Ταϊβάν: Οι βόμβες που πυροδοτήθηκαν στον Λίβανο δεν κατασκευάστηκαν στο νησί

 Ταϊβάν: Οι βόμβες που πυροδοτήθηκαν στον Λίβανο δεν κατασκευάστηκαν στο νησί

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν επέμεινε για άλλη μια φορά αυτήν την Παρασκευή ότι τα εξαρτήματα των τηλεειδοποιητών που εξερράγησαν την Τρίτη στον Λίβανο, που προκάλεσαν το θάνατο δώδεκα ανθρώπων και σχεδόν 3.000 τραυματισμούς, «δεν κατασκευάστηκαν» στο νησί.

«Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι δεν έχουν παραχθεί στην Ταϊβάν», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ταϊβάν, JW Kuo, από τα κεντρικά γραφεία του κοινοβουλίου.

Ο αξιωματούχος εξήγησε ότι, σύμφωνα με τις έρευνες που διενήργησε το υπουργείο, τα εξαρτήματα των εν λόγω τηλεειδοποιητών «είναι ολοκληρωμένα κυκλώματα και μπαταρίες χαμηλού επιπέδου» που δεν μπορούν να προκαλέσουν εκρήξεις και υπενθύμισε ότι η υπόθεση διερευνάται αυτή τη στιγμή από τη Δικαιοσύνη.

Η ταϊβανέζικη εταιρεία Gold Apollo, η οποία ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1995, ειδικεύεται στην κατασκευή τηλεειδοποιητών, πομπών και συσκευών ελέγχου τηλεμετρίας και εδρεύει στη βόρεια πόλη της Νέας Ταϊπέι, ήρθε στη διεθνή σκηνή αφού το λογότυπό της εμφανίστηκε σε πολλά από τα beepers που εξερράγησαν την Τρίτη το απόγευμα στον Λίβανο.

Η επίσημη εκδοχή της εταιρείας, της οποίας προεδρεύει ο επιχειρηματίας Hsu Ching-kuang, είναι ότι το άτομο που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή του εξοπλισμού που θα συμμετείχε στην έκρηξη είναι μια εταιρεία στη Βουδαπέστη, η BAC Consulting, η οποία έχει την απαραίτητη άδεια χρήσης της επωνυμία και κατασκευή αυτών των συσκευών.

Ωστόσο, η ουγγρική εταιρεία αρνήθηκε κάθε είδους συμμετοχή στο σχεδιασμό ή την κατασκευή των τηλεειδοποιητών και το επίκεντρο στράφηκε αυτήν την Πέμπτη στη Norta Global Ltd, μια εταιρεία με έδρα τη Βουλγαρία, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες από την ουγγρική πύλη πληροφοριών Telex, ήταν υπεύθυνη για εισαγωγή των συσκευών από την Ταϊβάν.

Η Εισαγγελία της Περιφέρειας Shilin (βόρεια Ταϊπέι), το δικαστικό όργανο που είναι υπεύθυνο για την έρευνα στην Ταϊβάν, κάλεσε τον πρόεδρο της Gold Apollo την Πέμπτη και ερεύνησε τα γραφεία της εταιρείας, συλλέγοντας λογιστικά βιβλία, συμβόλαια και έγγραφα εξαγωγής, προκειμένου να διευκρινιστεί η κατασκευή διαδικασία των τηλεειδοποιητών και η σχέση μεταξύ Gold Apollo και BAC.

Υπό αυτή την έννοια, οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης την ύπαρξη ενός υποτιθέμενου γραφείου BAC στην Ταϊβάν, εγγεγραμμένο με την επωνυμία Apollo Systems Ltd., με συνολικό κεφάλαιο 100.000 δολαρίων Ταϊβάν (περίπου 3.120 δολάρια), ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων CNA.

Στις επιχειρηματικές δραστηριότητες της εταιρείας, περιλαμβάνεται χονδρικό, λιανικό και διεθνές εμπόριο εξοπλισμού υπολογιστών.

Το γραφείο βρίσκεται σε έναν κοινόχρηστο χώρο («coworking») που διαχειρίζεται η Taiwan Asset Management Corporation (TAMCO), η οποία την Πέμπτη αρνήθηκε οποιαδήποτε γνώση των εμπορικών δραστηριοτήτων των ενοικιαστών της και διαβεβαίωσε ότι θα συνεργαζόταν «ενεργά» με τους εισαγγελείς.

Σε ανακοίνωσή της, η TAMCO εξήγησε ότι ο υπεύθυνος της εν λόγω εταιρείας επισκέπτεται «περιοδικά» τον χώρο για «διαχείριση εμπορικών θεμάτων», αν και δεν τον έχουν δει πρόσφατα στις εγκαταστάσεις.

Μετά τις εκρήξεις συσκευών τηλεειδοποίησης της Τρίτης, ένα δεύτερο κύμα ταυτόχρονων εκρήξεων συσκευών ασύρματης επικοινωνίας ανέβασε τον συνολικό αριθμό των νεκρών στο Λίβανο σε 37.

Related post