Αντίστροφη μέτρηση για τις αλλαγές στους γενικούς γραμματείς των υπουργείων – Στόχος η επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου
Στα χαρτοφυλάκια και τα πρόσωπα των Επιτρόπων που θα πλαισιώσουν την νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικεντρώνεται το ενδιαφέρον μετά την επανεκλογή στην προεδρία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν . «Το πρόσωπο θα είναι συνάρτηση του χαρτοφυλακίου που θα πάρει η χώρα» δήλωσε ο πρωθυπουργός σε πηγαδάκι με δημοσιογράφους κατά την χθεσινή δεξίωση στο Προεδρικό Mέγαρο.
Ένα πρόσωπο θα προτείνει ο πρωθυπουργός για τη θέση του επόμενου Επιτρόπου της Κομισιόν. Αυτό ξεκαθάρισε χθες ο ίδιος συνομιλώντας με δημοσιογράφους στο περιθώριο της δεξίωσης για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο προεδρικό Μέγαρο
«Το προνόμιο της επιλογής Επιτρόπου ανήκει αποκλειστικά στη χώρα μας. Η κάθε χώρα στέλνει ένα πρόσωπο. Δεν ξέρουμε ακόμα το χαρτοφυλάκιο», είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι το πρόσωπο θα είναι συνάρτηση του χαρτοφυλακίου το οποίο θα πάρει η χώρα.
Παρότι στο παρασκήνιο έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις και έχουν εκφραστεί προτιμήσεις, η πρόεδρος της Κομισιόν δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της.
Ο πρωθυπουργός δεν έχει κρύψει την επιθυμία για ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο που θα έχει ισχυρές διευθύνσεις και πόρους, επενδύοντας τόσο στη δυναμική που έχει αναπτύξει η χώρα όσο και στον ρόλο που έπαιξε για την υποψηφιότητα της κ. φον ντερ Λάιεν και τη θέση του ως διαπραγματευτή του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα ανώτατα ευρωπαϊκά αξιώματα.
«Θα ήθελα ένα χαρτοφυλάκιο που θα αντανακλά από τη μία την πρόοδο που έχει κάνει οικονομικά η Ελλάδα και από την άλλη τη στρατηγική θέση που έχει η Ελλάδα στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ», δήλωσε χθες στο Politico, στέλνοντας με ξεκάθαρο τρόπο το μήνυμα στις Βρυξέλλες
Ενέργεια, διεύρυνση, ανταγωνιστικότητα και άμυνα είναι μεταξύ των χαρτοφυλακίων που θα επιθυμούσε η Ελλάδα
Στο εσωτερικό πεδίο η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για τις αλλαγές στους γενικούς γραμματείς της κυβέρνησης.
Στόχος η περαιτέρω επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο δρόμο προς το πολιτικό και οικονομικό ορόσημο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για κινήσεις ανανέωσης σε κρίσιμους βραχίονες για τη σωστή λειτουργία του κράτους, σε ένα momentum όπου το Μέγαρο Μαξίμου προτάσσει την ατζέντα της καθημερινότητας, σκοπεύοντας με τον τρόπο αυτό να στείλει σήμα προς την κοινωνία ότι διαθέτει τα απαιτούμενα αντανακλαστικά όσον αφορά στην επίλυση των κομβικών ζητημάτων που την απασχολούν.
Έχει γίνει συνολική αξιολόγηση για όλα τα πρόσωπα και αναμένονται πολλές αλλαγές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας ικανός αριθμός από τους 63 γενικούς γραμματείς αναμένεται ότι θα αλλάξει, με το εύρος του ανασχηματισμού να αποτελεί μία πολυπαραγοντική εξίσωση.