Ποινή κάθειρξης 31 ετών για την δεξιά πολιτικό Κέικο Φουχιμόρι, ζητά η εισαγγελία του Περού
Η περουβιανή εισαγγελία ζητεί να επιβληθεί ποινή κάθειρξης 30 και πλέον ετών στη δεξιά πολιτικό —τρεις φορές υποψήφια για την προεδρία της χώρας της Λατινικής Αμερικής— Κέικο Φουχιμόρι, η οποία άρχισε να δικάζεται για ξέπλυμα χρήματος στο πλαίσιο του πολύκροτου σκανδάλου της Οντεμπρέχτ.
«Η ποινή που ζητείται από την εισαγγελία (να επιβληθεί) σε βάρος της κατηγορουμένης Κέικο Σοφίας Φουχιμόρι Ιγκούτσι είναι 30 χρόνια και 10 μήνες κάθειρξης», συνόψισε ο εισαγγελέας Χοσέ Ντομίνγκο Πέρες χθες Τρίτη, παρουσιάζοντας το κατηγορητήριο. Πρόκειται για τη βαρύτερη ποινή που επισύρουν οι κατηγορίες σε βάρος της.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία Οντεμπρέχτ κατέβαλε στην κυρία Φουχιμόρι 1,2 εκατ. δολάρια στο πλαίσιο συστήματος διαφθοράς σε όλη τη Λατινική Αμερική για την εξασφάλιση δημοσίων συμβάσεων.
Η εισαγγελία κατηγορεί την Κέικο Φουχιμόρι, 49 ετών, τρεις φορές ατυχήσασα υποψήφια για την προεδρία, πως χρηματοδότησε τις εκστρατείες της το 2011 και το 2016 με αδήλωτα χρήματα που πήρε από την Οντεμπρέχτ, για ξέπλυμα χρήματος, σύσταση και συμμορία, παρακώλυση της δικαιοσύνης και ψευδείς δηλώσεις στο πλαίσιο διοικητικών διαδικασιών.
Η εισαγγελία ζήτησε επίσης από το δικαστήριο να της επιβάλει στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι σε δημόσια αξιώματα για 15 χρόνια, κάτι που θα θέσει εκτός κούρσας την αρχηγό του κόμματος Fuerza Popular («Λαϊκή Δύναμη») ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2026.
Η Κέικο Φουχιμόρι, η κόρη του πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000), ο οποίος έλαβε χάρη τον Δεκέμβριο του 2023, αφού εξέτισε 16 χρόνια κάθειρξης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, δηλώνει πάντα αθώα. Έχει εκτίσει 16 μήνες προφυλάκισης.
Άλλοι περίπου 45 άνθρωποι δικάζονται στη διαδικασία που άρχισε την 1η Ιουλίου, ανάμεσά τους ο πρώην σύζυγος της κυρίας Φουχιμόρι και άλλοτε κορυφαία στελέχη της μεγαλύτερης παράταξης της περουβιανής δεξιάς, της Fuerza Popular. Η δίκη-ποταμός αναμένεται να διαρκέσει για πάνω από έναν χρόνο· στην έδρα έχουν κληθεί για να καταθέσουν κάπου 1.500 μάρτυρες.
Το Περού, μετά τη Βραζιλία, είναι η χώρα η οποία συνταράχθηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εξαιτίας της σκανδάλου της Οντεμπρέχτ. Τέσσερις πρώην πρόεδροι ενεπλάκησαν στην υπόθεση μεταξύ του 2001 και του 2016.
Πρώην διευθυντικά στελέχη της Οντεμπρέχτ έχουν παραδεχθεί στο πλαίσιο διαφόρων διαδικασιών την καταβολή εκατομμυρίων στους Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι (2016-2018), Ογιάντα Ουμάλα (2011-2016), Άλαν Γκαρσία (1985-1990 και 2006-2011) και Αλεχάντρο Τολέδο (2001-2006).
Καθώς είχαν καταφθάσει στο σπίτι του αστυνομικοί για να τον συλλάβουν στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση, ο πρώην πρόεδρος Γκαρσία αυτοκτόνησε τον Απρίλιο του 2019.