Καταστροφικές συνθήκες στη Βραζιλία φέρνουν ράλι στις τιμές ζάχαρης και γλυκών

 Καταστροφικές συνθήκες στη Βραζιλία φέρνουν ράλι στις τιμές ζάχαρης και γλυκών

Οι τιμές της ζάχαρης καταγράφουν ραγδαία αύξηση, καθώς οι πυρκαγιές και η παρατεταμένη ξηρασία πλήττουν τις καλλιέργειες ζαχαροκάλαμου στη Βραζιλία, τη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα στον κόσμο. Η ζημιά στις καλλιέργειες απειλεί να οδηγήσει σε αυξήσεις και στις τιμές των γλυκών και επιδορπίων. Τα προθεσμιακά συμβόλαια για την ακατέργαστη ζάχαρη σημείωσαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο τους τα τελευταία 16 χρόνια, με τις τιμές να αυξάνονται κατά 3,8% στη Νέα Υόρκη και σχεδόν 16% μέσα στην εβδομάδα.

Η πολιτεία του Σάο Πάολο στη Βραζιλία, η οποία αντιμετωπίζει ξηρασία από τον περασμένο Οκτώβριο, υπέστη αριθμό-ρεκόρ πυρκαγιών φέτος τον Αύγουστο. Αυτό έχει προκαλέσει ζημιές στις ρίζες των ζαχαροκάλαμων, αναγκάζοντας τους παραγωγούς είτε να ξαναφυτέψουν είτε να αντιμετωπίσουν μικρότερη συγκομιδή. Αν και οι αυξήσεις στις τιμές παραγωγού δεν επηρεάζουν άμεσα τις λιανικές τιμές, η αύξηση των τιμών στα σούπερ μάρκετ συνεχίζεται για έκτο συνεχόμενο έτος, δημιουργώντας πρόσθετη πίεση στους παραγωγούς τροφίμων.

Η εταιρεία Wilmar International μείωσε τις προβλέψεις της για την παραγωγή ζάχαρης στη Βραζιλία, επικαλούμενη τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Οι πυρκαγιές επηρέασαν έως και 450.000 εκτάρια ζαχαροκάλαμου, ενώ οι μύλοι στη Βραζιλία αναμένεται να σταματήσουν την επεξεργασία νωρίτερα φέτος, καθώς οι χαμηλές αποδόσεις θα κλείσουν τη σεζόν πριν από τα τέλη Οκτωβρίου.

Η άνοδος στις τιμές της ζάχαρης συμπίπτει με αυξήσεις σε άλλες καλλιέργειες όπως ο καφές και το κακάο, επιβαρύνοντας τη βιομηχανία ροφημάτων και επιδορπίων. Οι δυσκολίες στον κλάδο προκάλεσαν αλλαγές στην ηγεσία μεγάλων εταιρειών, με τον CEO της Nestlé, Mark Schneider, να αποχωρεί ξαφνικά, και τον Laxman Narasimhan της Starbucks να χάνει τη θέση του μετά από λιγότερο από δύο χρόνια. Παρά τις προβλέψεις για ελαφρές βροχοπτώσεις στα νότια τμήματα της Βραζιλίας, η ξηρασία αναμένεται να συνεχιστεί, επηρεάζοντας την τρέχουσα σοδειά.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Related post