Χασάν Νασράλα: Διχασμένος ο αραβικός κόσμος μπροστά στη δολοφονία του αρχηγού της Χεζμπολάχ
Σε πολλά κράτη υπό σουνιτικά καθεστώτα στη Μέση Ανατολή, η δολοφονία του Χασάν Νασράλα αντιμετωπίστηκε με χλιαρές αντιδράσεις και μάλλον με σιωπή, κάνοντας για άλλη μια φορά σαφή τη διάσπαση μεταξύ των μουσουλμανικών πληθυσμών.
Ο Νασράλα, ο οποίος ηγήθηκε της ισχυρής σιιτικής ένοπλης οργάνωσης για 32 χρόνια, έκανε πολλούς περιφερειακούς εχθρούς στην περιοχή, πέρα από το Ισραήλ και τη Δύση. Το 2016, οι χώρες του Κόλπου και ο ευρύτερος Αραβικός Σύνδεσμος χαρακτήρισαν την Χεζμπολάχ ως «τρομοκρατική οργάνωση», αν και νωρίτερα φέτος ο Σύνδεσμος απέσυρε τον χαρακτηρισμό.
Σε δήλωσή της την Κυριακή, η Σαουδική Αραβία επισημαίνει ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στον Λίβανο με «σοβαρή ανησυχία» και προέτρεψε στη διατήρηση της κυριαρχίας και της περιφερειακής ασφάλειας του Λιβάνου, χωρίς να κάνει καμία αναφορά στον Νασράλα.
Άλλα σουνιτικά κράτη, όπως το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και το Μπαχρέιν έμειναν εντελώς σιωπηλά ενώπιον της δολοφονίας Νασράλα. Τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν ομαλοποίησαν τους δεσμούς με το Ισραήλ το 2020, ενώ το Μπαχρέιν είχε καταστείλει μια σημαντική εξέγερση της σιιτικής κοινότητας το 2011.
Το φιλοϊρανικό τηλεοπτικό κανάλι LuaLua του Μπαχρέιν μετέδωσε βίντεο που έδειχναν πορείες μέτριου μεγέθους στη χώρα σε ένδειξη πένθους για τον Νασράλα, όπως είπε, συμπληρώνοντας ότι η αστυνομία επιτέθηκε σε διαδηλωτές και συνέλαβε ορισμένους από αυτούς.
Στο Κάιρο, δήλωση της αιγυπτιακής προεδρίας ανέφερε ότι ο πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι μίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, στον οποίο μετέφερε ότι η χώρα του απορρίπτει οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας του Λιβάνου, χωρίς επίσης να αναφέρει το όνομα του Νασράλα.
Στο παρελθόν, η Αίγυπτος πολλές φορές ήταν επικριτική με το Ιράν και τους συμμάχους του, αν και πάντα διατηρούσε άτυπες επαφές με το Ιράν, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της αραβικής χώρας είχε επίσημες συναντήσεις με Ιρανούς αξιωματούχους τον περασμένο χρόνο.
Στο Διαδίκτυο, πολλοί μουσουλμάνοι χρήστες επέκριναν τον Νασράλα, ιδιαίτερα για την επέμβαση της Χεζμπολάχ στον συριακό εμφύλιο πόλεμο, η οποία, με την υποστήριξη ιρανικών και ρωσικών δυνάμεων, βοήθησε τελικά τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να ανακτήσει τον έλεγχο σε μεγάλο μέρος της χώρας από τους αντικυβερνητικούς αντάρτες.
«Τα θύματα του Νασράλα στη Συρία είναι εκατοντάδες χιλιάδες, αξίζει έλεος από τους μουσουλμάνους;» αναρωτιέται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο δημοσιογράφος Ομάρ αλ-Τζμαλ με έδρα στο Ιράκ, ενώ ο συνάδελφός του από τα ΗΑΕ Σαΐφ αλ-Νταρέι ανέβασε στον παγκόσμιο ιστό ένα βίντεο λέγοντας ότι απεικονίζει τη «χαρά» των κατοίκων της επαρχίας Ιντλίμπ της Συρίας μετά την είδηση της δολοφονίας του Νασράλα και σχολιάζοντας ότι «η Χεζμπολάχ έκανε ό,τι δεν έκαναν οι Εβραίοι εναντίον των αδελφών μας στη Συρία».
Άλλα κράτη όμως, όπως η Συρία και το Ιράκ, έχουν κηρύξει τριήμερο πένθος. Από την πλευρά του, ο Σεΐχης Αχμέντ Μπιν Χαμάντ αλ-Χαλίλι, ο μεγάλος μουφτής του Ομάν, δήλωσε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ότι η χώρα του είναι στεναχωρημένη για τον θάνατο του γενικού γραμματέα της Χεζμπολάχ, αφού «ήταν ένα αγκάθι στο λαιμό του σιωνιστικού σχεδίου για περισσότερες από τρεις δεκαετίες».
Πηγή: Reuters