Κλιμακώνει το Ισραήλ σε τέσσερα μέτωπα – Ο IDF λέει ότι κατέστρεψε σήραγγα διακίνησης όπλων από τη Συρία στον Λίβανο

 Κλιμακώνει το Ισραήλ σε τέσσερα μέτωπα – Ο IDF λέει ότι κατέστρεψε σήραγγα διακίνησης όπλων από τη Συρία στον Λίβανο

Σε τέσσερα μέτωπα επιχειρεί το Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, σε Λίβανο, Γάζα, Δυτική `Οχθη και Συρία. Στη Βηρυτό, βομβάρδισε κτίρια στοχεύοντας τον πιθανό διάδοχο του Νασράλα προκειμένου να εξοντώσει όλη την ιεραρχία της Χεζμπολάχ. Στη Δυτική Όχθη, τουλάχιστον 18 άνθρωποι έπεσαν νεκροί σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, ανάμεσά τους και ο τοπικός ηγέτης της Χαμάς. Στα σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Συρίας, λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών, έκλεισε το πέρασμα Μασναά, από όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν διαφύγει. Ανοιχτό άφησε ο Αμερικανός Πρόεδρος το ενδεχόμενο το Ισραήλ να πλήξει τις πετρελαιοπηγές του Ιράν, βάζοντας φωτιά στις διεθνείς τιμές του μαύρου χρυσού.

Πριν από λίγο ο IDF ανακοίνωσε, όπως αναφέρουν οι Times of Israel, ότι μαχητικά αεροσκάφη χτύπησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας μια σήραγγα μήκους 3,5 χιλιομέτρων που διέσχιζε τον Λίβανο και τη Συρία και η οποία, σύμφωνα με τον στρατό του Ισραήλ, χρησιμοποιούνταν από τη Χεζμπολάχ για τη λαθραία μεταφορά ιρανικών όπλων. Σύμφωνα με τις IDF, η σήραγγα λειτουργούσε από τη Μονάδα 4400 της Χεζμπολάχ, η οποία είναι επιφορτισμένη με την παράδοση όπλων από το Ιράν και τους αντιπροσώπους του στο Λίβανο.

Το πρώτο διάγγελμα, μετά από σχεδόν πέντε χρόνια απηύθυνε νωρίτερα ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, παρουσιάζοντας τις προθέσεις της Τεχεράνης. Ο ίδιος είχε ένα τουφέκι στο πλευρό του. «Δεν θα καθυστερήσουμε ούτε θα βιαστούμε να απαντήσουμε στο Ισραήλ» τόνισε.

«Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ήταν μια νόμιμη πράξη, το ίδιο και η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ» είπε ακόμη. «Η επιχείρηση των ενόπλων μας δυνάμεων πριν από λίγες νύχτες ήταν απολύτως νόμιμη» είπε. Έκανε λόγο για την πυραυλική επίθεση ως την «ελάχιστη τιμωρία για τα εγκλήματα του Ισραήλ». Ενώ πρόσθεσε: «Αυτό που έχει συσσωρευτεί από την πρόσφατη συμπεριφορά του Ισραήλ αυξάνει την οργή και ενισχύει τα κίνητρα αντίστασης».

Κατά χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στο μεγάλο Τέμενος της Τεχεράνης για να τον ακούσουν ενώ φώναζαν «η κατάρα του Θεού να πέσει στο Ισραήλ».

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, έγινε γνωστό από πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ, ότι ετάφη προσωρινά ο Νασράλα σε μυστική όμως τοποθεσία και ότι όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, όπως τόνισε χαρακτηριστικά αυτή η πηγή, θα ακολουθήσει δημόσια κηδεία.

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα του Ισραήλ στον Λίβανο, αλλά και οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ κατά του βόρειου Ισραήλ. Ο Γιώργος Σιδέρης, ο απεσταλμένος του ΕΡΤΝews στο Ισραήλ ότι «με τους συναδέλφους τον Γιάννη Παρίση και τον Γιάννη Παπαχρήστο έχουμε ξεκινήσει ένα οδοιπορικό στη συνοριογραμμή. Προσπαθούμε να φτάσουμε δηλαδή όπου μας επιτρέπουν οι ισραηλινές δυνάμεις, γιατί οι επιχειρήσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ισραηλινό χτύπημα έπληξε διασώστες που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της Βηρυτού, τραυματίζοντας τρεις, δήλωσε στο Reuters την Παρασκευή πηγή ασφαλείας από τον Λίβανο. Ο ισραηλινός στρατός χθες καλούσε να απομακρυνθούν οι άμαχοι από 20 οικισμούς στα στα νότια του Λιβάνου. Σήμερα έχουμε εντολή εκκένωσης για τριάντα επτά χωριά και πόλεις στο νότιο Λίβανο».

Από το Τελ Αβίβ ο απεσταλμένος του ΕΡΤΝews, Κωστής Κωνσταντίνου, μετέδωσε ότι εκεί επικρατεί ακόμη ηρεμία, γιατί είναι στην τελευταία ημέρα των αργιών. Για «μια ανήσυχη ηρεμία» μίλησε ο δημοσιογράφος που πρόσθεσε ότι « σήμερα ειδικά μεγαλώνει ακόμη περισσότερο η ανησυχία, αφού σύμφωνα με επίσημα στοιχεία τα οποία δημοσιοποιήθηκαν το πρωί από την 7η Οκτωβρίου μέχρι σήμερα, οι αρχές ασφαλείας, οι μυστικές υπηρεσίες και η αστυνομία απέτρεψαν 1290 τουλάχιστον προσπάθειες για επιθέσεις, 900 επιθέσεις ενόπλων και 290 βομβιστικές επιθέσεις. Αυτό δημιουργεί ένα ιδιαίτερο κλίμα, παρόλο που είχαμε και πέρυσι ένα σύνολο 1035 τέτοιων επιθέσεων, αλλά αυξάνεται συνέχεια ο κίνδυνος και μετά από αυτό που έγινε προχθές στο Τελ Αβίβ μεγαλώνει ακόμη περισσότερο. »Επειδή ακριβώς αρχίζει το νέο έτος και μπαίνουμε στον ιερό πρώτο μήνα της εβραϊκής θρησκείας που έχει αρκετές αργίες και είναι ακριβώς αυτό το διάστημα που επιτέθηκαν πέρυσι την 7η Οκτωβρίου οι ένοπλοι στη Γάζα αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη ανησυχία αυτή τη στιγμή. Όπως διαβεβαιώνουν οι αρχές λαμβάνονται όλα τα μέτρα για να μην υπάρξει ο οποιοσδήποτε κίνδυνος, συν βεβαίως τα στρατιωτικά μέτρα για να αντιμετωπιστεί η οποία επίθεση του Ιράν»

Πηγές: ΕΡΤΝews, Times of Israel

Related post