Θ. Γεωργιάδης (Αντ/ρχος δημ. αστυνομίας) για κύκλωμα εκβιαστών: Να πάρουμε όλα εκείνα τα μέτρα για να είμαστε αποτρεπτικοί σε τέτοιου είδους φαινόμενα
Το κύκλωμα εκβιαστών, το απολύτως μαφιόζικο κύκλωμα της μίζας και των εκβιασμών, που εκβίαζε ιδιοκτήτες καταστημάτων, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, κλήθηκε να σχολιάσει μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι, μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, όπου βρέθηκε καλεσμένος ο Θωμάς Γεωργιάδης, Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αθηναίων.
Όπως και υπογράμμισε στην αρχή της συνομιλίας του με τη δημοσιογράφο «Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα. Σίγουρα όλα τα βασικά στοιχεία έρχονται από το Εσωτερικών Υποθέσεων, όπου προέκυψε μετά από καταγγελίες και σωστά οι άνθρωποι κάθισαν να πάνε να ψάξουν αυτό το θέμα. Μέσα εδώ μπορούν να ακούγονται πολλά σε φήμες για πρόσωπα και πράγματα. Αυτά τα λαμβάνεις υπόψη σου για να προσέχεις. Να το πω λίγο χαρακτηριστικά και να φυλάς την πλάτη σου. Όμως, δεν μπορεί να είναι αποκαλυπτικό στο τι και στο πως δουλεύει ένα κύκλωμα. Αυτό θα το λύσει και θα το βρει η αστυνομία. Αυτό είναι ξεκάθαρο, η οποία μπορεί να παρακολουθήσει λογαριασμούς, τηλέφωνα, ανθρώπους κτλ. Εμείς όμως, εκείνο το οποίο καλούμαστε να κάνουμε-και αυτό είναι η ουσιαστική υποχρέωσή μας-είναι να πάρουμε όλα εκείνα τα μέτρα για να είμαστε αποτρεπτικοί σε τέτοιου είδους φαινόμενα. Και το λέω αποτρεπτικοί με την έννοια ότι ξέρετε, μπορούμε να πάρουμε 500 μέτρα αλλά σε 5-10 χρόνια να ξανά τιναχτεί μια τέτοια ιστορία».
Εν συνεχεία, ως Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αθηναίων και αναφορικά με το αν είχε καταλάβει κάτι, ο κ. Γεωργιάδης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει «Είμαστε στην ουσία έξι μήνες. Αυτό δεν το προσέξαμε και θα σας πω γιατί το λέω. Διότι, για να καταλάβεις τη λειτουργία ενός φορέα και να μπεις στο πετσί του-να χρησιμοποιήσω την έκφραση-δεν αρκούν αυτοί οι 6 μήνες. Εγώ εκείνο το οποίο κατάλαβα και είδα από την πρώτη στιγμή είναι ότι δεν μου άρεσαν κάποια πράγματα όσον αφορά το περιτύλιγμα του ελέγχου κάποιων πραγμάτων. Μου έδιναν δηλαδή την εικόνα ότι κάποια πράγματα διαχειρίζονται ερασιτεχνικά. Και εννοώ ότι πάρα πολύ εύκολα μπορούσε ένας έλεγχος να μη γίνει σωστά. Με την έννοια γιατί κάποια πράγματα να γίνονται έτσι ή αλλιώς. Με άλλα λόγια, δεν ήταν δομημένα για μένα και δεν είναι δομημένα μέχρι τώρα βέβαια, γιατί καλούμαστε και να τα αλλάξουμε σωστά κάποια πράγματα».
Τέλος, πρόσθεσε χαρακτηριστικά το εξής στην εκπομπή «Ναι, μεν Αλλά», «Όπως έχω ζητήσει ήδη εδώ και 2,5 μήνες περίπου, με παρέμβαση του Δημάρχου βέβαια, γιατί σαφώς υπάρχει μία συνεργασία να γίνουν αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο και της ίδρυσης των καταστημάτων για το πως ιδρύονται τα καταστήματα. Γι’ αυτό λοιπόν εγώ έχω συγκεκριμένα ζητήσει μέσω του Δημάρχου και για το θέμα της ίδρυσης των καταστημάτων, αλλά και για το πώς ελέγχουμε και σε δεύτερο χρόνο το πώς-ας το πούμε- «τιμωρούμε» ένα παραβατικό κατάστημα. Αυτά είναι όσον αφορά το νομοθετικό. Παράλληλα, εδώ και 2 μήνες και περισσότερο έχουμε ξεκινήσει μια διαδικασία αλλαγής της κανονιστικής του Δήμου όσον αφορά περίπτερα, καταστήματα, ήχο, ηχορύπανση, δηλαδή διαφήμιση. Όλο αυτό το κομμάτι που λέγεται κανονιστική του Δήμου, σ’ αυτό το πλαίσιο που πάμε σε μια διαδικασία και ανοικτή στον κόσμο αλλά και αυστηροποίησης (…). Να ξέρετε ότι με αυτό τον τρόπο θεωρούμε ότι και ο δημοτικός αστυνομικός θα έχει ευκολότερη ευχέρεια να γνωρίζει, δηλαδή να μην κουβαλάει χαρτιά μαζί του όταν θα πάει σε ένα κατάστημα. Θα μπορεί να δει με ένα κλικ στο κομπιουτεράκι του. Και να το πω λίγο απλοϊκά. Θα μπορεί να ξέρει ότι αυτό το μαγαζί έχει αυτό το χώρο να καταλάβει. Δεν χρειάζεται να κουβαλάει παραμάσχαλα ένα πάκο χαρτιών, οπότε μπορεί μετρώντας εκείνη τη στιγμή να ξέρει, αλλά την ίδια στιγμή μπορώ και εγώ πίσω από αυτόν να πάω και να δω όντως την ίδια στιγμή στον ίδιο ελεύθερο χρόνο το τι συμβαίνει».