Υποβιβασμό ζητάνε οι αντίπαλοι της Σίτι

 Υποβιβασμό ζητάνε οι αντίπαλοι της Σίτι

Η «δίκη του αιώνα» της Σίτι ξεκίνησε τελικά τη Δευτέρα (16/9), μετά από μια μακρά έρευνα για τους πρωταθλητές της Premier League.

Οι κατηγορίες αφορούν κυρίως μια περίοδο εννέα ετών από το 2009 έως το 2018, με τη Σίτι να κατηγορείται για διάφορες υποτιθέμενες παραβιάσεις των κανονισμών – τις οποίες η ομάδα αρνείται.

Έχουν προταθεί διάφορες ποινές για τη Σίτι, σε περίπτωση που κριθεί ένοχη για όλες τις κατηγορίες – συμπεριλαμβανομένων προστίμων, αφαίρεσης βαθμών, ακόμη και υποβιβασμού από την Premier League.

Ωστόσο, η Σίτι ισχυρίζεται ότι έχει «αδιάσειστα στοιχεία» για να υποστηρίξει την υπεράσπισή της και «προσβλέπει στο να λήξει αυτό το θέμα μια για πάντα».

Η ανεξάρτητη επιτροπή που επιβλέπει την ακροαματική διαδικασία έχει τη δυνατότητα να αποβάλει τον σύλλογο από την Premier League, καθώς μπορεί να επιβάλει οποιαδήποτε κύρωση «κρίνει σκόπιμο».

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα υποστήριξε την περασμένη εβδομάδα ότι κάθε άλλος σύλλογος της Premier League θέλει να δει τη Σίτι να τιμωρείται, ακόμη και πριν από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας.

Η Telegraph υποστηρίζει τώρα ότι οι ομάδες της κορυφαίας κατηγορίας «πιστεύουν ότι μια αφαίρεση βαθμών δεν θα ήταν κατάλληλη», αν η Σίτι κριθεί ένοχη για όλες ή την πλειοψηφία των κατηγοριών.

Η Σίτι κατηγορείται ότι δεν παρείχε ακριβείς οικονομικές πληροφορίες, δεν έδωσε ακριβή στοιχεία για τις πληρωμές παικτών και μάνατζερ, παραβίασε τους κανόνες κερδοφορίας και βιωσιμότητας (PSR), δεν συμμορφώθηκε με τους κανονισμούς της UEFA, συμπεριλαμβανομένου του Financial Fair Play (FFP) και δεν συνεργάστηκε με τις έρευνες της Premier League.

Δεδομένης της κλίμακας των υποτιθέμενων παραβιάσεων των κανόνων, οι αντίπαλοι σύλλογοι της Premier League λέγεται ότι πιέζουν για μια πιο «αυστηρή» τιμωρία που θα μπορούσε να «ρίξει το αγγλικό ποδόσφαιρο σε αναταραχή».

Αν η Σίτι υποβιβαστεί μία κατηγορία, θα είναι φαβορί για άμεση άνοδο την επόμενη σεζόν, δεδομένης της οικονομικής της ισχύος.

Η Telegraph αναφέρει ότι μια εναλλακτική λύση που προτάθηκε από υψηλόβαθμο στέλεχος του παιχνιδιού θα ήταν η αφαίρεση βαθμών για πολλές σεζόν, ώστε να επηρεαστεί η ικανότητά τους να διεκδικήσουν διακρίσεις ή άνοδο.

Ενώ η ανεξάρτητη επιτροπή έχει την εξουσία να αποβάλει τη Σίτι από την Premier League, δεν έχει την εξουσία να την υποβιβάσει σε συγκεκριμένη κατηγορία.

Η επιτροπή δεν έχει δικαιοδοσία σε ομάδες όπως η αγγλική ποδοσφαιρική λίγκα (EFL) ή η National League. Ως εκ τούτου, η αποβολή της Σίτι θα την ανάγκαζε να υποβάλει αίτηση για την είσοδό της στην EFL.

Ενώ η EFL δεν θα είχε καμία υποχρέωση να την κάνει μέλος της, τα εμπορικά οφέλη από την παρουσία ενός συλλόγου του μεγέθους της Σίτι στις χαμηλότερες κατηγορίες του αγγλικού ποδοσφαίρου θα αποτελούσαν τεράστιο κίνητρο για την αποδοχή της.

Έχει προταθεί ότι αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα η Σίτι να γίνει δεκτή ως μέλος σε χαμηλότερη κατηγορία της EFL από την Championship – ενδεχομένως ακόμη και στην League Two.

Αυτό θα ικανοποιούσε και τους συλλόγους που έχουν απαιτήσει μια σκληρή ποινή για τους πρωταθλητές της Premier League.

Η Σίτι έχει αρνηθεί οποιαδήποτε παράβαση και είναι σίγουρη ότι θα αποδείξει την αθωότητά της τους επόμενους μήνες.

Οι πρωταθλητές της Premier League κατηγορήθηκαν για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2023 μετά από τετραετή έρευνα για τον σύλλογο.

Η Σίτι έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα οκτώ φορές από το 2012, συμπεριλαμβανομένων των έξι από τους επτά τελευταίους τίτλους.//Λ.

Πηγή: ertsports.gr

Related post