους, και να προσαρμόσουν τις εργασίες τους λαμβάνοντας υπόψη τη ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή. Επιπλέον, η αυξανόμενη χρήση ψηφιακών μέσων στις τραπεζικές συναλλαγές εκθέτει τις τράπεζες σε αυξημένο κίνδυνο πληροφοριακών συστημάτων και κυβερνοασφάλειας και κατ’ επέκταση σε υψηλό λειτουργικό κίνδυνο. Το υφιστάμενο σχετικά ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών.

Σε ότι έχει να κάνει με τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου των τραπεζών ο διοικητής της ΤτΕ είπε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είχε ήδη διαμορφώσει ισχυρό πλαίσιο για την εσωτερική διακυβέρνηση των πιστωτικών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων, ωστόσο κρίνεται αναγκαία η αναθεώρηση του εν λόγω πλαισίου, στοχεύοντας στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου εσωτερικής διακυβέρνησης των τραπεζών, διατηρώντας όμως ρυθμίσεις που αποδείχτηκαν καίριας σημασίας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Ήδη η ΤτΕ έχει καταρτίσει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία (Πράξη) με την οποία μεταξύ άλλων τονίζεται η ανάγκη θέσπισης και εφαρμογής μιας συνετής στρατηγικής αντιμετώπισης των κινδύνων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Ειδικότερα για το τελευταίο η Τράπεζα της Ελλάδος, έχοντας πρωταρχικό ρόλο στην διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την πρόληψη χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα για σκοπούς ξεπλύματος χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, θα έχει την ευθύνη της μόνιμης κοινής εκπροσώπησης των εποπτικών αρχών της χώρας στο υπό εποπτική σύνθεση Γενικό Συμβούλιο της AMLA (Anti Money Laundering-AML).

Related post