Στις επόμενες 12 ώρες η αναμενόμενη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ – Περιορισμένη εισβολή των IDF στο νότιο Λίβανο

 Στις επόμενες 12 ώρες η αναμενόμενη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ – Περιορισμένη εισβολή των IDF στο νότιο Λίβανο

Έντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει οι πληροφορίες Αμερικανών αξιωματούχων ότι το Ιράν προετοιμάζει εντός των επόμενων ωρών, επίθεση με εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων εναντίον του Ισραήλ, με αποτέλεσμα στο Τελ Αβίβ να έχει σημάνει συναγερμός.

Οι New York Times επικαλούμενοι τρεις Ισραηλινούς αξιωματούχους υποστηρίζουν ότι η αναμενόμενη ιρανική επίθεση θα περιλαμβάνει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, καθώς και έναν Αμερικανό αξιωματούχο που προβλέπει επίθεση βαλλιστικούς πυραύλους.

Μάλιστα όπως η επίθεση αναμένεται «τις επόμενες ώρες».

Όταν το Ιράν επιτέθηκε στο Ισραήλ τον Απρίλιο, οι βαλλιστικοί πύραυλοι υπολογιζόταν ότι θα χρειάζονταν 12 λεπτά για να φτάσουν στο Ισραήλ από το Ιράν, οι πύραυλοι κρουζ δύο ώρες και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη περίπου εννέα ώρες.

Οι τρεις Ισραηλινοί αξιωματούχοι που επικαλούνται οι Times και μίλησαν υπό το καθεστώς της ανωνυμίας τους δήλωσαν ότι το Ιράν πιθανότατα θα στοχεύσει τρεις στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις και «ένα αρχηγείο των μυστικών υπηρεσιών βόρεια του Τελ Αβίβ», το οποίο, όπως είπε, έχει εκκενωθεί.

Παρόλο που ο ολοκληρωτικός πόλεμος απετράπη τον Απρίλιο, οι Times επικαλούνται διπλωμάτες και εμπειρογνώμονες που λένε ότι ο πόλεμος πλήρους κλίμακας είναι πιο πιθανός τώρα, «με το Ισραήλ να αναμένεται να ανταποδώσει σκληρά μετά από οποιαδήποτε νέα ιρανική επίθεση».

Μια στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ισραήλ θα είχε «σοβαρές επιπτώσεις» για το Ιράν, προειδοποίησε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

«Υποστηρίζουμε ενεργά τις αμυντικές προετοιμασίες» του Ισραήλ έναντι αυτής της επίθεσης, προσέθεσε.

Το Ιράν αναμένεται να επιτεθεί Ισραήλ με βαλλιστικούς πυραύλους που μπορούν να φτάσουν σε στόχους εντός 12 λεπτών, και όχι με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή πυραύλους κρουζ που χρειάζονται περισσότερο χρόνο, ανέφερε στο X ένας Αμερικανός δημοσιογράφος του Axios, επικαλούμενος μία δυτική πηγή που έχει γνώση του θέματος.

Εντός 12 ωρών αναμένεται η επίθεση του Ιράν

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του EΡΤNews στην Ουάσινγκτον, Λένα Αργύρη, οι Αμερικανοί διαθέτουν πληροφορίες και σοβαρές ισχυρές ενδείξεις ότι το Ιράν ετοιμάζεται να εξαπολύσει άμεσα επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ.

Μάλιστα όταν λένε άμεσα εννοούν μέσα στις επόμενες 12 ώρες και σίγουρα αφού νυχτώσει στην περιοχή. Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η επίθεση αυτή θα είναι τόσο μεγάλη και τόσο μαζική όσο τον Απρίλιο, δηλαδή θα περιλαμβάνει εκτός από βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Το Πεντάγωνο με βάση αυτές τις νέες πληροφορίες, θέτει όλες τις δυνάμεις του στην περιοχή σε κόκκινο συναγερμό και δηλώνει πανέτοιμο να βοηθήσει το Ισραήλ να προστατεύσει τον εαυτό του, όπως ακριβώς έκανε και πριν από μήνες.

Επίσης το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε όλους τους Αμερικανούς εργαζόμενους και τις οικογένειές τους στο Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα να βρουν καταφύγιο σε ασφαλές μέρος.

Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του ΕΡΤNews στο βόρειο Ισραήλ, Γιώργος Σιδέρης, μετά τη διαρροή της επικείμενης ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ υπάρχει έντονη κινητικότητα.

Έχει δοθεί εντολή να είναι ανοικτά τα καταφύγια, οι δομές υγείας, να υπάρχει πλήρης συναγερμός στις μεγάλες κυρίως πόλεις και αυτές οι οποίες διαθέτουν είτε λιμάνια είτε ενεργειακές υποδομές, είτε στρατιωτικές βάσεις.

Γιατί όπως είπε το Ιράν από ότι φαίνεται έχει λέγεται ότι έχει στοχοποιήσει κάποιες στρατιωτικές βάσεις στο Ισραήλ.

Από εκεί και έπειτα είναι λογικό ότι υπάρχει και ανησυχία στους κατοίκους, οι οποίοι ανησυχούν για επίθεση του Ιράν ακόμη και σήμερα το βράδυ.

Επικοινωνία Γκάλαντ-Όστιν για την επικείμενη ιρανική επίθεση

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντα είχε επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν.

«Οι δύο τους συζήτησαν τις προθέσεις του Ιράν να επιτεθεί στο Ισραήλ, τη στρατιωτική συνεργασία για κοινή άμυνα και το δικαίωμα του κράτους του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να δράσει εναντίον των εχθρών του», αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου του Γκάλαντ.

IDF: «Οποιαδήποτε ιρανική επίθεση στο Ισραήλ θα έχει συνέπειες»

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) δήλωσε ότι δεν έχει εντοπιστεί κάποια αεροπορική απειλή από το Ιράν, σημειώνοντας πως το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση») είναι προετοιμασμένο για ιρανική απειλή.

Ο ίδιος είπε πως τα συστήματα αεροπορικής άμυνας του Ισραήλ είναι πλήρως ετοιμοπόλεμα και πως οι IDF είναι προετοιμασμένες τόσο για έναν επιθετικό όσο για έναν αμυντικό πόλεμο. Το Ισραήλ είναι σε ύψιστη ετοιμότητα σε συνεργασία με τους συμμάχους του.

Προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε ιρανική επίθεση στο Ισραήλ θα έχει συνέπειες.

Σε νεότερη ενημέρωση, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε την Τρίτη ότι οποιαδήποτε πυραυλική επίθεση από το Ιράν αναμενόταν να είναι ευρείας κλίμακας και κάλεσε τους πολίτες να καταφύγουν σε ασφαλή καταφυγία σε μια τέτοια περίπτωση.

Ο ναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, σε τηλεοπτική ενημέρωση, επίσης δήλωσε ότι ένα μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων με στόχο την περιοχή του Τελ Αβίβ, τα οποία ενεργοποίησαν σειρήνες, προήλθαν από την υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Στρατιωτική εισβολή στο νότιο Λίβανο – Μαίνονται τα εκατέρωθεν χτυπήματα

Παράλληλα σε πλήρη εξέλιξη είναι από τα ξημερώματα είναι η χερσαία επιχείρηση του στρατού του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο με τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) να κάνουν ενημέρωση για τους στόχους της επιχείρησης και να σημειώνουν πως πρόκειται για «περιορισμένης έκτασης» επιχείρηση.

Στην ενημέρωση ο εκπρόσωπος των IDF, ο ναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, αναφέρθηκε στους σκοπούς της επιχείρησης, η οποία όπως είπε έχει ως στόχο να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα και ότι θα συνεχιστεί έως ότου οι δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι Ισραηλινοί που ζουν κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο μπορέσουν να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους.

Ακόμα τόνισε ότι η επιχείρηση δεν έχει στόχο τη Βηρυτό οι άλλες περιοχές στον νότιο Λίβανο. «Δεν θα πάμε στη Βηρυτό. Δεν θα πάμε στις πόλεις στον νότιο Λίβανο. Επικεντρωνόμαστε στην περιοχή αυτών των χωριών δίπλα στα σύνορά μας», ξεκαθάρισε.

Νωρίτερα σε ανάρτησή του στο Χ, ο αραβόφωνος εκπρόσωπος των IDF, Αβιχάι Αντράι είχε αναφέρει ονομαστικά 30 χωριά, καλώντας τους κατοίκους να εκκενώσουν άμεσα και κατευθυνθούν βόρεια του ποταμού Αουάλι, σημειώνοντας πως «απαγορεύεται να πάτε νότια. Οποιαδήποτε κατεύθυνση νότια μπορεί να θέσει τη ζωή σας σε κίνδυνο».

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΕΡΤNews στο βόρειο Ισραήλ, Γιώργο Σιδέρη, διπλωματικές πηγές ανέφεραν τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το βορειοανατολικό μέτωπο, «ότι δεν θα φτάσουμε μέχρι τη Βηρυτό. Θα παραμείνουμε στον Νότο, αλλά ταυτόχρονα κάνουμε και μια επίδειξη δύναμης και ισχύος στην νότια πλευρά. Υπάρχουν αρκετά όπλα της Χεζμπολάχ τα οποία θα πρέπει να καταστραφούν στα νότια σύνορα με το Ισραήλ».

Ερώτημα το βάθος της περιμέτρου ασφαλείας

Το βάθος στο έδαφος του Λιβάνου που θα μπορούσε να φτάσει αυτή η στρατιωτική επιχείρηση, είναι το μεγαλύτερο ερώτημα γιατί δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει τι εννοούν οι Ισραηλινοί περίμετρο ασφαλείας. Σε πόσα χιλιόμετρα μπορεί να εκτείνεται αυτή η περίμετρος ασφαλείας ώστε οι Ισραηλινοί να πουν ότι τώρα είναι είναι ασφαλή τα βόρεια σύνορα και να μπορούν να επιστρέψουν οι κάτοικοι μετά από ένα χρόνο στα σπίτια τους.

Όπως είπε σήμερα ακούγονται πυροβολισμοί από φορητό οπλισμό, γεγονός το οποίο δείχνει ότι υπάρχει επαφή ανάμεσα στις ομάδες των χερσαίων δυνάμεων του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ.

«Χειρουργικά» χτυπήματα του Ισραήλ στη Βηρυτό

Παράλληλα οι IDF ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν περίπου στις 16:45 «ακριβές χτύπημα» σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΕΡΤNews στον Λίβανο, Αλεξία Καλαϊτζή ισραηλινά πυρά έθεσαν στόχους δύο κτίρια και κυρίως έχουν πληγεί δύο όροφοι. Ωστόσο και τα δύο χτυπήματα έγιναν σε νευραλγικά σημεία.

Το ένα κτίριο βρίσκεται πάνω στον αυτοκινητόδρομο που πηγαίνει στο αεροδρόμιο. Ουσιαστικά χτυπήθηκε και έχει κλείσει, ο βασικός και πιο ασφαλής δρόμος που οδηγεί στον διεθνή αερολιμένα της Βηρυτού.

Το δεύτερο χτύπημα έγινε δίπλα σε νοσοκομείο, το οποίο επειδή ήταν στην άκρη της περιοχής Νταχίγιε, στα νότια προάστια της Βηρυτού δεν είχε εκκενωθεί.

Υπάρχουν αναφορές για αρκετούς τραυματίες, αλλά δεν είναι γνωστό αν υπάρχουν και νεκροί.

Παράλληλα όποιος μπορεί φφφεύγει και στο αεροδρόμιο υπήρχε αυξημένη κινητικότητα. Αρκετές πτήσεις ωστόσο έχουν ακυρωθεί, κυρίως αυτές που είναι βραδινές πτήσεις από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 4-5 τα ξημερώματα.

(AP Photo/Leo Correa)

Η Χεζμπολλάχ αντεπιτίθεται όχι μόνο με ανακοινώσεις και με πραγματικές επιθέσεις. Υποστήριξε πως εκτόξευσε πυραύλους προς την αεροπορική βάση Σντε Ντοβ στα περίχωρα του Τελ Αβίβ.

Όπως ανέφερε αυτό είναι μόνο η αρχή και μέσω των καναλιών της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει αρχίσει ήδη να ενεργοποιεί έναν μηχανισμό προπαγάνδας με μικρά πόστερ. Το πρόσωπο του Χασάν Νασράλα και από δίπλα το μήνυμα.
«Σας έχουμε εκπλήξεις!».

Η Τουρκία συνεργάζεται με ακόμα 20 χώρες για εκκένωση

Η Τουρκία είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει πιθανή εκκένωση υπηκόων από τον Λίβανο μέσω αέρος και θαλάσσης και συνεργάζεται με περίπου 20 χώρες για την προετοιμασία μιας ενδεχόμενης εκκένωσης ξένων υπηκόων μέσω της Τουρκίας, ανέφερε σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών.

«Οι κατευθυντήριες γραμμές για την εκκένωση ξένων υπηκόων μέσω τη χώρα μας έχουν επίσης καθοριστεί, οι απαραίτητες προετοιμασίες είναι πραγματοποιούνται με περίπου 20 χώρες που έχουν ζητήσει υποστήριξη μέχρι στιγμής», ανέφερε.

Λίγο νωρίτερα, η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι θα επαναπατρίσει τους πολίτες της από τον Λίβανο, όπως μετέδωσε το ολλανδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANP.

(AP Photo/Baz Ratner)

Σύμφωνα με το βελγικό πρακτορείο Belga, το υπουργείο Εξωτερικών του Βελγίου κάλεσε τους Βέλγους πολίτες να φύγουν από τον Λίβανο «το συντομότερο δυνατόν».

Έκκληση Γκουτέρες για άμεση κατάπαυση πυρός

Ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο και σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ.

«Ένας ολοκληρωτικός πόλεμος πρέπει να αποφευχθεί στον Λίβανο με κάθε κόστος», ανέφερε ο Ντουζαρίκ σε δήλωσή του, προσθέτοντας ότι ο Γκουτέρες μίλησε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι νωρίτερα την Τρίτη, λέγοντάς του ότι ο ΟΗΕ είναι έτοιμος να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη.

«Ο Γενικός Γραμματέας θα συνεχίσει τις επαφές του και οι εκπρόσωποί του επί τόπου θα συνεχίσουν επίσης τις προσπάθειές τους για την αποκλιμάκωση της κατάστασης», δήλωσε ακόμα ο Ντουζαρίκ.

Πηγές: ΕΡΤΝews – Αποστολή Κιριατ Σμονα, Βόρειο Ισραήλ: Γιώργος Σιδέρης, Γιάννης Παρίσης (κάμερα), Γιάννης Παπαχρήστος (ήχος), Aποστολή Βηρυτός: Αλεξία Καλαϊτζή, Αντώνης Κατσουγιαννόπουλος (κάμερα), Αντώνης Κυπραίος (ήχος)

 

Related post