Η Ουγγαρία και η Σλοβακία ζητούν από την ΕΕ να μεσολαβήσει σε διαδικασία διαβούλευσης με την Ουκρανία για τη Lukoil
Η Ουγγαρία και η Σλοβακία ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μεσολαβήσει σε διαδικασία διαβούλευσης με την Ουκρανία, αφού η τελευταία έθεσε τη ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Lukoil στη λίστα κυρώσεων και μπλόκαρε τις εξαγωγές πετρελαίου της εταιρείας μέσω αγωγών από το ουκρανικό έδαφος προς την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, αναφέρει το Reuters.
«Μίλησα χθες με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών (Ντιμίτρο Κουλέμπα), ο οποίος είπε ότι επιτρέπουν πλήρως τη διαμετακόμιση πετρελαίου, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια», δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο στα ΜΜΕ στις Βρυξέλλες. Εξέφρασε την έκπληξή του για το μέτρο του Κιέβου να εμποδίσει την προμήθεια πετρελαίου Lukoil από την Ουγγαρία, αν και το 42% της ηλεκτρικής ενέργειας που εισήγαγε η Ουκρανία τον περασμένο μήνα προμηθεύτηκε από την Ουγγαρία.
Ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, η χώρα του οποίου προμηθεύει επίσης την Ουκρανία με ηλεκτρική ενέργεια, την οποία το Κίεβο χρειάζεται πολύ μετά τον βομβαρδισμό από την Ρωσία που κατέστρεψε μεγάλο μέρος του ουκρανικού ενεργειακού συστήματος, είχε παρόμοια αντίδραση. Σύμφωνα με τον Φίτσο, η διακοπή από την Ουκρανία της διαμετακόμισης του πετρελαίου που προμηθεύεται η Σλοβακία από τη Lukoil είναι ακόμη πιο ακατανόητη δεδομένου ότι η Σλοβακία προμηθεύει την Ουκρανία με καύσιμο ντίζελ από το πετρέλαιο που διυλίζει.
Η Ουγγαρία και η Σλοβακία έχουν τώρα κινήσει διαδικασία διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Η επιτροπή έχει τρεις ημέρες για να απαντήσει στο αίτημά μας, μετά τις οποίες θα προσφύγουμε στο δικαστήριο», ανέφερε ο υπουργός Szijjarto. Εάν η διαδικασία διαβούλευσης δεν αποφέρει αποτελέσματα, η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα παραπέμψουν το θέμα σε διεθνές δικαστήριο και θα αποφασίσουν ποιο θα είναι αυτό, πρόσθεσε ο Ούγγρος υπουργός.
Όντας δύο μεσόγειες χώρες και επομένως δυσκολεύτηκαν να προμηθεύονται από εναλλακτικές πηγές, η Ουγγαρία και η Σλοβακία έλαβαν εξαιρέσεις στο πλαίσιο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από την ΕΕ μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο.
Η Ουγγαρία εισάγει ετησίως περίπου δύο εκατομμύρια τόνους πετρελαίου που προμηθεύεται από τη Lukoil, που ισοδυναμεί με περίπου το ένα τρίτο των συνολικών εισαγωγών πετρελαίου της Ουγγαρίας. Όμως τα διυλιστήρια της ουγγρικής εταιρείας MOL στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία εξαρτώνται πλήρως από το πετρέλαιο που προμηθεύει η Lukoil μέσω του αγωγού Drujba, που διασχίζει την Ουκρανία.
Η απαγόρευση που εφαρμόζεται τώρα από την Ουκρανία αφορά μόνο την εταιρεία Lukoil, επιτρέποντας τη διαμετακόμιση πετρελαίου που παραδίδεται από άλλους Ρώσους προμηθευτές. Ως εναλλακτική λύση για τη συμπλήρωση των προμηθειών της Lukoil, η Ουγγαρία θα μπορούσε να εισάγει πετρέλαιο μέσω του κροατικού λιμανιού Omisalj και του αγωγού Adria που συνδέεται με αυτό, αλλά η Σλοβακία δεν έχει άλλη εναλλακτική από το να προμηθεύει από την Ουγγαρία.
Σύμφωνα με την ουκρανική εταιρεία Naftogaz, αν και οι παραδόσεις πετρελαίου της Lukoil μέσω ουκρανικών αγωγών έχουν σταματήσει, ο όγκος του ρωσικού πετρελαίου που έχει διέλθει μέσω αυτών των αγωγών μέχρι στιγμής τον Ιούλιο είναι περίπου ο ίδιος με τους προηγούμενους μήνες.