Σ. Καπράλος: Δρακόντεια τα μέτρα στο Παρίσι – Υψηλό το ηθικό των Ελλήνων αθλητών (audio)
«Αύριο έχουμε την τελετή έναρξης και όλος ο κόσμος ανυπομονεί τόσο πολύ για αυτή, ειδικά όταν είναι οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες που γίνονται μετά την περίοδο του covid, που μας είχε κρατήσει όλους μακριά από τα στάδια» ανέφερε βρισκόμενος στο Παρίσι ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος. Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, σημείωσε πως αύριο, την ίδια ώρα που θα διεξάγεται η τελετή έναρξης των 100 ετών των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, σε άλλα μέρα του πλανήτη, θα παραμένουν σε εξέλιξη περίπου 30 πόλεμοι, αντανακλώντας μια άλλη πραγματικότητα σε σχέση με το ιστορικό παρελθόν, όταν στην αρχαία εποχή, η ιερή εκεχειρία ήταν απολύτως συνυφασμένη με το Ολυμπιακό Ιδεώδες.
«Νομίζω υπάρχουν ανοιχτοί πόλεμοι γύρω στους 30 αυτή τη στιγμή σε όλο τον πλανήτη. Και βεβαίως, παρά τις εκκλήσεις που γίνονται από όλους και από τα Ηνωμένα Έθνη, δεν έχει κατορθωθεί να γίνει αυτή η εκεχειρία που τόσο σημαντική ήταν στην αρχαιότητα και τόσο πολύ θα θέλαμε να υπάρχει και σήμερα» τόνισε ο κ. Καπράλος.
Ακριβώς λόγω της «θερμής» γεωπολιτικά συγκυρίας με δύο πολέμους σε εξέλιξη μέσα και κοντά στην Ευρώπη, της Ρωσίας και της Μέσης Ανατολής, ερωτηθείς ο κ. Καπράλος κατά πόσο υπάρχει ανησυχία για οποιαδήποτε κακόβουλη ενέργεια στη διάρκεια της Ολυμπιάδας στο Παρίσι, ανέφερε τα εξής.
«Πάντα υπάρχει φόβος γιατί πάντα μπορεί κάποιος να κάνει μια τρέλα που να έχει αντίκτυπο σε αυτούς που μετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αλλά αυτό το οποίο σήμερα γίνεται στο Παρίσι, υπάρχουν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας από μυστικές δυνάμεις και ειδικές δυνάμεις που έρχονται όχι μόνο από όλη τη Γαλλία, αλλά και από άλλα μέρη του κόσμου, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν πιο ασφαλή μέτρα για όλους τους συμμετέχοντες. Και δεν εννοώ μόνο τους αθλητές αλλά και τους φιλάθλους, οι οποίοι θα έρθουν με εισιτήρια και θα καθίσουν στις εξέδρες για να παρακολουθήσουν το θέαμα, είτε στα στάδια είτε και πολλά που γίνονται εκτός σταδίων».
Οι Ρώσοι έχουν αποκλειστεί γιατί πέραν του πολέμου έκαναν και κάτι παραπάνω, σημείωσε ο κ. Καπράλος.
«Ενέταξαν μέσα στον ρωσικό αθλητισμό και τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας, το οποίο ασφαλώς είναι ακόμα χειρότερο από όλα τα υπόλοιπα. Υπάρχουν 33 αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία που θα λάβουν μέρος χωρίς να φορούν διακριτικά των χωρών τους σαν ανεξάρτητοι αθλητές, κάτω από το πρίσμα ότι δεν είναι ούτε μέλη του στρατού, ούτε έχουν εκδηλωθεί υπέρ του πολέμου και έχουν καταφέρει να πάρουν την πρόκρισή τους κάτω από διαδικασίες πρόκρισης. Γιατί θεωρούμε ότι δεν πρέπει να τιμωρούνται οι αθλητές γι’ αυτά τα οποία κάνουν οι κυβερνήσεις τους. Επομένως, χωρίς να υπάρχουν τα διακριτικά, ούτε οι ύμνοι, θα δοθεί η δυνατότητα σε αυτούς τους αθλητές να λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες» συμπλήρωσε.
Όσο αφορά στο γεγονός ότι η τελετή έναρξης θα γίνει με φυσικό σκηνικό, τον ποταμό Σηκουάνα, σύμφωνα με όσα περιέγραψε ο κ. Καπράλος, οι αθλητές θα παρελάσουν με πλοιάρια και μετά θα βγουν και θα περπατήσουν λίγο μπροστά στους επισήμους. Άρα είναι ένα πολύ δύσκολο έργο, επισήμανε, ωστόσο τα μέτρα που λαμβάνονται και έχουν ήδη κάνει αίσθηση, είναι δρακόντεια.
«Και όχι μόνο στο ξενοδοχείο μας, αλλά και περπατώντας στους δρόμους του Παρισιού, πραγματικά αισθάνεται κανένας ότι υπάρχουν σημαντικά μέτρα ασφαλείας, το οποίο, απ’ τη μια μεριά λες είναι δυνατόν να λειτουργούμε έτσι, αλλά από την άλλη όλοι σκέφτονται ότι η ασφάλειά τους είναι πολύ πιο σημαντική από οτιδήποτε άλλο» προσέθεσε.
«Στο μεγάλο παλάτι θα γίνει μέσα η ξιφασκία και το tae kwon do, στους κήπους των Βερσαλλιών θα γίνει η ιππασία, στο Σηκουάνα θα γίνουν και άλλα δύο αθλήματα, η κολύμβηση μεγάλων αποστάσεων, όπως και το τρίαθλο. Πίσω από τον Πύργο του Άιφελ, πρόκειται να γίνει το μπιτς βόλεϊ και η τοξοβολία, δηλαδή σε πολλά σημεία του Παρισιού που θα υπάρχει φόντο αυτή η ομορφιά που υπάρχει στο Παρίσι θα γίνονται αθλήματα που θα τραβήξουν τον κόσμο και ειδικότερα γίνεται προσπάθεια να τραβήξουν και τους νέους σε αθλήματα τα οποία είναι λιγότερο γνωστά, λιγότερο παραδοσιακά, όπως το skateboard ακόμα και το breakdance ή η αναρρίχηση. Είναι σε μια προσπάθεια να τραβήξουν τους νέους, γιατί προσπαθούμε να φέρουμε τους νέους πιο κοντά στον αθλητισμό και πιο κοντά στον Ολυμπισμό και βέβαια πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον. Δεν χτίζονται καινούργιες εγκαταστάσεις, αλλά χρησιμοποιούνται οι υπάρχουσες. Υπάρχει προσπάθεια για μείωση κατά 60% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με μέτρα που έχουν ληφθεί στο Ολυμπιακό Χωριό, όπου μένουν οι αθλητές και με υλικά που έχει κατασκευαστεί το Ολυμπιακό Χωριό. Και βέβαια το κυριότερο είναι ότι η σχέση ανδρών, γυναικών αθλητών για πρώτη φορά πετυχαίνουμε το 50-50. Δηλαδή θα υπάρχει ίσος αριθμός ανδρών και γυναικών οι οποίοι θα αγωνιστούν στους αγώνες» περιέγραψε ο κ. Καπράλος.
Σε ό,τι αφορά στην ελληνική αποστολή, η ομάδα αριθμεί 100 αθλητές.
«Είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό. Γιατί σήμερα για να προκριθεί κανένας στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα. Έχουν δυσκολέψει πολύ τα κριτήρια πρόκρισης και γι’ αυτό είμαστε χαρούμενοι που έχουν περάσει 100 αθλητές και θα εκπροσωπήσουν την πατρίδα μας. Και δεν είναι μόνο ότι είναι πολύ καλοί. Και για μας διάκριση δεν είναι μόνο να πάρουν μετάλλιο. Το να μπουν κάποιοι στους οκτώ καλύτερους στον κόσμο είναι κάτι πολύ δύσκολο και αυτό είναι επιδίωξη. Δεν μπορεί να είναι όλοι μεταλλιούχοι, αλλά όλα τα παιδιά ελπίζω να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους. Το ηθικό είναι πολύ ψηλά από όλους τους αθλητές μας και νομίζω ότι θα έχουμε ευχάριστες εκπλήξεις» τόνισε ο κ. Καπράλος καταλήγοντας.