Ενισχύεται η μάχη διαδοχής στον ΣΥΡΙΖΑ – Αναμένεται να ανακοινώσει υποψηφιότητα ο Φαραντούρης
Με νέο υποψήφιο εμπλουτίζεται η κούρσα για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καθώς ο ευρωβουλευτής Νικόλας Φαραντούρης αναμένεται να ανακοινώσει την πρόθεσή του να συμμετάσχει στη μάχη για την ηγεσία του κόμματος εντός της ημέρας. Ήδη έχει ξεκινήσει η συγκέντρωση υπογραφών από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για την υποστήριξή του. Με βιντεοσκοπημένο μήνυμα, ο κ. Φαραντούρης θα εκφράσει την πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία, έπειτα από έντονες πιέσεις που δέχθηκε από στελέχη και ψηφοφόρους του κόμματος.
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, που είχε εντυπωσιάσει στις τελευταίες Ευρωεκλογές καταγράφοντας περίπου 140.000 ψήφους στην πρώτη του εκλογική παρουσία, δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα εάν ξεκινούσε η διαδικασία διαδοχής. Μάλιστα, είχε δηλώσει πως θα έθετε σοβαρά υποψηφιότητα, εφόσον μπορούσε να αποτελέσει μια «ενωτική, συμπεριληπτική και συντροφική επιλογή», μακριά από διχαστικές τακτικές.
Το προηγούμενο διάστημα, ωστόσο, είχε δημιουργηθεί η εντύπωση πως η υποψηφιότητά του απομακρύνεται, κυρίως λόγω της ανάληψης σημαντικών ευρωπαϊκών θέσεων, όπως η συμμετοχή του στη Διακοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία ΕΕ-ΗΠΑ και η εκλογή του στο Διοικητικό Συμβούλιο του Spinelli Group, ένα από τα πιο επιδραστικά φόρα στις Βρυξέλλες.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το όνομα του Νικόλα Φαραντούρη ακούγεται για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το περασμένο καλοκαίρι είχε δεχθεί και πάλι πιέσεις για να συμμετάσχει στις διαδικασίες διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα. Τότε είχε προτιμήσει να εστιάσει στη μάχη της Ευρωβουλής, επιδιώκοντας τη νομιμοποίηση από τη βάση του κόμματος. Η υποψηφιότητά του φαίνεται πως συγκεντρώνει υποστήριξη από διάφορες πτέρυγες του κόμματος, καθώς ο ίδιος δεν ανήκε ποτέ σε καμία εσωκομματική τάση.
Ο Νικόλας Φαραντούρης, που κατάγεται από την Κεφαλονιά, διατηρεί στενή σχέση με τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο είχε συμβουλεύσει σε ενεργειακά ζητήματα. Στις εθνικές εκλογές του 2023, ενώ δέχθηκε πρόταση να κατέβει υποψήφιος, προτίμησε να δώσει τη μάχη στην μονοεδρική περιφέρεια της Κεφαλονιάς, όπου, παρά το υψηλό ποσοστό 30% που συγκέντρωσε, δεν κατάφερε να κερδίσει την έδρα. Στις επόμενες εκλογές, αρνήθηκε να μετακινηθεί σε άλλη περιφέρεια για να διασφαλίσει μια εκλόγιμη θέση, επιλέγοντας αντ’ αυτού να στραφεί στις Βρυξέλλες.
Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, ο Νικόλας Φαραντούρης εργάστηκε για πάνω από 20 χρόνια ως καθηγητής ευρωπαϊκού δικαίου και δικηγόρος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 2009 έως το 2019, ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών και Πρόεδρος της ΔΕΠΑ, ενώ την περίοδο 2016-2019 υπηρέτησε ως Πρόεδρος της Νομικής Επιτροπής της EUROGAS, της ένωσης 45 ενεργειακών εταιρειών στην Ευρώπη. Έχει συγγράψει 11 βιβλία και πάνω από 50 επιστημονικά άρθρα, ενώ θεωρείται ειδικός στα ενεργειακά ζητήματα. Είναι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.
Η είσοδος του κ. Φαραντούρη στη μάχη για την προεδρία έχει προκαλέσει κινητικότητα στους εσωκομματικούς του αντιπάλους, με τον Στέφανο Κασσελάκη να ανακοινώνει την υποψηφιότητά του μάλλον την Πέμπτη μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος. Σήμερα το βράδυ, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί στη Σαλαμίνα, όπου θα συνομιλήσει με Συντονιστές κομματικών οργανώσεων και στελέχη, ενώ σε περίπου 10 ημέρες αναμένεται να τοποθετηθεί αναλυτικά στον Νίκο Χατζηνικολάου.
Στον αντίποδα, ο Παύλος Πολάκης συνεχίζει τις προεκλογικές του περιοδείες, εστιάζοντας στην Κρήτη και παρουσιάζοντας τις δικές του προτάσεις. Σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι δεν επιδιώκει επαναστατικές αλλαγές, καθώς «πολλά από αυτά που προτείνω τα είχε εφαρμόσει και ο Καραμανλής μετά το 1974, κάτω από την πίεση της μεταπολίτευσης». Καταλήγοντας, σχολίασε ότι «το γεγονός πως το 2024 μιλάμε για τα ίδια πράγματα ως αναγκαίο όρο επιβίωσης της κοινωνίας δείχνει πόσο πίσω έχουμε πάει».
Από την πλευρά του, ο Σωκράτης Φάμελλος πραγματοποίησε χθες την πρώτη του θεσμική συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρη Βερβεσό, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τις αλλαγές στον δικαστικό χάρτη, τις οποίες χαρακτήρισε πρόχειρες και επιζήμιες για τους πολίτες.