Άνω Βροντού Σερρών: Ο «μαύρος θησαυρός» που καλλιεργείται σε υψόμετρο 1.200 μέτρων
Η Άνω Βροντού Σερρών είναι από τους πιο ορεινούς οικισμούς του νομού και η περιοχή φημίζεται για της καλής ποιότητας πατάτες και τα φασόλια.
Ο Πρόδρομος Ματενόγλου όμως ακολούθησε τα…μαύρα φασόλια, καθώς πριν χρόνια ανακάλυψε τον σπόρο τους κάποια στιγμή σε αποθήκη του παππού του και από τότε στράφηκε στην καλλιέργεια τους. Ένα προϊόν που πλέον χαρακτηρίζεται ως super food.
«Θέλοντας να ακολουθήσω μια διαφορετική καλλιέργεια, έψαξα μετά από αναζήτηση και κρατώντας στις αποθήκες πολλές ποικιλίες φασολιού, από πάππου προς πάππου και βρήκα το μαύρο σπόρο. Έκανα έρευνα και είδαμε ότι στην Ελλάδα δεν παράγουμε, το 2019 το δοκιμάσαμε, είδαμε ότι βγαίνει πολύ βραστερό. Γίνεται και φασολάδα, μπαίνει και σε σαλάτες, κάνουμε και κεφτεδάκια από μαύρο φασόλι. Κάναμε αναλύσεις και είδαμε ότι το προϊόν έχει 24 γραμμάρια πρωτεΐνης στα 100 κάτι που το βάζει στην κατηγορία super food. Τώρα είμαστε σε περίοδο συγκομιδής. Όλα γίνονται με χειρωνακτική εργασία, παραδοσιακά. Ήδη έχουμε στείλει παραγγελία στη Γαλλία, στείλαμε δείγματα στην Αμερική, έχουμε μεγάλη ανταπόκριση. Το έχουν αγκαλιάσει το προϊόν», όπως είπε μεταξύ άλλων στην εκπομπή «Περίμετρο» της ΕΡΤ3. ο κ.Ματενόγλου.