Εναέρια αυτοψία στο φαράγγι της Σαμαριάς – Εμπειρογνώμονες εξετάζουν τα επικίνδυνα σημεία
Οι ειδικοί αξιολογούν τα δεδομένα και εξετάζουν σειρά παρεμβάσεων, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι από έντονα φυσικά φαινόμενα στο φαράγγι της Σαμαριάς, το οποίο παραμένει κλειστό μετά τις κατολισθήσεις που οδήγησαν στο θάνατο 35χρονης τουρίστριας. Εμπειρογνώμονες μετά την επίγεια αυτοψία πραγματοποίησαν και εναέρια.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι θα προχωρήσουν στη συντήρηση του μονοπατιού ωστόσο λόγω της μορφολογίας του φαραγγιού είναι δύσκολο να γίνουν τεχνικά έργα αντιστήριξης.
Στο βίντεο του ΕΡΤΝews φαίνονται οι εμπειρογνώμονες της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών και του ΟΦΥΠΕΚΑ που εξηγούν στον πιλότο του ελικοπτέρου της Πολιτικής Προστασίας ποια είναι τα σημεία πάνω από το φαράγγι της Σαμαριάς που θέλουν να δουν, προκειμένου να κάνουν και δεύτερη αυτοψία, από αέρος αυτή τη φορά, και να συλλέξουν τα στοιχεία τα οποία θα οδηγήσουν στα αίτια της αποκόλλησης του βράχου που χτύπησε θανάσιμα την 35χρονη τουρίστρια.
Το ελικόπτερο πέταξε πάνω από τις Πόρτες στο πιο επικίνδυνο σημείο του φαραγγιού. Εκεί το πλάτος του μονοπατιού δεν ξεπερνά τα τρία μέτρα. Πρόκειται για τη θέση της διαδρομής που βρήκε η καταιγίδα τους περιπατητές και έγινε η κατολίσθηση.
«Υπάρχουν σημειακές πτώσεις και κατολισθήσεις, όχι σε μεγάλη έκταση και σε μεγάλο βαθμό» δήλωσε ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Μονάδας Κρήτης ΕΑΓΜΕ, Γιάννης Μιχαλάκης.
«Έχουμε συλλέξει τα δεδομένα που χρειαζόμασταν και σε συνεννόηση με τις συνεργαζόμενες διευθύνσεις είμαστε στη φάση που θα τα αξιολογήσουμε ώστε να βγάλουμε τα κατάλληλα συμπεράσματα» υπογράμμισε ο προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης Φαραγγιού Σαμαριάς (ΟΦΥΠΕΚΑ), Αντώνης Μπαρνιάς.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η γεωμορφολογία του φαραγγιού δημιουργεί απότομες μεταβολές θερμοκρασίας και φέρνει απρόβλεπτα μπουρίνια. Την περασμένη Τετάρτη, ημέρα του συμβάντος, η πρόγνωση για την περιοχή έδινε 1,7 χιλιοστά νερού. Τελικά έπεσαν 88 χιλιοστά σε μία ώρα.
«Ο Εθνικός Δρυμός πάντα μας φόβιζε. Πάντα είχαμε ένα δέος. Τα ατυχήματα ήταν επίσης πάρα πολλά, Σεπτέμβριο- Οκτώβριο όπου αλλάζουν οι θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να έχουμε τις βίαιες ρήξεις στα πετρώματα» τόνισε ο δασολόγος Ιωάννης Φωτάκης.
Τα εύθρυπτά κι ασταθή σχιστολιθικά πετρώματα του φαραγγιού αποτελούν μόνιμο κίνδυνο για όσους θέλουν να το διασχίσουν. Πινακίδες σε όλο το μήκος προειδοποιούν τους περιπατητές. Το ύψος των βράχων στις Πόρτες ξεπερνά τα 100 μέτρα και οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να γίνουν τεχνικά έργα αντιστήριξης ή να τοποθετηθούν πλέγματα, όπως έγινε σε άλλα σημεία της διαδρομής με χαμηλότερα πρανή.
«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί. Είναι τόσο μεγάλος ο όγκος, τόση μεγάλη απόσταση και τόσο τόσα ψηλά πρανή, που η δική μου εκτίμηση είναι ότι δεν μπορούν να γίνουν τεχνικές παρεμβάσεις. Αυτό όμως είναι ένα αντικείμενο που μπορεί να εξεταστεί σε δεύτερο χρόνο από μηχανικούς που είναι ειδικοί σε αυτό το θέμα» λέει ο κ. Μιχαλάκης.
Μέχρι να συνταχθεί το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων από την επίγεια και εναέρια αυτοψία, το φαράγγι της Σαμαριάς θα παραμείνει κλειστό.
Πηγή: ertnews.gr