Καιρός: Ανεβαίνει η θερμοκρασία – Τι είναι ο «εμποδιστής αντικυκλώνας» που φέρνει ξανά 30άρια

Καλοκαιρία προβλέπεται σχεδόν σε όλη τη χώρα από σήμερα (23/9) και μέχρι το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ Αναστασία Τυράσκη.

Αρκετή ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές και γενικά λίγες βροχές που θα εκδηλωθούν κυρίως στη δυτική Ελλάδα, ενώ και η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή άνοδο και θα φτάσει στα επίπεδα των 30-32 βαθμών.

Πιο αναλυτικά, σήμερα Δευτέρα στο Ιόνιο προβλέπονται νεφώσεις κατά διαστήματα, με πρόσκαιρες τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα αρκετή ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις που πρόσκαιρα το μεσημέρι – απόγευμα στα ηπειρωτικά θα πυκνώσουν, με πιθανότητα λίγων βροχών στα δυτικά ηπειρωτικά. Οι άνεμοι στο Ιόνιο νότιοι 3 με 4 μποφόρ, στο Αιγαίο βόρειοι έως 6 μποφόρ στα νοτιοανατολικά τμήματα. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο, στις περισσότερες περιοχές η μέγιστη θα φτάσει τους 26 με 29 βαθμούς.

Στην Αττική προβλέπεται ηλιοφάνεια, με αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι αρχικά βόρειοι και από το μεσημέρι νότιοι 3 με 4 μποφόρ, η θερμοκρασία έως 28 βαθμούς.

Και στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται ηλιοφάνεια, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι ασθενείς, η θερμοκρασία έως 27 βαθμούς.

Την Τρίτη στη δυτική Ελλάδα προβλέπονται τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα βορειοδυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα ηλιοφάνεια με νεφώσεις κατά διαστήματα. Οι άνεμοι στο Ιόνιο νότιοι και στο Αιγαίο βόρειοι έως 5 μποφόρ, η θερμοκρασία περίπου στα ίδια επίπεδα.

Τι είναι ο «εμποδιστής αντικυκλώνας»

Την προοπτική του καιρού έως και την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, ανήρτησε στα social media ο διεθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

«Η άνοδος της θερμοκρασίας από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδος θα είναι το κυριο χαρακτηριστικό του καιρού. Από τις αρχές Οκτωβρίου ξαναγυρίζουμε σε κανονικά επίπεδα θερμοκρασιών.

Από πλευράς βροχοπτώσεων δεν διακρίνεται κάτι ενθαρυντικό. Μοναδική εξαίρεση κάποια φαινόμενα στο τέλος του μήνα. Από τις αρχές του Οκτωβρίου αναπτύσσεται ισχυρός εμποδιστής αντικυκλώνας. Αυτός ο ισχυρός αντικυκλώνας θα μπλοκάρει και θα αποτρέψει τα συστήματα της κεντρικής Ευρώπης να κινηθούν προς την περιοχή μας και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την απουσία βροχών».

Related post