ΝΑΤΟ: Τα νέα αμυντικά σχέδια της Συμμαχίας απαιτούν 35-50 επιπλέον ταξιαρχίες

 ΝΑΤΟ: Τα νέα αμυντικά σχέδια της Συμμαχίας απαιτούν 35-50 επιπλέον ταξιαρχίες

Το ΝΑΤΟ θα χρειαστεί από 35 έως 50 επιπλέον ταξιαρχίες για να υλοποιήσει πλήρως τα νέα του αμυντικά σχέδια έναντι της Ρωσίας, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ανώνυμη στρατιωτική πηγή, χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες, οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι απόρρητες.

Σε μια σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας πέρυσι στο Βίλνιους, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να προωθήσουν σημαντικά αμυντικά σχέδια, τα πρώτα μετά από τρεις δεκαετίες. Από εκείνη τη στιγμή, οι στρατιωτικοί εργάζονται ώστε να μετατρέψουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία σε συγκεκριμένες στρατιωτικές απαιτήσεις.

Οι ηγέτες του Βορειοατλαντικού Συμφώνου αναμένεται να λάβουν ενημέρωση για αυτά τα σχέδια στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα, σε μια σύνοδο κορυφής για τον εορτασμό της 75ης επετείου της Συμμαχίας.

Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ σχολίασε στο Reuters ότι «η αεροπορική και πυραυλική άμυνα, τα όπλα μεγάλης εμβέλειας, η επιμελητεία καθώς και οι μεγάλοι σχηματισμοί ελιγμών στην ξηρά είναι μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων μας».

Η υλοποίηση του αμυντικού σχεδιασμού

Μια ταξιαρχία αποτελείται από 3.000 έως 7.000 στρατιώτες, επομένως η δημιουργία 35 έως 50 επιπλέον τέτοιων μονάδων θα αποτελούσε σημαντική πρόκληση για τη στρατιωτική συμμαχία.

Δεν είναι σαφές από πού θα μπορούσε να αντληθεί ένας τόσο μεγάλος αριθμός πρόσθετου προσωπικού. Τα στρατεύματα θα μπορούσαν να μετακινηθούν από άλλα τμήματα των ενόπλων δυνάμεων των χωρών-μελών, θα μπορούσαν να στρατολογηθούν επιπλέον στρατιώτες ή τα μέλη του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να επιλέξουν έναν συνδυασμό των δύο εναλλακτικών λύσεων.

Η αεράμυνα είναι ένα άλλο σημαντικό έλλειμμα που εντόπισαν οι στρατιωτικοί σχεδιαστές του ΝΑΤΟ, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία κατέδειξε τη σημασία αυτών των συστημάτων για την προστασία κρίσιμων στρατιωτικών και πολιτικών υποδομών.

Τέτοια συστήματα θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικά για τη Γερμανία ως σημαντικό κόμβο υλικοτεχνικής υποστήριξης, αλλά και συγκέντρωσης στρατευμάτων σε οποιαδήποτε πιθανή σύγκρουση με τη Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και όντας στην πρώτη γραμμή του ΝΑΤΟ, η Γερμανία διέθετε 36 μονάδες αεράμυνας Patriot, όμως ακόμη και τότε βασιζόταν στην πρόσθετη υποστήριξη από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ.

Σήμερα, οι γερμανικές δυνάμεις έχουν μειωθεί σε 9 μονάδες Patriot, αφού, μεταξύ άλλων, μετά τη ρωσική εισβολή το 2022 δώρησαν 3 συστοιχίες στην Ουκρανία. Η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει να κάνει παραγγελίες για Patriot και άλλα συστήματα αεράμυνας για την ενίσχυση των αποθεμάτων.

Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, πολλοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ μείωσαν τον αριθμό των μονάδων αεράμυνας, στον απόηχο της εκτίμησης ότι στο μέλλον θα είχαν να αντιμετωπίσουν μόνο περιορισμένες πυραυλικές απειλές, προερχόμενες από χώρες όπως το Ιράν.

Αυτή η αντίληψη άλλαξε άρδην με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στρέφοντας τα μέλη του ΝΑΤΟ προς την αναζήτηση τρόπων ώστε να αυξήσουν τα αποθέματα πυρομαχικών τους και να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις στο σύστημα αεράμυνας.

Η συμφωνία για τα πρώτα μεγάλα στρατιωτικά προγράμματα μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, που ονομάστηκαν «περιφερειακά σχέδια» από το ΝΑΤΟ, σηματοδότησε μια θεμελιώδη αλλαγή για τη δυτική στρατιωτική συμμαχία, η οποία για δεκαετίες πίστευε ότι δεν είχε ανάγκη να καταρτίσει μεγάλης κλίμακας νέα αμυντικά σχέδια.

Πηγή: Reuters

Related post