«Μικρά Πρόστυχα Γράμματα»: Πριν οι haters αποκτήσουν social media
Μία αληθινή ιστορία της συντηρητικής επαρχιακής κοινωνίας της Αγγλίας της δεκαετίας του 1920, έρχεται στις οθόνες μας με αυθεντικό μαύρο χιούμορ και μοναδικές ερμηνείες. Αν σήμερα επιβαλλόταν σε όποιον γράφει στα social media η ποινή που παρ’ ολίγον θα «έτρωγε» η Ιρλανδή Rose Gooding, δεν θα υπήρχαν αρκετά κρατητήρια για να συνετίσουν τους γλωσσοκοπάνες του διαδικτύου.
Τα «Μικρά Πρόστυχα Γράμματα» εστιάζουν στις ζωές δύο γειτονισσών, που μία σειρά από σκανδαλιστικές σύντομες επιστολές αναταράσσει την καθημερινότητά τους, με πολύ αλλόκοτο τρόπο. Μία νεαρή μετανάστρια, Rose Gooding, έρχεται αντιμέτωπη με την κατακραυγή της μικρής κοινότητας αφού κατηγορείται για την αποστολή άσεμνων επιστολών στην μεσήλικη Edith Swan. Στην πραγματικότητα όμως, η Edith Swan που την κατηγόρησε, κέρδισε αυτόματα αναγνωρισιμότητα και αποδοχή μέσα από τον «αγώνα» της για αποκατάσταση της ηθικής. Ελάτε μαζί να γνωρίσουμε ένα από τα πιο παράδοξα περιστατικά της πρόσφατης ιστορίας, που αν και μετράει ήδη 100 χρόνια ζωής, μοιάζει ανατριχιαστικά επίκαιρο στην εποχή που διανύουμε, του «ψευτοπουριτανισμού».
Η Οσκαρούχος πρωταγωνίστρια της ταινίας, Ολίβια Κόλμαν, τονίζει ότι η ιστορία στην οποία βασίστηκε η ταινία είχε συζητηθεί στο Κοινοβούλιο και όλη η χώρα διάβαζε κάθε εβδομάδα για το σκάνδαλο στις εφημερίδες. Προσθέτει ακόμα: «Ελπίζω να είναι λίγο σοκαριστική, αλλά είναι και αστεία. Και το κοινό πράγματι απολαμβάνει τα μπινελίκια». Ακόμα, ο σπουδαίος Τίμοθι Σπαλ σημειώνει «Το γεγονός ότι αυτή η βιτριολική, βρώμικη γλώσσα πηγάζει από τον επαρχιακό μικρόκοσμο, την κάνει ελπιδοφόρα αστεία».
Η Θία Σάροκ, σκηνοθέτις της κωμωδίας, μιλώντας για το επίκαιρο της ταινίας δηλώνει: «Υπάρχει το ιστορικό μέρος που δεν προσπαθεί να είναι σύγχρονο. Αλλά τελικά… είναι».
Ο παραγωγός της ταινίας, Graham Broadbent, μας υπενθυμίζει ότι πάντα εντός των εξαιρετικά κωμικών καταστάσεων, ενυπάρχει το τραγικό στοιχείο: «Νομίζω ότι μια ταινία σαν αυτή είναι πάντα διασκεδαστική εξαιτίας των λέξεων, εξαιτίας της αληθινής ιστορίας που φέρει. Υπάρχει όμως και μια δραματική ανθρώπινη ιστορία».
Σε περίπτωση που «κάτι σας θυμίζουν» οι πρωταγωνίστριες της ταινίας, δεν έχετε άδικο:
Η Ολίβια Κόλμαν είναι μία από τις πολυβραβευμένες βρετανίδες ηθοποιούς που έχει κατακτήσει το Χόλυγουντ και έχει δοκιμάσει τις υποκριτικές τις δυνατότητες σε πολλά και διαφορετικά κινηματογραφικά, τηλεοπτικά και θεατρικά είδη. Πρόσφατα, η ερμηνεία της στην ταινία «Η Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου της χάρισε το Χρυσό Αγαλματίδιο (Όσκαρ), ενώ μάλιστα στην τελετή απονομής εκμυστηρεύτηκε στο κοινό ότι για να καταφέρει να παραμείνει στον χώρο της υποκριτικής, εργάστηκε ως καθαρίστρια για κάποια χρόνια. Ευτυχώς, με ερμηνείες σαν αυτή, δεν θα χρειαστεί να επανέλθει στην παλιά πρωινή της δουλειά. Έχει πια «καθαρίσει» από τις δυσκολίες του παρελθόντος. Η ταλαντούχα ηθοποιός έχει μιλήσει ανοιχτά για την ανισότητα που επικρατεί μέχρι σήμερα σχετικά με τις αμοιβές με βάση το φύλο, έχοντας μάλιστα δηλώσει ότι εάν ήταν άνδρας θα κέρδιζε πολλά περισσότερα χρήματα.
Η Τζέσυ Μπάκλευ είναι Ιρλανδή ηθοποιός που σε ελάχιστα χρόνια έχει εντυπωσιάσει με τις ερμηνείες της το West End αλλά και το Χόλυγουντ. Υπήρξε υποψήφια για Όσκαρ για την εμφάνισή της στην ταινία «Χαμένη Κόρη», ταινία που γυρίστηκε εξολοκλήρου στην Ελλάδα, ενώ μάλιστα για την σοκαριστική ερμηνεία της στην θεατρική παράσταση «Καμπαρέ» πήρε διθυραμβικές κριτικές. Ανάμεσα στις εμβληματικές της ερμηνείες είναι και αυτή στην ταινία του Χρήστου Νίκου «Fingernails» που υπάρχει διαθέσιμη στην πλατφόρμα του Apple TV. Δηλώνει πολύ περήφανη για την ιρλανδική καταγωγή της και πιστεύει πολύ στην ενδότερη σύνδεση των συντοπιτών της.
Τα «Μικρά Πρόστυχα Γράμματα» μας θυμίζουν ότι στο βωμό μίας ψευδο-ηθικής ασήμαντες μικροαστικές φιγούρες έχουν τη δύναμη να βασανίζουν ευάλωτα άτομα, υπενθυμίζοντας μας ποιο είναι το διαχρονικά μοχθηρό πρόσωπο της κοινωνίας. Μέσα στα δίχτυα μίας καλοστημένης κωμωδίας, όλη η ομάδα της παραγωγής έχει καταφέρει να περάσει σημαντικά και επίκαιρα μηνύματα, προσφέροντας και μία νότα ελαφρότητας σε «επίπονες» ιστορίες του παρελθόντος.
Πηγή: ertnews.gr