Η αρχιτέκτονας του νέου αστεροσκοπείου της Κύπρου: Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα μαγικό χώρο
Το νέο αστεροσκοπείο της Κύπρου μοιάζει με διαστημόπλοιο έτοιμο να απογειωθεί. Στην κορυφή του όρους Τρόοδος, το καμάρι της Κύπρου κόστισε λιγότερο από δύο εκατομμύρια ευρώ και φιλοδοξεί να γίνει προορισμός για μη επιστήμονες.
Το σχεδίασαν τρία αδέλφια παθιασμένα με την επιστημονική φαντασία, η Έλενα, ο Νικόδημος και η Κασσάνδρα Τσολάκη.
Η Έλενα Τσολάκη, η οποία έχει ανακηρυχθεί από το Βασιλικό Ινστιτούτο του Λονδίνου ως μία από τις 100 πιο επιδραστικές αρχιτέκτονες στον κόσμο, μίλησε στην εκπομπή «PRIME» του ΕΡΤNews.
«Είναι το πρώτο ειδικά σχεδιασμένο αστεροσκοπείο στην Κύπρο. Έχουμε δύο τηλεσκόπια, ένα της ημέρας και της νύχτας. Το τηλεσκόπιο της νύχτας είναι 20 ίντσες με θόλο που γυρίζει 360° μοίρες και ένα τηλεσκόπιο του Ήλιου με κινούμενη οροφή.
Το κτίριο είναι δημόσια προσβάσιμο και υπάρχουν ελάχιστα δημόσια προσβάσιμα τηλεσκόπια ηλίου παγκοσμίως.
Το Αστεροσκοπείο είναι για όλους, επιστήμονες, τουρίστες και μαθητές. Ως εκπαιδευτικό ίδρυμα μπορεί να ενθαρρύνει περισσότερους νέους να μπουν σε κλάδους σημαντικούς για το μέλλον του πλανήτη μας. Ελπίζουμε να δούμε πολλούς μαθητές και φοιτητές να έρχονται» ανέφερε η κα Τσολάκη.
Σχετικά με την έμπνευση για αυτό το σχέδιο η αρχιτέκτονας δήλωσε: «Ήταν σημαντικό για το γραφείο να δημιουργήσουμε ένα έργο ειδικά για την περιοχή και τη συγκεκριμένη τοποθεσία.
Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα μαγικό χώρο για τον κόσμο της περιοχής, αλλά και να προσελκύσει άτομα από άλλους χώρους από το εξωτερικό. Έτσι, η μορφή του κτιρίου έπρεπε να ήταν κάτι μοναδικό και ορατή από μακριά, να μπορεί να κινεί το ενδιαφέρον του κόσμου».
Για την αρχιτεκτονική σε Ελλάδα και Κύπρο η κα Τσολάκη υπογράμμισε: «Έχουμε αξιόλογους αρχιτέκτονες και στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Υπάρχει μεγάλη φιλοδοξία, μπορούμε να δούμε και στις τελευταίες γενιές, τις τελευταίες δεκαετίες να δημιουργούνται και να γίνονται πολύ ωραία κτίρια και περιμένουμε να γίνουν και παραπάνω. Ανάγκη είναι να υπάρχουν πελάτες που αφήνουν τον αρχιτέκτονα να κάνει τη δουλειά του και να εκφραστεί».