Εντείνονται οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ στους TikTokers: Στο στόχαστρο οι αδήλωτες δραστηριότητες και τα έσοδα από το Creator Fund

 Εντείνονται οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ στους TikTokers: Στο στόχαστρο οι αδήλωτες δραστηριότητες και τα έσοδα από το Creator Fund

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στρέφει την προσοχή της στους influencers και ιδιαίτερα στους χρήστες του TikTok, εν μέσω ανησυχιών για αδήλωτα εισοδήματα από διαφημίσεις, χορηγίες και πωλήσεις προϊόντων μέσω των social media. Οι έλεγχοι επικεντρώνονται σε εκείνους που δεν δηλώνουν τα κέρδη τους, τα οποία προέρχονται από πλατφόρμες όπως το TikTok, όπου οι influencers μπορούν να επωφεληθούν από προγράμματα όπως το Creator Fund, το TikTok Pulse και εικονικά “δώρα” που μετατρέπονται σε μετρητά.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα έσοδα από τέτοιες δραστηριότητες θεωρούνται επιχειρηματικά κέρδη, και ως εκ τούτου οι TikTokers υποχρεούνται να κάνουν έναρξη εργασιών και να τηρούν τις φορολογικές διαδικασίες, όπως ΦΠΑ, myData και φόρο εισοδήματος. Η μη δήλωση κερδών συνεπάγεται κυρώσεις, πρόστιμα και ποινικές διώξεις, ενώ η ΑΑΔΕ έχει αναπτύξει ειδική ομάδα εργασίας για να εντοπίζει περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Αυτή η ειδική ομάδα, γνωστή ως «Τμήμα Προτεραιοποίησης Υποθέσεων Ελέγχου και Ανίχνευσης Τάσεων Παραβατικότητας», στοχεύει επιχειρήσεις “μαϊμού” και influencers που αποφεύγουν τη φορολόγηση. Οι έρευνες περιλαμβάνουν την καταγραφή φωτογραφιών, αναρτήσεων και συναλλαγών για να διασφαλιστεί η ορθή δήλωση περιουσιακών στοιχείων.

Η ΑΑΔΕ αποσκοπεί στο να διασφαλίσει τη συμμόρφωση των ψηφιακών επιχειρηματιών με τη φορολογική νομοθεσία και την ορθή καταβολή των φόρων που τους αναλογούν.

Related post