Μαγνησία: Η άλλη Κάρλα – Διεθνές ενδιαφέρον για τη βιοποικιλότητα της λίμνης
Άλλη μία καρποφόρα συνεργασία της δημόσιας ομάδας του FB® «Φωτογράφοι της Λίμνης Κάρλας & της Ευρύτερης περιοχής» με το Σύλλογο Ελληνικής Ιερακοθηρίας (και Διατήρησης Αρπακτικών Πτηνών) οδήγησε στην πρώτη εξειδικευμένη έρευνα στην Ελλάδα για ένα χαρισματικό, σπάνιο αλλά και ακριβοθώρητο είδος γερακιού!
Το έναυσμα έδωσαν οι παρατηρήσεις του Δρ. Αλέξανδρου Οικονομίδη (ιατρού και ερασιτέχνη φωτογράφου άγριας ζωής) και της ομάδας που διαχειρίζεται στο FB, με ενεργό μέλος και πλέον συνδιαχειριστή το δασοπόνο κ. Alexander Hargrave, για το Χρυσογέρακο στη Λίμνη Κάρλα κατά τα τελευταία έτη.
Ο Σύλλογος Ελληνικής Ιερακοθηρίας (Σ.Ε.Ι.) ενεργοποίησε ένα δίκτυο επιστημόνων σε διεθνές επίπεδο που έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις πρώτες αναφορές του Δρ. Οικονομίδη σε σχέση με το σπάνιο αρπακτικό στην περιοχή της Λίμνης.
Η σημαντικότητα των παρατηρήσεων ήταν τέτοια που κατέληξε στην άμεση χρηματοδότηση από το εξωτερικό, ώστε να υλοποιηθεί μία προκαταρκτική έρευνα για τη διασπορά του ιδιαίτερου αυτού γερακιού στην Ελλάδα, ξεκινώντας σε ένα από τα προπύργιά του, την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Το Χρυσογέρακο (Falco biarmicus feldeggi) είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος γεράκι που φωλιάζει στην Ελλάδα και έχει διάσπαρτη και αραιή κατανομή στην ηπειρωτική χώρα και σε μερικά νησιά.
Με βάση το Κόκκινο Βιβλίο Απειλουμένων Σπονδυλοζώων, στην Ελλάδα εκτιμάται ότι υπάρχουν 30-50 ζευγάρια, με το 1/3 αυτών στην Θεσσαλία. Βέβαια παρά την σπανιότητα του στην Ελλάδα και την Ευρώπη, μέχρι και σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί μία ειδική επικεντρωμένη έρευνα για να εξακριβωθεί ο συνολικός αριθμός ζευγαριών που φιλοξενεί η χώρα μας.
Η οικολογία και οι απειλές για το είδος είναι άγνωστες με αποτέλεσμα να μην υπάρχει στρατηγική διατήρησης του είδους στην Ελλάδα.
Η έρευνα του Σ.Ε.Ι. αδειοδοτήθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαικό Ταμείο για τη Διατήρηση της Ιερακοθηρίας και της Βιοποικιλότητας (EFFC), ενώ μέλη του Σ.Ε.Ι. και εθελοντές συνδράμαν στην έρευνα πεδίου που έλαβε χώρα την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2024.
Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά αφού διαπιστώθηκε μείωση 50% σε σχέση με τις παλαιότερες καταγραφές του είδους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας πριν από 15 χρόνια (αν και αυτές δεν ήταν συστηματικές) ενώ ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι δεν καταγράφηκε αναπαραγωγική δραστηριότητα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας συμπίπτουν με μια περίοδο δεινής δοκιμασίας του οικοσυστήματος της Λίμνης Κάρλας, πράγμα που επιτάσσει ίσως όσο ποτέ άλλοτε το άμεσο ενδιαφέρον και την παρέμβαση όλων των φορέων.
Η επιστημονική ομάδα του Σ.Ε.Ι. θα συνεχίσει την έρευνα τα προσεχή δύο χρόνια, στην Θεσσαλία αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα, με στόχο να μελετήσει την οικολογία του είδους και να συνδράμει στην προστασία του και την ανάσχεση της πιθανής μείωσης του πληθυσμού του.
Μέλη της επιστημονικής επιτροπής του Σ.Ε.Ι. (από αριστερά Δρ. Α. Οικονομίδης, Δρ. Π. Αζμάνης και κ. Γ. Χριστοδούλου) σε ημέρα καταγραφών σε τυπικό βιότοπο Χρυσογέρακου στο βόρειο τμήμα της Λίμνης Κάρλας
Η δημόσια ομάδα του FB ®«Φωτογράφοι της Λίμνης Κάρλας & της Ευρύτερης Περιοχής» και η επιστημονική ομάδα του Σ.Ε.Ι. καλούν όλους τους λάτρεις της φύσης και των αρπακτικών πτηνών να συνδράμουν και να αναφέρουν τυχόν παρατηρήσεις του είδους στην Θεσσαλία ή σε όποια άλλη περιοχή της Ελλάδας στα e-mail: [email protected] και [email protected]. Δείτε το επιστημονικό Δελτίο Τύπου του Σ.Ε.Ι. εδώ: https://associationhellenicfalconry.gr/press-releases/to-anexerevnito-chrysogerako-kato-apo-tin-prostasia-ton-fterougon-tou-s-e-i/ και τις δράσεις της ομάδας των Φωτογράφων της Λίμνης Κάρλας εδώ: https://www.facebook.com/groups/498716314091735