Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή: Η μείωση του κόστους των Αγώνων είναι κομβική για τη βιωσιμότητά τους

 Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή: Η μείωση του κόστους των Αγώνων είναι κομβική για τη βιωσιμότητά τους

Εδώ και δεκαετίες, η κορυφαία αθλητική διοργάνωση του κόσμου βρίσκεται στο επίκεντρο μιας μεγάλης διαμάχης, αφού από πολλούς θεωρείται υπεύθυνη για την εξάντληση πολύτιμων δημόσιων πόρων, ενώ αφήνει πίσω της μετά το πέρας των Αγώνων χώρους περιορισμένης χρησιμότητας, προσφέροντας ελάχιστα οφέλη στους μόνιμους κατοίκους, όμως μια μεγάλη αναστάτωση της καθημερινότητάς τους, καθώς και αυστηρή παρεμβατική επιτήρηση στις ζωές τους.

«Το στοίχημα πλέον δεν είναι για μια πόλη ή περιοχή να προσαρμοστεί στους Αγώνες, αλλά για τους Αγώνες να προσαρμοστούν σε αυτήν την πόλη ή περιοχή», συνόψισε το σκεπτικό που θέλει να ακολουθήσει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ο Κριστόφ Ντουμπί, εκτελεστικός διευθυντής των Ολυμπιακών Αγώνων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Politico.

 

Διάφορες πόλεις τα προηγούμενα χρόνια εξέτασαν την πιθανότητα να διοργανώσουν Αγώνες, όμως λαμβάνοντας υπόψη το κόστος φιλοξενίας των ολυμπιακών κύκλων τελικά υπαναχώρησαν. Αστικά κέντρα όπως το Κάλγκαρι στον Καναδά, το Ίνσμπρουκ στην Αυστρία και το Μόναχο και το Αμβούργο στη Γερμανία έθεσαν μάλιστα το ζήτημα στους δημότες, διοργανώνοντας σχετικά δημοψηφίσματα, εισπράττοντας όμως την αρνητική ανταπόκριση των κατοίκων.

Οι τεράστιες δαπάνες των αγώνων θέτουν ξεκάθαρα πλέον τον κίνδυνο ότι μόνο αυταρχικά καθεστώτα θα είναι διατεθειμένα να αναλάβουν το υπέρογκο κόστος, με στόχο την εκμετάλλευσή τους για πολιτικούς σκοπούς. Επιπλέον, σημαντικός αρνητικός παράγοντας υπήρξαν και τα πολλά σκάνδαλα διαφθοράς που αποκαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια για τους Αθάνατους της ΔΟΕ και τον παράνομο χρηματισμό πολλών από αυτούς για να ευνοήσουν τη μία ή την άλλη υποψηφιότητα.

 

Γι’ αυτό το σκοπό, η λογική ανάθεσης των Αγώνων από τη ΔΟΕ άλλαξε, αρχής γενομένης από τους Αγώνες που θα διεξαχθούν στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας το 2032. Δίνεται πλέον ιδιαίτερο βάρος όχι μόνο στην αρτιότητα των αθλητικών εγκαταστάσεων, αλλά και σε θέματα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες. Επίσης, θα εξετάζεται ενδελεχώς η δυνατότητα χρησιμοποίησης υπαρχόντων χώρων για τις αθλητικές εκδηλώσεις, αντί της σπατάλης δισεκατομμυρίων σε μεγαλοπρεπή νέα στάδια.

Έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης έδειξε ότι η φετινή διοργάνωση στο Παρίσι θα κοστίσει περίπου 8,7 δισεκατομμύρια δολάρια, αισθητά λιγότερα από τα 13,7 δισεκατομμύρια των Αγώνων στο Τόκιο 2021 και το αστρονομικό ποσό των 23,6 δισεκατομμυρίων που κόστισε το Ρίο το 2016.

Μην ξεχνάμε και την περίπτωση της Αθήνας το 2004, όπου για πολλούς το τεράστιο κόστος των Ολυμπιακών συνέβαλε στην οικονομική καταστροφή που ακολούθησε τα επόμενα χρόνια.

«Είναι στο χέρι μας να προσαρμοστούμε στις ανάγκες της πόλης που μας φιλοξενεί, να κατανοήσουμε τις δικές της ευκαιρίες και προκλήσεις, καθώς και τι μπορούν να κάνουν οι Αγώνες γι’ αυτούς αντί για το αντίστροφο», πρόσθεσε η διευθύντρια εταιρικής και βιώσιμης ανάπτυξης της ΔΟΕ, Μαρί Σαλουά.

Όμως οι φιλοδοξίες της ΔΟΕ να κάνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες βιώσιμους και πιο φθηνούς δεν έχει πείσει τους πάντες.

Το πρόβλημα είναι ότι οι Ολυμπιακοί δεν γιορτάζουν τον αθλητισμό όπως ισχυρίζονται, αλλά επιτρέπουν σε ισχυρούς ανθρώπους να πραγματοποιούν μεγάλα έργα και σε ισχυρές εταιρείες να βγάλουν πολλά χρήματα, υποστηρίζουν οι επικριτές των Αγώνων.

‘Όπως επισημαίνει ο Αλεξάντερ Μπούτζιερ από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που συμμετείχε στην προαναφερθείσα έρευνα, «το κόστος και οι υπερβάσεις κόστους παραμένουν υψηλά και οι Αγώνες έχουν γίνει πλέον λιγότερο βιώσιμοι. Το αν οι υπό εξέλιξη μεταρρυθμίσεις της ΔΟΕ θα πετύχουν τον στόχο τους να κάνουν τη διοργάνωση πιο ελκυστική για μελλοντικούς πιθανούς οικοδεσπότες, μένει να φανεί».

Πηγή: Politico

Related post