Κοντογεώργης: Aνοιχτό ενδεχόμενο για τροποποιήσεις στο φορολογικό αν υπάρχουν βελτιωτικές προτάσεις στη Βουλή (audio)
«Αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Ο απόηχος όλων αυτών των πραγμάτων καταγράφεται. Εμείς θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας σε σχέση με το ζήτημα αυτό» δήλωσε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, για τις βρετανικές διαρροές που λένε ότι είχε συμφωνηθεί με την Αθήνα να μην τεθούν δημοσίως οι ελληνικές θέσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, κατά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Λονδίνο.
«Δεν υπήρχε τέτοιο θέμα. Προφανώς υπάρχει μια προετοιμασία πριν από αυτές τις συναντήσεις, δεν τέθηκε ποτέ τέτοιο ζήτημα και όπως ξέρετε και διαχρονικά και το 2021 νομίζω κατά την επίσκεψη και τη συνάντηση με τον τότε πρωθυπουργό, τον Μπόρις Τζόνσον, ο πρωθυπουργός το είχε θέσει» προσέθεσε ο κ. Κοντογεώργης.
«Η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός είχαν αναδείξει τα προηγούμενα χρόνια με συστηματικό τρόπο το θέμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα με το φυσικό τους περιβάλλον και με τον αρμόζοντα τρόπο. Γιατί, προφανώς είναι ένα λεπτό ζήτημα, ένα διαχρονικό αίτημα, επομένως οι χειρισμοί πρέπει να είναι λεπτοί. Με τον τρόπο που είχε γίνει τα τελευταία χρόνια, πέραν της ουσιαστικής προσέγγισης και στη δημόσια σφαίρα, στη δημόσια ατζέντα και στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπήρχε μια μετατόπιση σε ένα μεγάλο βαθμό, της κοινής γνώμης εκεί, αλλά και βέβαια διεθνώς είχε αναδειχθεί το ζήτημα ως έπρεπε. Σε σχέση με την ενέργεια του Βρετανού πρωθυπουργού υπάρχει και στο εσωτερικό της Μεγάλης Βρετανίας και διεθνώς θα έλεγα, μια αντίδραση σε σχέση με αυτήν την ενέργεια. Δεν είναι κάτι που εξελίχθηκε καλά για το Βρετανό πρωθυπουργό» ανέφερε ο κ. Κοντογεώργης.
Σχετικά με την ανακοίνωση του Βρετανικού Μουσείου, όπου διαβεβαιώνει ότι οι συζητήσεις με την Ελλάδα θα συνεχιστούν, ο κ. Κοντογεώργης σχολίασε το εξής. «Όλοι όσοι ενέχονται σε αυτή την υπόθεση δεν μπορούν να αντιληφθούν πλήρως όσα έγιναν αυτές τις μέρες. Προφανώς υπάρχουν και εσωτερικές σκοπιμότητες που αφορούν την πολιτική ζωή της Μεγάλης Βρετανίας και γεγονότα τα οποία υπάρχουν, τα αντιλαμβανόμαστε όλα αυτά, αλλά προφανώς δεν μπορούν να καθορίζουν τις διμερείς σχέσεις».
Όσο αφορά στην ομόθυμη καταδίκη της διπλωματικής απρέπειας του Ρίσι Σούνακ, από την μείζονα και ελάσσονα αντιπολίτευση στη χώρα μας, ο κ. Κοντογεώργης ανέφερε «θεωρώ θετικό ότι τα κόμματα, έστω και με διαφορετικές ταχύτητες ή αποχρώσεις ανταποκρίθηκαν θετικά, γιατί νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι σε τέτοια ζητήματα και είναι και αυτό που επιδιώκουμε, σε ζητήματα τα οποία πρέπει να μας ενώνουν, προφανώς πρέπει να υπάρχει κριτική και προτάσεις, αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να κρατάμε την κοινή γραμμή. Νομίζω ότι αυτό αποτυπώθηκε χθες και είναι κάτι εξαιρετικά θετικό».
Στην εσωτερική επικαιρότητα και σε ό,τι αφορά στις αντιδράσεις των ελεύθερων επαγγελματιών για το φορολογικό νομοσχέδιο για το οποίο ξεκινά η κοινοβουλευτική συζήτηση επί της τελικής του μορφής μετά το πέρας της δημόσιας διαβούλευσης ο κ. Κοντογεώργης άφησε ανοιχτό ενδεχόμενο για επιπλέον τροποποιήσεις εφόσον υπάρξουν βελτιωτικές προτάσεις από τα κόμματα.
«Επειδή θεωρούμε ότι είναι μέτρο κοινωνικής και φορολογικής δικαιοσύνης, έρχονται αλλαγές με την κατάθεση του νομοσχεδίου που καθιστούν θα έλεγα ακόμα δικαιότερο το νομοσχέδιο αυτό, γιατί διευρύνονται οι εξαιρέσεις που υπάρχουν σε σχέση με την επιβολή του τεκμαρτού. Εξαιρούνται επίσης και κάποιες επιχειρήσεις που μπορεί να μη λειτουργούν όλο το χρόνο και βέβαια δίνεται και η δυνατότητα γιατί θα πρέπει να ξεκαθαρίζουμε την ήρα από το στάρι, σε καμία περίπτωση και δεν υπήρχε ποτέ αυτή η πρόθεση τσουβαλιάσματος, όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες θεωρούν ότι μπορεί να αδικούνται από το μέτρο αυτό και θέλουν ουσιαστικά να προσβάλουν τη μαχητότητα του τεκμηρίου αυτού, θα μπορούν, εφόσον βέβαια υποστούν και τον ανάλογο φορολογικό έλεγχο, να προχωρήσουν σε αυτή την ενέργεια. Όλες αυτές οι πράξεις, όλες αυτές οι αλλαγές που έρχονται από το Υπουργείο Οικονομικών με την κατάθεση του νομοσχεδίου είναι στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του δικαιότερου, του χαρακτηριστικού της δικαιοσύνης που πρέπει να υπάρχει σε μία φορολογική μεταρρύθμιση. Προφανώς θα υπάρξει και συζήτηση εντός της Βουλής. Θα δούμε αν υπάρχουν και άλλες προτάσεις, γιατί αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ακούσει τίποτα οργανωμένο από τη μείζονα και την ελάσσονα αντιπολίτευση. Μόνο κάποιες προτάσεις, θα έλεγα ουτοπικές» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κληθείς να σχολιάσει μέρος της πρόσφατης συνέντευξης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά όπου χαρακτηρίζει κακή ιδέα την επικείμενη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, ενώ διατύπωσε και τη διαφωνία του σχετικά με τη νομοθέτηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών, ο κ. Κοντογεώργης σε σχέση με το πρώτο, σημείωσε ότι δεν έχει να κάνει ιδιαίτερο σχόλιο για το λόγο ότι είναι γνωστές οι απόψεις του κυρίου Σαμαρά. «Άλλωστε, η κυβέρνηση έχει ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης και επ’ αυτού του προγράμματος προχωρά και υλοποιεί τις πολιτικές της. Θεωρώ ότι τα τελευταία χρόνια η χώρα με συστηματικό τρόπο έχει ενισχύσει και το αμυντικό αλλά και το διπλωματικό και γεωπολιτικό της αποτύπωμα στην περιοχή και νομίζω αυτό είχε φανεί σε όλες τις κρίσεις. Εμείς προσερχόμαστε σε αυτή τη συζήτηση με την Τουρκία και με τον Πρόεδρο Ερντογάν με αυτοπεποίθηση, αλλά ταυτόχρονα με διακριτές τις κόκκινες γραμμές. Δεν έχουμε να φοβηθούμε κάτι. Υπάρχει κατάλληλη προετοιμασία. Είναι γνωστά αυτά στην ελληνική κοινή γνώμη. Μας ενδιαφέρει να υπάρχει μια παραγωγική ηρεμία στην περιοχή και νομίζω αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι, επομένως έτσι θα προχωρήσουμε» συμπλήρωσε.
Στο δεύτερο, επισήμανε πως η μεταρρύθμιση αυτή θα προχωρήσει και ο πρωθυπουργός θα επιλέξει το χρόνο και τον τρόπο που αυτό θα γίνει. «Επομένως, δεν έχω να πω κάτι παραπάνω. Είναι αποκλειστικά θέμα του πρωθυπουργού και ανάλογα με τον χρόνο που θα επιλέξει εκείνος, αυτό θα έρθει στη Βουλή και εκεί θα υπάρξει συζήτηση για το θέμα αυτό» είπε καταλήγοντας.
Πηγή: ertnews.gr