Στην Εύβοια χρησιμοποιήθηκε και αντιπύρ για τον περιορισμό του μετώπου

 Στην Εύβοια χρησιμοποιήθηκε και αντιπύρ για τον περιορισμό του μετώπου

Ακόμα και η μέθοδος του αντιπύρ ή “backfire” επιστρατεύτηκε στην πρόσφατη μεγάλη φωτιά στην κεντρική Εύβοια που επεκτάθηκε απειλητικά από τον Πισσώνα έως το Αφράτι.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή και αφού τα μετεωρολογικά δεδομένα, (ένταση ανέμων και κατεύθυνση το επέτρεψαν), εκτός των αντιπυρικών ζωνών, από τους δασοκομάντος που επιχειρούσαν σε δύσβατο σημείο, επελέγη το αντιπύρ για την αναχαίτιση περαιτέρω εξάπλωσης του πύρινου μετώπου.

Ως αντιπύρ, στο οποίο έχουν εκπαιδευτεί τα τελευταία χρόνια και οι Έλληνες δασοκομάντος ορίζεται η ελεγχόμενη πυρκαγιά που τίθεται προς την πλευρά του μετώπου, στην εσωτερική δηλαδή πλευρά μίας αντιπυρικής λωρίδας και σε πορεία αντίθετη προς το μέτωπο της πυρκαγιάς, ώστε να συναντήσει το πύρινο μέτωπο και να εξουδετερώσει την περαιτέρω εξάπλωσή της.

Για την χρήση του αντιπυρός μιλάει ο Διοικητής της 1ης ΕΜΟΔΕ Αντιπύραρχος Ιωάννης Κολοβός:

Τι είναι η μέθοδος αντιπύρ

Ως αντιπύρ (Βackfire) ορίζεται η ελεγχόμενη φωτιά που τίθεται στην εσωτερική πλευρά μίας αντιπυρικής ζώνης ή ασυνέχειας της καύσιμης ύλης (βραχώδεις σχηματισμοί, λίμνες, ποτάμια, καλλιέργειες, οικισμοί κ.λπ.), σε πορεία αντίθετη προς το μέτωπο της πυρκαγιάς. «Στόχος είναι η συνένωση του μετώπου της πυρκαγιάς με το μέτωπο του αντιπυρός, με απώτερο σκοπό την κατάσβεση ή την απομείωση της καύσιμης ύλης, προκειμένου να σταματήσει ή να μειωθεί ο ρυθμός εξάπλωσής της ή να επηρεαστεί προς το ηπιότερο η συμπεριφορά της πυρκαγιάς». Οι προϋποθέσεις χρήσης της φωτιάς από το Πυροσβεστικό Σώμα, ως αναγκαίου μέσου κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών, διευκρινίζονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 23 Ιουνίου. Εκτός από τη μέθοδο αντιπύρ, θεσμοθετήθηκε και αυτή της κατάκαυσης (ΒurnOut). Πρόκειται για την ελεγχόμενη φωτιά προς την πλευρά της περιμέτρου μίας πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη, εσωτερικά μίας αντιπυρικής ζώνης ή μίας αντιπυρικής λωρίδας που «αποκαίει σε συγκεκριμένο πλάτος την καύσιμη ύλη διαπλατύνοντας τις υπάρχουσες ζώνες διάσπασης της καύσιμης ύλης και ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα η πυρκαγιά να υπερπηδήσει τη ζώνη με ακτινοβολία ή κηλίδες».

Υπεύθυνοι για την εφαρμογή του, σύμφωνα με την ΚΥΑ, είναι οι «δασοκομάντος» των ΕΜΟΔ.Ε, που αναλαμβάνουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες στο πεδίο. Οι πυροσβέστες, ακολουθώντας εντολές από τον εκάστοτε επικεφαλής συμβάντος, προχωρούν στην εφαρμογή των ελεγχόμενων καύσεων, αφού έχουν εξεταστεί οι υφιστάμενες συνθήκες στο μέτωπο της φωτιάς (ταχύτητα εξάπλωσης, μετάδοση με καύτρες, μήκος φλόγας, θερμοκρασία αέρα κτλ.), οι τοπικές μετεωρολογικές συνθήκες και προβλέψεις, ο χαρακτηρισμός της περιοχής (κλίση, βλάστηση κτλ.), οι διαθέσιμες δυνάμεις και η εκτίμηση πιθανότητας επιτυχίας.

Related post