Αρχαίος πάπυρος αποκαλύπτει «θαύμα» που πραγματοποίησε ο Ιησούς σε ηλικία 5 ετών

 Αρχαίος πάπυρος αποκαλύπτει «θαύμα» που πραγματοποίησε ο Ιησούς σε ηλικία 5 ετών

Η αποκρυπτογράφηση ενός αιγυπτιακού παπύρου ηλικίας 2.000 ετών αποκάλυψε μια σχετικά άγνωστη ιστορία από την παιδική ηλικία του Ιησού Χριστού. Γραμμένο στα ελληνικά, το απόσπασμα χρονολογείται στον 4ο ή 5ο αιώνα και αφηγείται την ιστορία της «ζωογόνησης των σπουργιτιών», όταν ο 5χρονος Ιησούς μετέτρεψε πήλινα περιστέρια σε ζωντανά πουλιά.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι πρόκειται για την πρώτη καταγραφή της παιδικής ηλικίας του Ιησού Χριστού.

«Πρόκειται για το παλαιότερο σωζόμενο χειρόγραφο του κειμένου σε οποιαδήποτε γλώσσα», έγραψαν ο Λάχος Μπερκές, λέκτορας στο Ινστιτούτο Χριστιανισμού και Αρχαιότητας του Πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου, και ο Γκάμπριελ Νότσι Μασέντο, καθηγητής παπυρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης στο Βέλγιο. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η αρχική ιστορία του θαύματος του Ιησού γράφτηκε γύρω στον 2ο αιώνα ως μέρος του Ευαγγελίου του Θωμά, ενός βιβλίου που περιγράφει λεπτομερώς τα νεανικά χρόνια του Ιησού αλλά το οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται στη Βίβλο.

Στην ιστορία που αφηγείται ο πάπυρος, ο 5χρονος Ιησούς παίζει σε ένα ρυάκι ενώ πλάθει δώδεκα σπουργίτια από μαλακό πηλό που βρίσκει στη λάσπη. Όταν ο πατέρας του, ο Ιωσήφ, τον επιπλήττει επειδή το κάνει το ιερό Σάββατο, ο Ιησούς χτυπάει τα χέρια του και ζωντανεύει τις πήλινες φιγούρες», αναφέρει ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου. Ενώ το συγκεκριμένο θραύσμα αναφέρει μόνο το συγκεκριμένο θαύμα, μεταγενέστερα αντίγραφα του ευαγγελίου μιλούν για πολλές άλλες θαυματουργικές πράξεις που έκανε ο Ιησούς όταν ήταν ακόμη παιδί.

Αβέβαιη προέλευση

Η προέλευση του αποσπάσματος είναι αβέβαιη.

«Δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα για την προέλευση του παπύρου, την ιστορία του ή ποιος ήταν ο ιδιοκτήτης του», δήλωσε ο Νότσι Μασέντο στο Live Science. «Το μόνο που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι προέρχεται από την Αίγυπτο. Μπορεί να έφτασε στο Αμβούργο είτε όταν αποκτήθηκε η συλλογή – μεταξύ 1906 και 1939 – είτε το 1990, όταν ένα κουτί με μη συντηρημένους παπύρους μεταφέρθηκε στο Αμβούργο από το Βερολίνο».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το θραύσμα βρισκόταν στη Γερμανία πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ένας λόγος που ο πάπυρος δεν μελετήθηκε νωρίτερα είναι ότι ο γραφικός χαρακτήρας είναι αδέξιος και μοιάζει περισσότερο με ιδιωτική επιστολή παρά με ευαγγέλιο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να πρόκειται για μια άσκηση γραφής, που πιθανώς έκανε κάποιος σε σχολείο ή μοναστήρι.

Συναρπαστικό εύρημα

Πολλοί μελετητές συμφωνούν ότι το θραύσμα είναι όντως αρχαίο και δεν είναι πλαστό.

«Είναι συναρπαστικό το γεγονός ότι υπάρχει ένα νέο, πρώιμο χειρόγραφο αυτού του κειμένου», δήλωσε ο Σάιμον Γκάδερκόουλ, καθηγητής της Καινής Διαθήκης και του πρώιμου χριστιανισμού στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

«Είναι αυθεντικό με την έννοια ότι πρόκειται για ένα πραγματικά αρχαίο χειρόγραφο. Δεν είναι αυθεντικό με την έννοια ότι μας λέει τι πραγματικά έκανε ο Ιησούς ως παιδί», πρόσθεσε.

Ο Τόνι Μπερκ, καθηγητής παλαιοχριστιανισμού στο Πανεπιστήμιο York στο Τορόντο, σημείωσε ότι το εύρημα δεν παρέχει νέες πληροφορίες.

«Νομίζω ότι είναι σπουδαίο να έχουμε περισσότερα αντίγραφα του κειμένου, αλλά δεν μας λέει κάτι καινούργιο», δήλωσε στο Live Science. «Πάντα πιστεύαμε ότι συντάχθηκε τον 2ο αιώνα, οπότε ένα αντίγραφο του 4ου/5ου αιώνα δεν αλλάζει την άποψή μας για το κείμενο».

Ο Κρίστοφερ Φριλίνγκος, καθηγητής θρησκευτικών σπουδών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, δήλωσε στο Live Science ότι η ανακάλυψη είναι «εξαιρετικά σημαντική, τόσο όσον αφορά την ημερομηνία του αποσπάσματος όσο και τη γλώσσα, τα ελληνικά».

Ο Φριλίγκος σημείωσε επίσης ότι η προέλευση του κειμένου θα πρέπει να εξεταστεί λεπτομερέστερα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Zeitschrift für Papyrologie und Epigraphik».

ΠΗΓΗ: Live Science

 

Related post