Η υποψία για ηλεκτρονική απάτη «μπλοκάρει» τις επιστροφές φόρων – Στα αζήτητα 173 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε 212.000 ΑΦΜ
Οι πολυάριθμες ηλεκτρονικές απάτες από επιτήδειους του διαδικτύου και οι «άμυνες» από την πλευρά των φορολογουμένων, έχουν οδηγήσει σε ακραία επιφυλακτικότητα σε πολλές περιπτώσεις, με αποτέλεσμα κάποιοι να μην εισπράττουν καν την επιστροφή φόρου ή ακόμα και τα κέρδη από τη φορολοταρία.
Τα email από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με τα οποία τους ζητείται να δηλώσουν τον IBAN του τραπεζικού τους λογαριασμού, ώστε να γίνει επιστροφή φόρων, πάνε απευθείας στον κάλαθο των αχρήστων, θεωρώντας ότι πρόκειται για προσπάθεια εξαπάτησης.
Δεν λείπουν μάλιστα και περιστατικά όπου φορολογούμενοι κέρδισαν έως και 50.000 ευρώ στη μηνιαία φορολοταρία και έσβησαν απευθείας το email, θεωρώντας ότι κάποιος επιτήδειος προσπαθεί να μπει στον τραπεζικό τους λογαριασμό.
Αποτέλεσμα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ύψους 173 εκατ. ευρώ (στοιχεία Ιουλίου), λόγω απουσίας IBAN. Συνολικά, σήμερα IBAN δεν έχουν δηλώσει 212.000 ΑΦΜ, δικαιούχοι επιστροφών φόρου.
Το εκκρεμές προς επιστροφή ποσό έχει μειωθεί την τελευταία διετία κατά περίπου 150 εκατ. ευρώ και οι φορολογούμενοι της συγκεκριμένης κατηγορίας κατά περίπου 2 εκατομμύρια, το πρόβλημα ωστόσο παραμένει.
Mη δήλωση του IBAN και άλλα προβλήματα
Βασική αιτία που μπλοκάρει τις επιστροφές φόρου, είναι η μη δήλωση IBAN αλλά όχι η μόνη. Αν ο φορολογούμενος δεν έχει υποβάλει μια σειρά δηλώσεων, η επιστροφή φόρου μπλοκάρει, όπως επίσης και σε περιπτώσεις πτώχευσης ή θανάτου του δικαιούχου, όπου αρχίζει η …περιπέτεια αναζήτησης των κληρονόμων, αφού νωρίτερα γίνει αποδοχή κληρονομιάς.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος κυρίως με τους IBAN, η ΑΑΔΕ έχει λάβει σειρά μέτρων. Από μηνύματα στους προσωπικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων μέχρι email και τηλεφωνήματα (επίκειται νέος γύρος επικοινωνίας) αλλά και «μπλόκο» στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αν δεν έχει δηλωθεί ο IBAN, όπως συνέβη κατά την τελευταία περίοδο υποβολής (με άρση της υποχρεωτικότητας στο τέλος της διαδικασίας για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία).
Την περασμένη εβδομάδα άλλωστε ανακοινώθηκε η δυνατότητα δήλωσης λογαριασμού ΙΒΑΝ εξωτερικού, που τηρείται εντός του Ενιαίου Χώρου Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA). Επίσης, στην ίδια εφαρμογή της ψηφιακής πύλης myAADE μπορεί να δηλωθεί λογαριασμός ΙΒΑΝ που τηρείται στην Ελλάδα, σε πάροχο υπηρεσιών πληρωμών που δεν έχει ενεργοποιήσει τη σύγχρονη αυτόματη επαλήθευση των δικαιούχων του λογαριασμού ΙΒΑΝ.
Όσον αφορά στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, η ΑΑΔΕ έχει επιστρέψει το 93% των φόρων που προέκυψαν μετά την έκδοση πιστωτικών εκκαθαριστικών.