Πυκνώνουν τα «σύννεφα» του πολέμου στον Λίβανο – «Η Χεζμπολάχ σχεδίαζε παρόμοιες επιθέσεις με εκείνες της 7ης Οκτωβρίου»

 Πυκνώνουν τα «σύννεφα» του πολέμου στον Λίβανο – «Η Χεζμπολάχ σχεδίαζε παρόμοιες επιθέσεις με εκείνες της 7ης Οκτωβρίου»

Το λιβανικό κίνημα Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα (21/9) τον θάνατο δεύτερου στελέχους της στον ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό ο οποίος εξαπολύθηκε την προηγουμένη σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, προπύργιό της, ο οποίος είχε συνολικό απολογισμό τουλάχιστον 15 νεκρούς. Το κίνημα, που πρόσκειται στο Ιράν, ανέφερε πως ο Άχμεντ Μαχμούντ Ουάχαμπι διοικούσε ως τις αρχές της χρονιάς επιχειρησιακή μονάδα της επίλεκτης δύναμης Ραντουάν του στρατιωτικού της βραχίονα. Η μονάδα αυτή δρα για να υποστηρίξει τη Χαμάς, το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα σε πόλεμο με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου 2023. Δεκαπέντε μαχητές της Χεζμπολά σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό που έγινε χθες, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η πιο σημαντική μορφή εξ αυτών ήταν ο επικεφαλής της δύναμης Ραντουάν, ο Ιμπραήμ Ακίλ.

Χάος προκλήθηκε την Παρασκευή σε πολυσύχναστη γειτονιά της Βηρυτού. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι μετά από αεροπορική επιδρομή σε συγκρότημα κατοικιών σκοτώθηκε ο επικεφαλής της επίλεκτης δύναμης Ραντουάν της Χεζμπολάχ, Ιμπραήμ Ακίλ. Άλλοι δέκα πιστεύεται ότι βρίσκονταν μαζί του τη στιγμή της επίθεσης, ανάμεσά τους και ο ανώτατος διοικητής Αχμέτ Ουάχαμπι, ο οποίος επίσης σκοτώθηκε σύμφωνα με τη Χεζμπολάχ.

«Τη στιγμή του χτυπήματος, ο Ακίλ και οι (στρατιωτικοί) διοικητές της επίλεκτης ομάδας Ραντουάν της Χεζμπολάχ είχαν συγκεντρωθεί σε υπόγειο κάτω από πολυκατοικία στην καρδιά της γειτονιάς Νταχίγια της Βηρυτού κρυμμένοι κάτω από Λιβανέζους πολίτες, τους οποίους χρησιμοποιούσαν ως ανθρώπινες ασπίδες» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντανιέλ Χαγκάρι.

Ιδρυτικό μέλος της Χεζμπολαχ, ο Ιμπραήμ Ακίλ ύμφωνα με το Ισραήλ, σχεδίαζε επίθεση εναντίον του, στο βόρειο τμήμα της χώρας, παρόμοια με αυτή της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

H αμερικανική κυβέρνηση είχε επικηρύξει για 7 εκατομμύρια δολάρια τον Ακίλ με κατηγορίες για συμμετοχή στις βομβιστικές επιθέσεις του 1983 στην αμερικανική πρεσβεία και στην (αμερικανική) ναυτική βάση στη Βηρυτο.

Πρόκειται για νέο σκληρό χτύπημα για τη Χεζμπολάx, μετά τη σειρά φονικών εκρήξεων, που αποδίδονται στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, παγιδευμένων συσκευών επικοινωνίας. «Οι στόχοι είναι ξεκάθαροι, οι πράξεις μιλούν από μόνες τους» τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Η Χαμάς απειλεί με αντίποινα. Και η Χεζμπολάχ, λίγες μέρες νωρίτερα καθώς ο Χασάν Νασράλα ορκίστηκε να κάνει το Ισραήλ να πληρώσει για τις επιθέσεις που έγιναν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

«Η πίεση τώρα (στον Νασράλα) μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη. Μπορεί να μην πρόκειται ακόμα για ολοκληρωτικό πόλεμο, αλλά τα πράγματα οδηγούν εκεί…» τόνισε ανταποκριτής του CNN.

Κατά τη εκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ, έκανε λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι επιθέσεις αυτές να αποτελούν εγκλήματα πολέμου…

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου ανέφερε «αυτές οι επιθέσεις αποτελούν σοβαρό πρωτοφανές γεγονός στην ιστορία των πολέμων και έρχονται στον απόηχο των ισραηλινών διακηρύξεων για πόλεμο πλήρους κλίμακας στον Λίβανο, ο οποίος στέλνει τον Λίβανο πίσω στην λίθινη εποχή».

Ήταν η δεύτερη στοχευμένη ισραηλινή επίθεση μέσα σε δυο μήνες στη Βηρυτό. Τον Ιούλιο, ο Φουάντ Σουκρ, επίσης ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης σκοτώθηκε, προκαλώντας απειλές για αντίποινα. Όμως αυτή είναι η πλέον πολύνεκρη του Ισραήλ στο Λίβανο, σε βάθος σχεδόν δύο δεκαετιών, όπως καταγράφει το SKYNEWS.

Πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη: Η χώρα θα συνεχίσει να «αμύνεται» έναντι της Χεζμπολάχ του Λιβάνου

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, ο Ντάνι Ντάνον, τόνισε στο Συμβούλιο Ασφαλείας πως δεν μπορεί να αποκλείσει νέες επιχειρήσεις εναντίον του λιβανικού κινήματος Χεζμπολά.

«Δεν θα επιτρέψουμε η Χεζμπολάχ να συνεχίσει τις προκλήσεις της. Οι ενέργειές της παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και το Ισραήλ θα αμυνθεί», είπε ο κ. Ντάνον.

Ανέφερε πως από την 8η Οκτωβρίου, όταν η Χεζμπολάχ άνοιξε μέτωπο στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ για να υποστηρίξει τον σύμμαχό της, το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, στη Λωρίδα της Γάζας, οι μαχητές της έχουν εκτοξεύσει πάνω από 8.000 ρουκέτες εναντίον της χώρας του. Δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί στο βόρειο Ισραήλ, ανέφερε.

Ακόμη, ο κ. Ντάνον επέκρινε τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ επειδή δεν ανέφερε στην ομιλία του ούτε μια φορά το όνομα του ηγέτη της Χεζμπολάχ, του Χασάν Νασράλα. «Αντί να κατηγορείτε εμάς, ειρηνικοί μας γείτονες», πέταξε σαρκαστικά, «θα έπρεπε να αναλάβετε δράση τώρα για να περιορίσετε τη Χεζμπολά». Κατήγγειλε ακόμη πως «επιτρέψατε» μια «τρομοκρατική οργάνωση να δημιουργήσει κράτος εν κράτει».

«Ξέρουμε πως το αληθινό πρόβλημα δεν είναι ο Λίβανος, το αληθινό πρόβλημα είναι η Χεζμπολά», συνέχισε και είπε πως προσφέρεται να «καθίσουμε (…) και να βρούμε συμβιβαστική λύση κάποιου είδους».

«Αν συνεχίσετε να αγνοείτε την επιθετικότητα της Χεζμπολάχ, εσείς θα είσαστε υπεύθυνοι για τα δεινά του λιβανικού λαού», είπε ακόμη, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνησή του δεν θέλει «ευρύτερο πόλεμο» αλλά να «προστατεύσει» τους πολίτες της.

Ερωτηθείς εξάλλου από τον Τύπο για τις επιθέσεις στον Λίβανο με τη χρήση βομβητών και ασυρμάτων που είχαν παγιδευτεί με εκρηκτικά, ο κ. Ντάνον είπε πως δεν θέλει να σχολιάσει. «Αλλά μπορώ να σας πω πως θα κάνουμε όλα όσα μπορούμε να κάνουμε για να στοχοποιήσουμε τους τρομοκράτες αυτούς», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο ΥΠΕΞ του Λιβάνου Χαμπίμπ αξίωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να «αναγκάσει το Ισραήλ να σταματήσει» τις επιθέσεις στη χώρα του, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα ακολουθήσει «μεγάλη έκρηξη» στην περιοχή, από την οποία «πρέπει να καταλάβετε πως δεν θα γλιτώσει ούτε η Δύση, ούτε η Ανατολή – θα μας γυρίσει πίσω στον Μεσαίωνα».

Πηγές: ΕΡΤΝews, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Related post