Νεκρός από ισραηλινή επιδρομή ο διοικητής της Χεζμπολάχ

 Νεκρός από ισραηλινή επιδρομή ο διοικητής της Χεζμπολάχ

Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, ο διοικητής της Χεζμπολάχ, Χάντερ Αλί Ταουίλ σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του υπουργείου, ο Ταουίλ μαζί με τους Μοχάμεντ Χάντερ και τον Χασάν Ντιρ ελ Ρασένι που σκοτώθηκαν από τον IDF αυτή την εβδομάδα, φέρεται να ήταν υπεύθυνοι για έναν αντιαρματικό πύραυλο που έπληξε τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ τον Ιανουάριο.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ

Μετά από πληροφορίες του IDF, η IAF χτύπησε και εξολόθρευσε τον τρομοκράτη Hader Ali Taweel, ο οποίος υπηρετούσε ως διοικητής της εταιρείας Kfarkela της τρομοκρατικής οργάνωσης Hezbollah. Ο Taweel ήταν υπεύθυνος για την εκτόξευση εκατοντάδων βλημάτων και αντιαρματικών πυραύλων προς τις ισραηλινές κοινότητες στο βόρειο Ισραήλ

Μαζί με τους τρομοκράτες Mohamed Hader και Hassan Nteer el Rasheeni, οι οποίοι εξοντώθηκαν επίσης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Taweel ήταν υπεύθυνος για την επίθεση με αντιαρματικό πυραύλων στο Kfar Yuval στις 14 Ιανουαρίου 2024, κατά την οποία ο 76χρονος Ισραηλινός πολίτης Mira Η Ayalon και ο γιος της, ο λοχίας πρώτης τάξης (Απ.) Barak Ayalon, μέλος της ομάδας ασφαλείας της κοινότητας στην 769η Περιφερειακή Ταξιαρχία, σκοτώθηκαν.

Ιράν: Εξαφανισμένος εδώ και ημέρες κορυφαίος στρατηγός των Φρουρών της Επανάστασης – Όργιο φημών για την τύχη του

Ενώ η Τεχεράνη βρίσκεται σε αναμονή της απάντησης του Ισραήλ στο πυραυλικό χτύπημα που εξαπέλυσε την περασμένη εβδομάδα κατά στόχων στο εβραϊκό κράτος, οι New York Times αναφέρουν ότι ιρανικά μέσα ενημέρωσης αναρωτιούνται τις τελευταίες ημέρες για την απουσία δημόσιων εμφανίσεων του κορυφαίου στρατηγού Εσμαΐλ Γκάνι, αρχηγού του επίλεκτου σώματος της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, καθώς κρατικοί αξιωματούχοι δεν δίνουν κάποια σαφή απάντηση για την τύχη του.

Η Δύναμη Κουντς είναι επιφορτισμένη με επιχειρήσεις στο εξωτερικό και, μεταξύ άλλων, επιβλέπει τις ένοπλες οργανώσεις που υποστηρίζει το Ιράν στην περιοχή, όπως η Χεζμπολάχ στον Λίβανο, η Χαμάς στη Γάζα, οι Χούθι στην Υεμένη, ομάδες πολιτοφυλακής στο Ιράκ και τη Συρία, που περιφερειακά είναι γνωστές ως «Άξονας Αντίστασης».

Οι ανησυχίες για τον 67χρονο στρατηγό προέκυψαν μετά από αναφορές σε ισραηλινά και αραβικά μέσα ενημέρωσης χθες Σάββατο ότι είτε σκοτώθηκε, είτε τραυματίστηκε σε μία από τις πρόσφατες επιθέσεις του Ισραήλ στη Βηρυτό.

Ιρανοί αξιωματούχοι, υπό καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσαν ότι ο στρατηγός Γκάνι ταξίδεψε στη Βηρυτό την περασμένη εβδομάδα για να συναντηθεί με ανώτερους αξιωματούχους της Χεζμπολάχ και να βοηθήσει την ομάδα να ανακάμψει μετά το κύμα των ισραηλινών επιθέσεων στον Λίβανο.

Οι Φρουροί της Επανάστασης δεν έχουν εκδώσει ακόμη κάποια ανακοίνωση που να πληροφορεί για το πού βρίσκεται και τι κάνει ο Γκάνι, ο οποίος τα τελευταία χρόνια αποδείχθηκε ιδιαίτερα επιμελής στην ολοκλήρωση των σχεδίων που είχε ξεκινήσει ο προκάτοχός του στην κορυφή της Δύναμης Κουντς, στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί, εκπαιδεύοντας και οργανώνοντας ένοπλες ομάδες υποστηριζόμενες από το Ιράν σε διάφορες χώρες, ώστε να λειτουργούν συντονισμένα, αλλά και να είναι αυτάρκεις σε ορισμένους κρίσιμους τομείς, όπως την κατασκευή κάποιων τύπων όπλων.

Φώτο Αρχείου – Ο Esmail Ghaani στην κηδεία του προκατόχου του Qassem, που δολοφονήθηκε από τις ΗΠΑ το 2020 στη Βαγδάτη. (Office of the Iranian Supreme Leader via AP)

«Η κοινή γνώμη περιμένει νέα ότι ο στρατηγός μας είναι ζωντανός και καλά», σχολιάζει ο ιρανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Tabnak και απευθύνει έκκληση να δημοσιευτεί κάποιο σύντομο βίντεο του, ενώ μια άλλη ενημερωτική ιστοσελίδα, η  Shahreh Khabar, δημοσίευσε ένα λεπτομερές χρονικό των υπηρεσιών του στρατηγού στις τάξεις των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.

Πηγή: New York Times

Related post