Περιφέρεια Θεσσαλίας: Μέτρα για τη δημόσια υγεία λόγω της πυρκαγιάς στο Ομορφοχώρι
Με αφορμή την εκδήλωση πυρκαγιάς στο Ομορφοχώρι Λάρισας, ο Ιατρός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ και διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Νικόλαος Κανελλόπουλος στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Θεσσαλίας για την προστασία της Δημόσιας Υγείας επισημαίνει τα εξής:
Κατά την εκδήλωση πυρκαγιών, η ανάφλεξη οργανικής καύσιμης ύλης απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα διάφορους ρυπαντές όπως μονοξείδιο του άνθρακα, οξείδια του αζώτου (ΝΟx), διοξείδιο του θείου, αιωρούμενα σωματίδια (ΑΣ) καθώς και άλλες ουσίες οι οποίες απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα εξαιτίας της καύσης υλικών, που ενδέχεται να βρίσκονται εντός του πεδίου της πυρκαγιάς.
Η προσωρινή υπερσυγκέντρωση αυτών των ουσιών καθώς και η μεταφορά τους με τη βοήθεια του ανέμου σε γειτνιάζουσες περιοχές ενδέχεται να δημιουργήσουν βραχυπρόθεσμα ή/και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας στο γενικό πληθυσμό και ιδίως στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Τα αιωρούμενα σωματίδια είναι πιθανόν να διεισδύσουν μέχρι το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα (πνεύμονες), ενώ τα μικρότερης διαμέτρου μικροσωματίδια ενδέχεται να περάσουν και στην κυκλοφορία του αίματος. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου από έκθεση σε καπνό είναι άτομα με άσθμα ή άλλα αναπνευστικά νοσήματα, άτομα με καρδιοαγγειακές παθήσεις, οι χρονίως πάσχοντες, οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, οι έγκυοι και οι καπνιστές.
Η έκθεση στον καπνό μιας πυρκαγιάς ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμούς στα μάτια και την αναπνευστική οδό, προκαλώντας βήχα, βρογχίτιδα, καθώς και να επιδεινώσει ή να πυροδοτήσει συμπτώματα κρίσης άσθματος και
διαταραχές της αναπνευστικής και καρδιακής λειτουργίας.
Συνεπώς, προτείνεται η ελάττωση των άσκοπων μετακινήσεων και η παραμονή σε κλειστούς χώρους χωρίς απευθείας επικοινωνία με τον εξωτερικό αέρα με κλείσιμο παραθύρων, πορτών και λοιπών διόδων αέρα προς το εσωτερικό. Επίσης, συστήνεται στους κλιματιζόμενους χώρους, οι κλιματιστικές μονάδες να λειτουργούν στην επιλογή της ανακύκλωσης του αέρα, ώστε να μην είναι δυνατή η είσοδος του καπνού στο χώρο. Για άτομα που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες αλλά
και γενικότερα για όλους όσοι επιβάλλεται να μετακινηθούν σε εξωτερικό χώρο, συνιστάται η χρήση μάσκας για την προστασία τους από τον καπνό και τις αναθυμιάσεις με φίλτρο πιστοποιημένο για κατακράτηση ΑΣ2.5 και να εξασφαλίζεται ότι η μάσκα εφαρμόζει καλά στο στόμα και τη μύτη του ατόμου (πχ τύπου Ν95, FFP2, ΚΝ95).
Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για την ποιότητα του αέρα στην πόλη της Λάρισας σε πραγματικό χρόνο μέσω της διαδικτυακής ιστοσελίδας της Περιφέρειας Θεσσαλίας στον σύνδεσμο http://airthess.thessaly.gov.gr.