Η Fed μειώνει τα επιτόκια: Πώς αντιδρούν οι επενδυτές στη Wall Street

 Η Fed μειώνει τα επιτόκια: Πώς αντιδρούν οι επενδυτές στη Wall Street

Η απόφαση της Federal Reserve να μειώσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα την Τετάρτη οδήγησε σε εκτίναξη των ήδη υψηλών αποτιμήσεων των μετοχών. Για τους επενδυτές στη Wall Street, αυτή η κίνηση αποτέλεσε επιβεβαίωση των προσδοκιών τους, αφού είχαν ποντάρει στη μείωση του βασικού επιτοκίου τις προηγούμενες ημέρες.

Καθώς η Fed φαίνεται αποφασισμένη να συνεχίσει τη μείωση των επιτοκίων για να ενισχύσει την αμερικανική οικονομία, οι υψηλές αποτιμήσεις των μετοχών θα αποτελέσουν κρίσιμο παράγοντα για το πόσο ακόμη μπορούν να αυξηθούν οι τιμές τους. Αυτή την εβδομάδα σημειώθηκαν νέα ρεκόρ στη Wall Street, με τον Nasdaq 100 να καταγράφει την καλύτερη απόδοση δύο εβδομάδων από τον Νοέμβριο. Οι επενδυτές φαίνεται να μην ανησυχούν πλέον για το αν η αμερικανική οικονομία θα διατηρήσει μια ομαλή πορεία ανάπτυξης.

Παρόλο που έχουν περάσει χρόνια από τότε που οι αποτιμήσεις ήταν το μοναδικό εμπόδιο για την άνοδο της αγοράς, οι σημερινές συνθήκες δεν αφήνουν περιθώρια για λάθη. Η Lauren Goodwin, οικονομολόγος και επικεφαλής στρατηγικής αγοράς της New York Life Investments, δήλωσε ότι οι υψηλές τιμές αυξάνουν την ευαλωτότητα της αγοράς, και αν κάτι πάει στραβά, οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι σημαντικές.

Η άνοδος του S&P 500 φέτος ξεπερνά το 20%, ενώ την Πέμπτη σημείωσε άνοδο 1,7%, φτάνοντας το 39ο ρεκόρ για το έτος, μετά τη μείωση των επιτοκίων από τη Fed. Οι μετοχές και τα κρατικά ομόλογα βρίσκονται σε ράλι για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί από το 2006.

Παρά τα κέρδη, τα υψηλά επίπεδα των αποτιμήσεων θέτουν προκλήσεις. Ο δείκτης Μπάφετ, ο οποίος διαιρεί τη συνολική αξία των αμερικανικών μετοχών με το ΑΕΠ των ΗΠΑ, βρίσκεται κοντά σε υψηλά ρεκόρ, ενώ ο ίδιος ο Μπάφετ έχει μειώσει τις τοποθετήσεις του σε εταιρείες όπως η Apple και η Bank of America.

Η προσδοκία ότι οι αποδόσεις των κερδών θα συνεχίσουν να δικαιολογούν την άνοδο παραμένει. Ωστόσο, ο Ed Yardeni, ιδρυτής της Yardeni Research, προειδοποιεί ότι αν η αγορά φτάσει σε νέα ύψη, θα αυξηθούν οι πιθανότητες για διόρθωση στις αρχές του επόμενου έτους.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Related post