Ιταλία: Αντιμέτωπη με σοβαρή δημογραφική κρίση η Σαρδηνία

 Ιταλία: Αντιμέτωπη με σοβαρή δημογραφική κρίση η Σαρδηνία

Το ιταλικό νησί της Σαρδηνίας αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου δημογραφική κρίση, η οποία επηρεάζει βαθιά ολόκληρη την περιοχή. Σύμφωνα με τη νέα έκθεση «ACLI 2024», που παρουσιάστηκε στο Καλιάρι, τα στοιχεία δείχνουν μια ανησυχητική κατάσταση για τον πληθυσμό της Σαρδηνίας.

Από το 2015 μέχρι σήμερα, ο πληθυσμός της Σαρδηνίας μειώθηκε κατά 88.306 κατοίκους, καταγράφοντας μια σημαντική μειώσει 8.000 κατοίκους μόνο τον τελευταίο χρόνο. Αυτή η δημογραφική κατάρρευση αποδίδεται κυρίως στη μετανάστευση, η οποία αντιμετωπίζει συνεχή αύξηση.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, μέχρι το 2023, ο πληθυσμός του νησιού είχε φτάσει τα 1.569.832 άτομα. Ανησυχητικές είναι και οι προβλέψεις για το μέλλον, που εκτιμούν μια μείωση της τάξης του 21% έως το 2050, όπου ο αριθμός των κατοίκων αναμένεται να μειωθεί στους 1.239.379.

Μία από τις κύριες αιτίες αυτής της κρίσης είναι η έλλειψη νέων ανθρώπων. Η ηλικιακή ομάδα 0 έως 14 ετών, που αποτελεί μόνο το 10% του πληθυσμού, είναι η χαμηλότερη στην Ιταλία, ενώ ο εθνικός μέσος όρος είναι 16,7%.

Επίσης η δραστική μείωση των γεννήσεων έχει επιφέρει ανησυχητική αύξηση της σχολικής εγκατάλειψης, η οποία στη Σαρδηνία αγγίζει το 17,3%, ενώ ο εθνικός μέσος όρος είναι 10%. Αυτή η κατάσταση προαναγγέλλει μια διπλή κρίση: όχι μόνο μείωση του πληθυσμού, αλλά και αύξηση του αριθμού των νέων που εγκαταλείπουν το εκπαιδευτικό σύστημα.

Η έκθεση χρησιμεύει ως έκκληση για δράση, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη για στρατηγικές και πολιτικές που θα βοηθήσουν στον περιορισμό αυτής της ανησυχητικής τάσης και θα δημιουργήσουν ευκαιρίες για τη νεολαία της Σαρδηνίας.

Μετάφραση: Σταυρούλα Ευαγγέλου

Πηγή: UBTNews

Πηγή: ertnews.gr

Related post