Αναζωπύρωση των μαχών στη βόρεια Γάζα – Ο OHE δεν κατάφερε να απαιτήσει κατάπαυση του πυρός
Μάχες μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων του Ισραήλ και της Χαμάς έγιναν σήμερα στα βόρεια της Γάζας, την οποία προσπαθούν να ελέγξουν πλήρως οι Ισραηλινοί, ώστε να μπορέσουν να επικεντρώσουν μετά την προσοχή τους στις νότιες περιοχές.
Η εξέλιξη αυτή, έρχεται μία ημέρα μετά την έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αποστολή μεγαλύτερης βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, με το διεθνή οργανισμό να αδυνατεί να απαιτήσει την κατάπαυση του πυρός.
Έπειτα από πέντε ημέρες σκληρών διαπραγματεύσεων για να αποφευχθεί το βέτο των ΗΠΑ, το Συμβούλιο Ασφαλείας εντέλει υιοθέτησε χθες απόφαση που καλεί να υπάρξει «άμεση» διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας «σε μεγάλη κλίμακα» στον πολιορκημένο θύλακα.
Η απόφαση δεν καλεί να κηρυχθεί «κατάπαυση του πυρός», κάτι που απορρίπτουν το Ισραήλ και ο βασικός σύμμαχός του, οι ΗΠΑ. Παροτρύνει να «δημιουργηθούν οι συνθήκες για διαρκή παύση των εχθροπραξιών».
Παράλληλα, πυκνός καπνός υψώθηκε πάνω από την πόλη Τζαμπάλια, η οποία φιλοξενεί και τον μεγαλύτερο καταυλισμό προσφύγων στη Γάζα.
Οι κάτοικοί της, ανέφεραν επίμονο αεροπορικό βομβαρδισμό, αλλά και πυρά κατά στόχων από ισραηλινά άρματα μάχης, τα οποία, σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες κινήθηκαν σε μεγαλύτερη απόσταση εντός της πόλης.
Κίνδυνος λιμού
Ο πόλεμος μετέτρεψε σε συντρίμμια μεγάλο μέρος της Λωρίδας της Γάζας, μικρού θυλάκου 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων με μεγάλο υπερπληθυσμό, όπου κυβερνά η Χαμάς από το 2007.
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί από αέρα, θάλασσα και γη ανάγκασαν 1,9 εκατ. Γαζαίους —με άλλα λόγια το 85% του πληθυσμού— να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Έπειτα από δυο και πλέον μήνες πολέμου, μόλις 9 από τα 36 νοσοκομεία του θυλάκου λειτουργούν ακόμη εν μέρει —όλα βρίσκονται στον νότο—, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ενώ διεθνείς οργανισμοί επιμένουν να προειδοποιούν πως ο πληθυσμός απειλείται από λιμό.
Παρά την απόφαση που υιοθετήθηκε χθες από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατήγγειλε χθες τα «τεράστια εμπόδια» για τη διανομή βοήθειας που οφείλονται όπως το βλέπει στον τρόπο που το Ισραήλ διεξάγει την «επίθεσή» του.
Θύμισε ότι «136» εργαζόμενοι σε υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών «σκοτώθηκαν μέσα σε 75 ημέρες», κάτι «που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ», όπως υπογράμμισε. Μόνο αν κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός «θα αρχίσουμε να ανταποκρινόμαστε στις απελπιστικές ανάγκες του πληθυσμού της Γάζας» καθώς θα επιτραπεί η διανομή της απαραίτητης βοήθειας, συμπλήρωσε.
«Η πιο πιεστική απαίτηση για τον πληθυσμό της Γάζας είναι να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός άμεσα», υπερθεμάτισε μέσω X ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, επιμένοντας ότι «η πείνα, ο λιμός και η εξάπλωση ασθενειών» απειλούν τον παλαιστινιακό θύλακο και «επιτείνονται από τον αποδεκατισμό των δομών υγείας και τις επιθέσεις εναντίον εργαζομένων στον τομέα της υγείας».
Τις επόμενες ημέρες, «10.000 παιδιά ηλικίας μικρότερης των πέντε ετών θα υφίστανται την πιο θανάσιμη μορφή υποσιτισμού»,προειδοποίησε εξάλλου η UNICEF σε ανακοίνωσή της.
Προσπάθειες για ανακωχή
Οι προσπάθειες των μεσολαβητών, της Αιγύπτου και του Κατάρ, συνεχίζονται προκειμένου να συναφθεί συμφωνία για νέα ανακωχή, έπειτα από αυτήν μιας εβδομάδας στα τέλη Νοεμβρίου, που επέτρεψε να αφεθούν ελεύθεροι 105 όμηροι και σε αντάλλαγμα 240 Παλαιστίνιοι φυλακισμένοι σε ισραηλινές φυλακές, καθώς και να φθάσει περισσότερη βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακο.
Όμως τα μέρη παραμένουν αδιάλλακτα. Η Χαμάς απαιτεί να σταματήσουν οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις προτού διαπραγματευθεί για τους ομήρους. Η κυβέρνηση του Ισραήλ δηλώνει ανοικτή στην ιδέα να κηρυχθεί νέα ανακωχή, αλλά αποκλείει κάθε κατάπαυση του πυρός προτού επιτύχει τον διακηρυγμένο στόχο της, την «εξάλειψη» της Χαμάς.
Εν αναμονή, η αγωνία των οικογενειών των ομήρων παρατείνεται.
Χθες Παρασκευή το κιμπούτς Νιρ Οζ και ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσαν ότι Ισραηλινοαμερικανός όμηρος, ηλικίας 73 ετών, σκοτώθηκε την ημέρα της απαγωγής του, την 7η Οκτωβρίου, προσθέτοντας πως το πτώμα του βρίσκεται έκτοτε στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως «ράγισε η καρδιά του εξαιτίας της είδησης» και πρόσθεσε πως «προσεύχεται» η σύζυγος του άνδρα, που κρατείται επίσης όμηρος, να είναι καλά.