Συμφωνία Ecofin: Μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα – Εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες από το έλλειμμα
Το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN) κατέληξε σε συμφωνία για την αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης (Σύμφωνο Σταθερότητας).
Στο πλαίσιο της σημερινής συμφωνίας ικανοποιήθηκαν οι βασικές προτεραιότητες που είχε θέσει η ελληνική κυβέρνηση, όσον αφορά την ειδική μεταχείριση των αμυντικών δαπανών, την ειδική πρόνοια για τους τόκους του ελληνικού δημοσίου χρέους το 2033, την προστασία των επενδύσεων και την σταδιακή μείωση του δημοσίου χρέους, ώστε να μην υπονομεύεται η ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή.
Χατζηδάκης στο Ecofin: Οι αμυντικές δαπάνες να λαμβάνονται υπόψιν στα υπερβολικά ελλείμματα
«Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες θα πρέπει να διασφαλίζουν ταυτόχρονα την δημοσιονομική πειθαρχία και την οικονομική ανάπτυξη, ενώ θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για τις χώρες με υψηλές αμυντικές δαπάνες. Σήμερα κάναμε ένα βήμα μπροστά και είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα καταλήξουμε σε μια ισορροπημένη συμφωνία που θα αντανακλά αυτές τις βασικές αρχές» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας.
Στη συζήτηση, όπως αναφέρεται, για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες σημειώθηκε πρόοδος όσον αφορά τα εκκρεμή ζητήματα και συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των διεργασιών σε όλα τα επίπεδα με στόχο την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν. Στην παρέμβασή του ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι το συμβιβαστικό κείμενο που παρουσίασε η Ισπανική Προεδρία αποτελεί καλή βάση περαιτέρω συζήτησης, ενώ εστίασε ιδιαίτερα στο ελληνικό αίτημα για ειδική μεταχείριση των αμυντικών δαπανών στους σχετικούς υπολογισμούς.
Στο πλαίσιο του Eurogroup διεξήχθη συζήτηση για την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών. Ο Κωστής Χατζηδάκης στην παρέμβασή του υπογράμμισε ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας αποτελεί, μαζί με το δημογραφικό και το μεταναστευτικό, μια από τις βασικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι χώρες της Ευρώπης.
«Για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση θα πρέπει να δράσουμε με αποφασιστικότητα τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να διευρύνουμε την συνεργασία μας σε κρίσιμους τομείς αλλά και να αποκτήσουμε μεγαλύτερη στρατηγική αυτονομία έναντι των ανταγωνιστών μας. Σε εθνικό επίπεδο θα πρέπει να επιταχύνουμε τις φιλοαναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και φέρνουν επενδύσεις» επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης.
Στο πλαίσιο των συνεδριάσεων συζητήθηκαν επίσης το θέμα του οικονομικού αντίκτυπου του πολέμου στην Ουκρανία, οι μακροοικονομικές εξελίξεις στην ευρωζώνη και η ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου (ΕΔΣ) για το 2023.