Ουκρανία: Επί τάπητος η χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς από το Κίεβο
Στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας οι δύο χώρες αντάλλαξαν 203 στρατιώτες, αιχμαλώτους πολέμου. Η χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς από το Κίεβο φαίνεται ότι δεν θα αργήσει, παρά τις ρωσικές απειλές για χρήση πυρηνικών και τις επιφυλάξεις του Λευκού Οίκου.
Η Ουάσινγκτον ανησυχεί για τις πληροφορίες ότι η Ρωσία μοιράστηκε τεχνογνωσία για πυρηνικά όπλα με το Ιράν με αντάλλαγμα τους βαλλιστικούς πυραύλους.
Εντείνονται όλο και περισσότερο οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δυτικών συμμάχων για τη χρήση ή όχι όπλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία στη ρωσική ενδοχώρα. Δύο μέρες μετά τη συνάντηση Μπάιντεν – Στάρμερ στο Λευκό Οίκο, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας τονίζει θα υπάρξει νέος κύκλος συζητήσεων στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ενώ υποβαθμίζει τις νέες απειλές Πούτιν.
Η βρετανική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις στο εσωτερικό της για να επιτρέψει τη χρήση των όπλων της, ακόμη και χωρίς την σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ. Είναι πολιτική η συζήτηση αναφέρει η Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ που εκτιμά πως με στρατιωτικούς όρους η Ουκρανία έχει δικαίωμα να πλήξει ρωσικά εδάφη.
Στην εξίσωση το τελευταίο διάστημα όμως έχει μπει και η ανησυχία των συμμάχων για τους νέους βαλλιστικούς πυραύλους που φέρεται να έχει λάβει η Ρωσία από το Ιράν. Οι G7 καταδικάζουν. Ενώ οι φόβοι εστιάζονται στο κατά πόσο στο πλαίσιο της συμφωνίας Τεχεράνης – Μόσχας, δόθηκαν απόρρητες πληροφορίες στο Ιράν για ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Τη συμμαχία με τη Βόρεια Κορέα βλέπει ως μεγαλύτερη απειλή ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας.
Την ίδια ώρα Ρωσία και Ουκρανία προχώρησαν σε ακόμη μία ανταλλαγή αιχμαλώτων, 203 συνολικά, με τον Ζελένσκι να δηλώνει πως δεν θα ήταν εφικτή εάν δεν γινόταν η ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ.