Σι Τζινπίνγκ: Υποσχέθηκε χρηματοδότηση 50 δισ δολαρίων σε αφρικανικές χώρες
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υποσχέθηκε την Πέμπτη περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση για τρία χρόνια σε αφρικανικές χώρες, οι περίπου 50 ηγέτες των οποίων συναντήθηκαν στο Πεκίνο για μια σύνοδο κορυφής, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Το ποσό αυτό, που αντιστοιχεί σε περίπου 45 δισεκατομμύρια ευρώ, προορίζεται να ενισχύσει τις ανταλλαγές σε υποδομές και το εμπόριο μεταξύ του ασιατικού γίγαντα, της δεύτερης παγκόσμιας οικονομίας και της Αφρικής.
Η σύνοδος κορυφής του Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας-Αφρικής, της μεγαλύτερης διπλωματικής συγκέντρωσης που διοργανώθηκε στο Πεκίνο μετά την πανδημία του COVID-19, συγκεντρώνει περισσότερους από 50 Αφρικανούς ηγέτες από την Τετάρτη έως την Παρασκευή, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Οι σχέσεις Κίνας-Αφρικής διανύουν την «καλύτερή τους περίοδο στην ιστορία», δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ κατά την τελετή έναρξης της συνόδου κορυφής στο Παλάτι του Λαού, ένα τεράστιο κτίριο που βρίσκεται κοντά στη διάσημη πλατεία Τιενανμέν.
«Η Κίνα είναι έτοιμη να εμβαθύνει τη συνεργασία με τις αφρικανικές χώρες στη βιομηχανία, τη γεωργία, τις υποδομές, το εμπόριο και τις επενδύσεις», πρόσθεσε.
«Τα επόμενα τρία χρόνια, η κινεζική κυβέρνηση θέλει να παράσχει οικονομική στήριξη αξίας 360 δισεκατομμυρίων γιουάν» ή 50,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε ο Σι, υποσχόμενος επίσης να βοηθήσει «στη δημιουργία ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας στην Αφρική».
Μιλώντας επίσης στη σύνοδο κορυφής, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες διαβεβαίωσε ότι η Αφρική και η Κίνα, συνεργαζόμενες από κοινού, μπορούν «να πραγματοποιήσουν την επανάσταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας». «Το αξιοσημείωτο ιστορικό ανάπτυξης της Κίνας, ειδικά στην εξάλειψη της φτώχειας, είναι μια μεγάλη πηγή εμπειρίας και τεχνογνωσίας», είπε ο Γκουτέρες.
Η Κίνα είναι ήδη ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος της αφρικανικής ηπείρου, με διμερές εμπόριο 167,8 δισ. δολαρίων (151,8 δισ. ευρώ) το πρώτο εξάμηνο του 2024, σύμφωνα με επίσημα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.
Έχει στείλει εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες και μηχανικούς στην Αφρική τις τελευταίες δύο δεκαετίες για την κατασκευή αυτών των μεγάλων έργων και έχει αποκτήσει προνομιακή πρόσβαση στους τεράστιους φυσικούς πόρους της Αφρικής, ιδιαίτερα στον χαλκό, τον χρυσό και το λίθιο.
Τα δάνεια από τις κινεζικές δημόσιες τράπεζες επέτρεψαν τη χρηματοδότηση πολλών υποδομών που προορίζονταν να τροφοδοτήσουν την αφρικανική ανάπτυξη (σιδηρόδρομοι, λιμάνια, δρόμοι), αλλά έθεσαν ερωτήματα επειδή συνέβαλαν στην αύξηση του χρέους ορισμένων χωρών.
Ωστόσο, το ύψος των δανείων που χορήγησε η Κίνα σε αφρικανικές χώρες πέρυσι μειώθηκε έξι φορές σε σύγκριση με τα ποσά του 2016, όταν ήταν κοντά στα 30 δισ. δολάρια (27 δισ. ευρώ).
Σύμφωνα με αναλυτές, η τρέχουσα οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα προκαλεί το Πεκίνο να μειώσει τις επενδύσεις του στην Αφρική, παρά τον αυξανόμενο ανταγωνισμό των ΗΠΑ στην ήπειρο όσον αφορά την πολιτική επιρροή και την πρόσβαση σε φυσικούς πόρους.
Στο περιθώριο της συνόδου, ο Κινέζος πρόεδρος είχε τις τελευταίες ημέρες κατ’ ιδίαν συναντήσεις με περίπου δέκα Αφρικανούς ηγέτες, υποσχόμενος περισσότερη συνεργασία σε μια ολόκληρη σειρά έργων.
Έτσι, ο πρόεδρος της Ζάμπια, Χακαϊντε Χικιλέμα (Hakainde Hichilema, ανακοίνωσε την Τετάρτη τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Zambian National Electricity Company (ZESCO) και του κινεζικού ομίλου PowerChina για επέκταση της χρήσης ηλιακών συλλεκτών στις στέγες αυτής της αφρικανικής χώρας.
Η Νιγηρία μία από τις αφρικανικές χώρες που έχει δανειστεί περισσότερο από την Κίνα και το Πεκίνο ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να «ενισχύουν τη συνεργασία» στις υποδομές, ειδικά στις «μεταφορές, λιμάνια και ζώνες ελεύθερων συναλλαγών».
Η πρόεδρος της Τανζανίας Σαμία Σουλούχου Χασσάν (Samia Suluhu Hassan) εξασφάλισε δέσμευση από τον Xi Jinping να προωθήσει το καθυστερημένο έργο τρένου μεταξύ της χώρας της και της Ζάμπια. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Ζάμπια, το Πεκίνο έχει υποσχεθεί ένα δισεκατομμύριο δολάρια για αυτό το έργο, κρίσιμο σε αυτό το μέρος της αφρικανικής ηπείρου που είναι πλούσιο σε φυσικούς πόρους.
Όσον αφορά τη Ζιμπάμπουε, έλαβε την υπόσχεση για ενισχυμένη συνεργασία στους τομείς «γεωργίας, εξόρυξης, καθαρής ενέργειας και υποδομών μεταφορών», σύμφωνα με κοινή δήλωση.
Ο πρόεδρος της Κένυας Γουίλιαμ Ρούτο δήλωσε ότι ο Κινέζος ομόλογός του υποσχέθηκε να ανοίξει την κινεζική αγορά για τα αγροτικά προϊόντα της χώρας του. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης για την επέκταση του Standard Gauge Railway (SGR), που συνδέει την πρωτεύουσα Ναϊρόμπι με το λιμάνι της Μομπάσα, που χρηματοδοτείται ιδίως από την Export and Import Bank of China (Exim Bank).
Η Κίνα έχει επίσης δεσμευτεί για περισσότερη συνεργασία για τον αυτοκινητόδρομο Rironi-Mau Summit-Malaba, ο οποίος αναμένεται να κοστίσει 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Κένυας.
Πέρυσι, ο Γουίλιαμ Ρούτο ζήτησε από την Κίνα ένα δάνειο ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων και την αναδιάρθρωση του υφιστάμενου χρέους: σήμερα, η χώρα του πρέπει να επιστρέψει στην Κίνα περισσότερα από οκτώ δισεκατομμύρια δολάρια.