ΚΘΒΕ: O «Πλούτος» του Αριστοφάνη στο Θέατρο Δάσους

 ΚΘΒΕ: O «Πλούτος» του Αριστοφάνη στο Θέατρο Δάσους

Η μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή του ΚΘΒΕ «Πλούτος» του Αριστοφάνη, σε μετάφραση- ελεύθερη απόδοση κειμένου & σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, ξεκινά το «ταξίδι» της από τη Θεσσαλονίκη. Η πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί στο Θέατρο Δάσους στις 3 & 4  Ιουλίου, για να ακολουθήσει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, ενώ στις 19 & 20 Ιουλίου θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024.

Στον ρόλο του Χρεμύλου ο Μάνος Βακούσης, που τιμήθηκε πρόσφατα με το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου «Κάρολος Κουν». Στο θίασο συμμετέχει  η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου. Στο μουσικό μέρος της παράστασης  παίρνουνμέρος οι Χατζηφραγκέτα, η Nalyssa Green και ο Τελευταίος Καλεσμένος. Στην Παράβαση του έργου εμφανίζεται η Ιστορικός- Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Ευθυμίου.

Ο Χρεμύλος ανησυχεί για το μέλλον του γιου του. Ποιον δρόμο θα πρέπει να επιλέξει στη ζωή του: τον τίμιο, που θα τον αναγκάσει να ζει στη φτώχεια και στην ανέχεια ή τον δρόμο της ατιμίας και της διαφθοράς, που θα τον βοηθήσει να ζήσει άνετα τη ζωή του; Η συνάντηση με τον Πλούτο, που κυκλοφορεί τυφλός και τιμωρημένος από τον Δία, θα τον βοηθήσει να λύσει το πρακτικό του πρόβλημα. Τι θα γίνει όμως με το ηθικό; Μπορεί να συμβαδίσει ο πλούτος με την αρετή; Ποια η διαφορά των ανθρώπων με λεφτά από τους πραγματικά πλούσιους ανθρώπους; Και ποιο είναι τελικά το συμφέρον των πολιτών; Ο άκρατος ατομικός πλουτισμός ή ένα πλούσιο δημόσιο ταμείο;

O «Πλούτος»  παρουσιάστηκε το 388 π.Χ., σε μια εποχή που η Αθηναϊκή οικονομία είχε υποστεί μεγάλο πλήγμα μετά την ήττα του Πελοποννησιακού Πολέμου. Ο Γιάννης Κακλέας υπογράφει τη μετάφραση- ελεύθερη απόδοση κειμένου & σκηνοθεσία του αριστοφανικού κειμένου και αναμετριέται με την ουτοπία του σατιρικού ποιητή, φέρνοντας επί σκηνής διλήμματα και προβληματισμούς που επιμένουν στον χρόνο.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Θέατρο Δάσους – Θεσσαλονίκη,  Τετάρτη 3 Ιουλίου
Παραστάσεις: Τετάρτη 3 & Πέμπτη 4 Ιουλίου, στις 21.15

Πηγή: ertnews.gr

Related post