Ξεκίνησε η ισραηλινή εισβολή, εγκαταλείπει θέσεις στα σύνορα ο στρατός του Λιβάνου

 Ξεκίνησε η ισραηλινή εισβολή, εγκαταλείπει θέσεις στα σύνορα ο στρατός του Λιβάνου

O στρατός του Ισραήλ εισήλθε στο νότιο Λίβανο το βράδυ της Δευτέρας, στο πλαίσιο χερσαίας επίθεσης, καθώς η ένταση με τη Χεζμπολάχ συνεχίζει να κλιμακώνεται, σύμφωνα με το πρακτορείο AFP.

Πρόκειται για την πρώτη χερσαία επιχείρηση των IDF στον Λίβανο από το 2006. Παράλληλα, τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι υπάρχει ισχυρός ισραηλινός βομβαρδισμός με πυροβολικό στο χωριό Wazzani, κοντά στο χωριό Ghajar, στα σύνορα. Οι αναφορές αυτές ενισχύουν τις ενδείξεις ότι έχει ξεκινήσει η ισραηλινή χερσαία επιχείρηση στον νότιο Λίβανο.

Τα λιβανέζικα στρατεύματα έχουν υποχωρήσει από θέσεις κατά μήκος των νότιων συνόρων του Λιβάνου με το Ισραήλ σε απόσταση τουλάχιστον πέντε χιλιομέτρων βόρεια των συνόρων, αναφέρει πηγή ασφαλείας του Λιβάνου στο Reuters ενώ οι Times of Israel λένε ότι τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν σφοδρούς βομβαρδισμούς πυροβολικού των IDF προς τη συνοριακή πόλη  Wazzani.

Η Χεζμπολάχ είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη εισβολή του ισραηλινού στρατού στον Λίβανο διαμηνύει ο υπαρχηγός της οργάνωσης την ώρα που το Ισραήλ προετοιμάζει με αναγνωριστικές εφόδους τις συνθήκες για χερσαία επιχείρηση στη γειτονική χώρα. Άρματα μάχης, τεθωρακισμένα και ταξιαρχίες εφέδρων αναπτύσσονται διαρκώς, ενώ το πυροβολικό βάλλει κατά θέσεων της Χεζμπολάχ. Παράλληλα εντείνονται τα αεροπορικά πλήγματα, με το Ισραήλ να χτυπά για πρώτη φορά συνοικία στην καρδιά της Βηρυτού.

Νωρίτερα, το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι διεξάγει «αυτήν τη στιγμή» περιορισμένης κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, ενημέρωσε πριν από λίγη ώρα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Έτσι μας ενημέρωσαν, ότι διεξάγουν αυτήν τη στιγμή περιορισμένης κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις με στόχο υποδομές της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα», διευκρίνισε ο Μάθιου Μίλερ.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν μπορεί να επιβεβαιώσει πως πρόκειται για χερσαίες επιχειρήσεις «περιορισμένης κλίμακας», ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ απάντησε: «Αυτό αντιλαμβανόμαστε».

Related post