Διάσωση 69 μεταναστών δυτικά της Ζακύνθου – Συνελήφθησαν 5 άτομα και ερευνάται ο ρόλος τους στα κυκλώματα διακίνησης αλλοδαπών

 Διάσωση 69 μεταναστών δυτικά της Ζακύνθου – Συνελήφθησαν 5 άτομα και ερευνάται ο ρόλος τους στα κυκλώματα διακίνησης αλλοδαπών

Συνολικά 69 μετανάστες, ανάμεσά τους και 12 ανήλικα, διασώθηκαν χθες στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Ζακύνθου, κατά τη διάρκεια επιχείρησης που στήθηκε όταν οι τοπικές λιμενικές αρχές ενημερώθηκαν ότι υπήρχε ιστιοφόρο σκάφος, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων, σε πιθανό κίνδυνο. Επίσης, διασώθηκαν και 5 ακόμα αλλοδαποί, που συνελήφθησαν ως διακινητές.

Συγκεκριμένα, τις απογευματινές ώρες στις 07.08.2024, ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές Κατάκολου, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για ένα ιστιοφόρο σκάφος σε πιθανό κίνδυνο με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων, στη θαλάσσια περιοχή 26 ν.μ. δυτικά της Ζακύνθου.

Υπό τον συντονισμό του Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. στην περιοχή μετέβη ένα ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ δεσμεύτηκαν παραπλέοντα πλοία. Το δεξαμενόπλοιο «HENRY MAERSK» σημαίας Δανίας περισυνέλεξε με ασφάλεια 74 αλλοδαπούς (53 άντρες, 9 γυναίκες και 12 ανηλίκους) και τους μετέφερε στη ράδα του λιμανιού του Κατάκολου με τη συνοδεία του λιμενικού σκάφους. Στη συνέχεια, οι αλλοδαποί μετεπιβιβάστηκαν στο επιβατηγό φορτηγό «ΜΙΜΗΣ Γ.» και αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι.

Από την προανάκριση που διενεργεί η Λιμενική Αρχή Κατάκολου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων, προέκυψε ότι οι αλλοδαποί είχαν ξεκινήσει από την περιοχή της Μαρμαρίδας Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία, ενώ ο καθένας τους πλήρωσε για την μεταφορά του το ποσό των 8.500 ευρώ. Οι 5 συλληφθέντες κατηγορούνται για παράβαση του Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης και για έκθεση.

Η Διεύθυνση Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων σε συνεργασία με την Λιμενική Αρχή Κατάκολου, όπως ανακοινώθηκε, “αναλύει και επεξεργάζεται εις βάθος όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη επέκταση της δράσης των μελών της υπόψη εγκληματικής οργάνωσης, όπως επίσης και την συνεργασία τους με έτερα μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες”.

 

Related post