Ισραήλ: Έρημες οι πόλεις λόγω εβραϊκής Πρωτοχρονιάς – «Δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να ξεφύγει από τη σκέψη ότι ο πόλεμος συνεχίζεται»
Συναγερμός τα ξημερώματα στο Τελ Αβίβ. Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του ΕΡΤΝews στο Ισραήλ, Κωστής Κωνσταντίνου, «στις 2 και 53 τα ξημερώματα μας ήρθε ένα μήνυμα για την επίθεση στην Μπατ Γιαμ. Είναι η πρώτη πόλη νότια μετά το Τελ Αβίβ. Είναι όμως ενωμένη πια με το Τελ Αβίβ. Εμείς στο νότιο Τελ Αβίβ είμαστε πάρα πολύ κοντά.
»Δεν είχαμε σειρήνες. Είχαμε απλώς προειδοποίηση για μια διείσδυση εχθρικού αεροσκάφους στην περιοχή. Μετά μάθαμε ότι ήταν δύο drones από την Υεμένη, Το ένα καταρρίφθηκε στη θάλασσα, ενώ είχαμε άλλα δύο στο κεντρικό Ισραήλ. Δεν προκλήθηκαν ζημιές. Δεν επιβεβαιώνεται ότι είναι από τους Χούθι, οι οποίοι ανέλαβαν την ευθύνη».
Ο Κωστής Κωνσταντίνου μετέδωσε ακόμα ότι ο κόσμος γιορτάζει την εβραϊκή Πρωτοχρονιά και το κλίμα φέτος είναι πολύ διαφορετικό. Όπως είπε «υπάρχει μια κρυφή ανησυχία, θα μπορούσαμε να πούμε. Το κλίμα είναι ήρεμο ενώ οι πόλεις είναι ήρεμες. Η Πρωτοχρονιά φέτος είναι η πιο δύσκολη των τελευταίων δεκαετιών. Θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι η χώρα κλείνει ένα χρόνο πολέμου. Είναι η πρώτη Πρωτοχρονιά για τις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων, για τους πεσόντες στο μέτωπο, οι οποίοι, όπως έχουμε πει και άλλη φορά είναι μέλη των Ειδικών Δυνάμεων, είναι έφεδροι οι πλείστοι από αυτούς, άρα έχουν και δικές τους οικογένειες, τις οικογένειες των ομήρων, τις 60.000 των προσφύγων από το Βορρά και το Νότο. Δεν υπάρχει κανείς στο Τελ Αβίβ που να μην επηρεάζεται με έναν ή και πολλούς τρόπους. Και δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να ξεφύγει από τη σκέψη ότι ο πόλεμος ακόμη συνεχίζεται. Δεν έχει τελειώσει. Είναι μια βαριά Πρωτοχρονιά, είναι μια δύσκολη Πρωτοχρονιά. Ο κόσμος έχει επιλέξει να την περάσει πολύ ήσυχα και αποφεύγει τους δημόσιους χώρους. Αποφεύγει τις μετακινήσεις ελπίζοντας ότι θα γίνει κάτι, θα έρθει κάτι καλύτερο».
« Η ισραηλινή κυβέρνηση και ο στρατός δείχνουν πάντως ότι είναι αποφασισμένοι να απαντήσουν ανάλογα στο Ιράν ακόμα και αν αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ολοκληρωτική ρήξη με το καθεστώς της Τεχεράνης. Και αυτό δείχνουν να το συμμερίζονται με κάποιους περιορισμούς, ειδικά όσον αφορά τους πυρηνικούς στόχους του Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και οι δυτικοί τους σύμμαχοι, θεωρώντας ότι αυτή τη στιγμή αυτό που γίνεται και αυτό που έγινε μετά από την επίθεση είναι πως το Ιράν έχει τελεσιδίκως μετατραπεί σε μια πολύ μεγάλη απειλή για αυτή την περιοχή και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί» κατέληξε ο Κωστής Κωνσταντίνου.