Πώς προετοίμασε το Ιράν τους πυραύλους που έπληξαν το Ισραήλ

 Πώς προετοίμασε το Ιράν τους πυραύλους που έπληξαν το Ισραήλ

Στιγμιότυπα της προετοιμασίας για την εκτόξευση των διακοσίων ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων που έπληξαν την Τρίτη (01/10) το Ισραήλ δημοσίευσε το ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tasnim, τα ξημερώματα της Παρασκευής (04/10).

Στο βίντεο ντοκουμέντο που ανήρτησε το Tasnim, αποτυπώνονται σκηνές στις οποίες στρατιωτικό προσωπικό του Ιράν προετοιμάζει τους βαλλιστικούς πυραύλους για το χτύπημα στο Ισραήλ, ενώ δικρίνονται και κάποιοι από αυτούς να γράφουν επάνω τους στίχους του Κορανίου.

Η ιρανική επίθεση, η δεύτερη κατά του Ισραήλ σε περίπου 6 μήνες, ενίσχυσε τους φόβους για το ξέσπασμα ενός εκτεταμένου περιφερειακού πολέμου, παρασύροντας και άλλες χώρες σε αυτόν.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεσμεύτηκε ότι η Τεχεράνη θα πληρώσει το τίμημα και η Ουάσιγκτον είπε ότι θα συνεργαστεί με τον σύμμαχό της για να διασφαλίσει ότι το Ιράν θα αντιμετωπίσει «σοβαρές συνέπειες».

Την Πέμπτη (03/10), ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συζητούν να εξαπολύσουν επιδρομές σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, ως απάντηση στην πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης, ενώ ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει μια στρατιωτική επιχείρηση κατά της υποστηριζόμενης από το Ιράν λιβανικής Χεζμπολάχ.

Ο πρόεδρος επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι δεν θα υποστηρίξει κανένα ισραηλινό χτύπημα με στόχο ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Ο απεσταλμένος του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Ντάνι Ντάνον, δήλωσε στο CNN την Πέμπτη ότι η χώρα του έχει «πολλές επιλογές» να απαντήσει και θα δείξει στην Τεχεράνη τη δύναμή της «σύντομα».

Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η Ουάσιγκτον δεν πιστεύει ότι το Ισραήλ έχει αποφασίσει ακόμη, πώς θα απαντήσει στο Ιράν.

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε σε σχόλια κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Ντόχα την Πέμπτη ότι η Τεχεράνη θα είναι έτοιμη να απαντήσει και υποσχέθηκε «ισχυρότερη» απάντηση αν το Ισραήλ προβεί σε αντίποινα.

Και πρόσθεσε: «Κάθε είδους στρατιωτική επίθεση, τρομοκρατική ενέργεια ή υπέρβαση των κόκκινων γραμμών μας θα αντιμετωπιστεί με αποφασιστική απάντηση από τις ένοπλες δυνάμεις μας».

 

Related post