Κ. Λουράντος για αυξήσεις στα φάρμακα: Ο υπ. Υγείας έκανε κάτι το οποίο έχει πολιτικό κόστος – Θα φανεί στην πορεία ότι είναι πολύ σωστή πράξη (audio)

 Κ. Λουράντος για αυξήσεις στα φάρμακα: Ο υπ. Υγείας έκανε κάτι το οποίο έχει πολιτικό κόστος – Θα φανεί στην πορεία ότι είναι πολύ σωστή πράξη (audio)

«Εγώ με τον κύριο Γεωργιάδη δεν έχουμε τις καλύτερες σχέσεις. Μπορώ να πω τις χειρότερες, αλλά όταν συμβαίνει κάτι το οποίο είναι σωστό, δεν μπορώ εξαιτίας προσωπικών δεδομένων να το παρακάμψω» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο, ο Κωνσταντίνος Λουράντος, Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, σε ό, τι αφορά στα εύσημα στον υπουργό υγείας για τις αυξήσεις στις τιμές φαρμάκων που τέθηκαν από σήμερα σε ισχύ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η θύελλα αντιδράσεων που έχει φέρει η συγκεκριμένη εξέλιξη, προέρχεται από όσους δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα.

«Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στην ελληνική αγορά. Οι ελλείψεις αυτές οφείλονται σε πολλούς λόγους. Ένας εκ των λόγων είναι και η εξαγωγική δραστηριότητα μερικών φαρμάκων και μάλιστα μπορώ να σας πω ότι υπάρχει και ένα άλλο φαινόμενο τελευταία, η αντικατάσταση φθηνών φαρμάκων από τις ίδιες τις εταιρείες με άλλα φάρμακα πολύ ακριβότερα που φέρνουν, γιατί δεν συμφέρει να βγάζουν πλέον τα φτηνά φάρμακα. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Ένα φάρμακο που παίρνει κάποιος αντιθρομβωτικό που το παίρνει κάθε μέρα, οι πιο πολλοί το παίρνουν, έκανε 1,17 ευρώ. Αυτό το φάρμακο είχε αρχίσει να αντικαθίσταται με ένα άλλο πολύ ακριβότερο που έκανε πάνω από 30 ευρώ και 40 και 50. Λοιπόν, η συμμετοχή στο 1,17 ήταν 20 λεπτά. Η συμμετοχή στο άλλο που το αντικατέστησε σιγά σιγά ήταν γύρω στα 8 ευρώ, 9 ευρώ, 10 ευρώ. Εκτός του γεγονότος ότι και ο ασφαλισμένος πλήρωνε περισσότερο, ήταν και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία βεβαίως από εκεί που πλήρωναν 1 ευρώ μείον τη συμμετοχή, καλούνται τώρα να πληρώσουν πολύ περισσότερα λεφτά. Και είπαμε λοιπόν στον κύριο Γεωργιάδη για τους δύο λόγους και για τη μη αντικατάσταση των φθηνών φαρμάκων και για την προστασία των ασφαλισμένων όσον αφορά την συμμετοχή τους σε αυτή την κατάσταση και όσον αφορά τις εξαγωγικές δραστηριότητες κάποιων επειδή είναι πολύ φθηνά τα φάρμακα, τα πραγματικά πολύ φθηνά φάρμακα, αυτά δηλαδή που είναι 1- 2 ευρώ, 3 ευρώ 4 ευρώ, λοιπόν γι’ αυτά τα φάρμακα καλώς έγινε διότι η επιβάρυνση των ασφαλισμένων είναι 20-30 λεπτά, 50 λεπτά.  Και βεβαίως δεν έχουμε το φαινόμενο της αντικατάστασης των παλαιών φαρμάκων με καινούργια. Και να σας πω και κάτι ακόμα. Το φωνάζαμε και το λέγαμε πάντα, Τιμές τσίχλας στα φάρμακα δεν μπορεί να υπάρξει και δεν μπορεί να υπάρξει διότι αποσύρονται από την ελληνική αγορά. Δεν μπορεί δηλαδή ένα φάρμακο, μια κορτιζόνη θα σας το πω έτσι καθαρά που κάνει 1 ευρώ εδώ στην Ελλάδα και κάνει 20 στην Ευρώπη, να εξακολουθεί να έρχεται από την Ευρώπη. Δεν θα έρχεται πια, γιατί η εταιρεία δεν θα το φέρνει. Είναι προτιμότερο λοιπόν να το κάνει 3 ευρώ. Ακούγεται βέβαια κάπως κακό αυτό που λέω ότι είναι 300% αύξηση, αλλά όμως ουσιαστικά στο δια ταύτα, δηλαδή οικονομικά η επιβάρυνση είναι 20 λεπτά, 30 λεπτά. Λοιπόν προτιμώ την επιβάρυνση 20 λεπτά 30 λεπτά από την επιβάρυνση 8 ευρώ, 9 ευρώ, 10 ευρώ και του κρατικού προϋπολογισμού όσον αφορά τα φάρμακα που αυξάνεται χωρίς να το πάρει είδηση κανείς. Και να σου πω και κάτι ακόμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είναι και θέμα πολιτικού κόστους, όπως το έγραψα και στην ανακοίνωσή μου. Τι σημαίνει πολιτικό κόστος; Σημαίνει ότι ο κάθε ένας σκέπτεται τι θα πει κυρίως η δημοσιογραφική πλευρά, τι θα πουν τα ΜΜΕ. Αυτό είναι το πολιτικό κόστος, για να είμαστε ειλικρινείς. Λοιπόν, ακούστε, όλοι οι δημοσιογράφοι δεν πήραν είδηση ή δεν μπόρεσαν να καταλάβουν την αντικατάσταση των φαρμάκων που γίνονται τελευταία. Κανείς δεν το πήρε είδηση. Δεν πήρε είδηση δηλαδή ότι ένα φάρμακο που κάνει 1 ευρώ έφυγε από την αγορά και ήρθε ένα άλλο που κάνει 12, 13 και 14 ευρώ. Δεν το πήρε είδηση κανείς. Επίσης δεν πήρατε είδηση ότι τα φάρμακα τα οποία τα πληρώνει ο ελληνικός λαός όπως το ντεπόν, ασπιρίνη, αντιβηχικά φάρμακα, κολλύρια, απελευθερώθηκε η τιμή τους και ανέβηκαν στα ουράνια. Δηλαδή έρχεται εδώ η κατάσταση και γίνεται το εξής. 75 λεπτά είχε το ντεπόν, πήγε 3,5 ευρώ. Αυτό το πήρε είδηση κανείς; Όχι βέβαια. Δεν το πήρε είδηση κανείς. Έγινε στα μουλωχτά και όλα γίνονται στα μουλωχτά. Τι έγινε λοιπόν εδώ; Έγινε μία αύξηση των φαρμάκων για να παραμείνουν στην ελληνική αγορά, τα φτηνά φάρμακα εννοώ, προσέξτε, δεν είμαι υπέρ των αυξήσεων, απλώς είμαι υπέρ του γεγονότος ότι κάποιες αυξήσεις πρέπει να γίνονται για το καλό του κόσμου. Γιατί για μένα ένας φαρμακοποιός καλύτερα να πουλάει το ακριβό φάρμακο παρά το φθηνό. Αλλά όμως το φθηνό είναι καλύτερο για όλους μας και οικονομικά και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το ακριβότερο» συμπλήρωσε.

«Κορτιζόνη με 1 ευρώ δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει στην ελληνική αγορά εισαγόμενη. Τελεία και παύλα. Άρα λοιπόν έχουν πάει όλοι στις άλλες κορτιζόνες που κάνουν από 6 ευρώ και πάνω και η συμμετοχή εκεί είναι πολλαπλάσια αλλά δεν την παίρνει είδηση κανείς διότι την αντικατάσταση του φαρμάκου δεν την παίρνει είδηση κανείς, ενώ το δελτίο τιμών βγαίνει στον αέρα. Άρα είναι ακριβώς πολιτικό κόστος και εγώ θα το πω παρ’ όλο που δεν έχω τις καλύτερες σχέσεις, μπράβο στον υπουργό Υγείας που τουλάχιστον όσον αφορά αυτό, δεν ξέρω και τα ακριβά φάρμακα, όσον αφορά αυτό, έκανε κάτι το οποίο έχει πολιτικό κόστος, αλλά εν πάση περιπτώσει θα φανεί στην πορεία ότι είναι πολύ σωστή πράξη» είπε  καταλήγοντας ο κ. Λουράντος.

Πηγή: ertnews.gr

Related post