Το πλήρες κείμενο της Διάσκεψης για την Ουκρανία – Οι τρεις βασικοί όροι

Το πλήρες κείμενο του ανακοινωθέντος μετά τη Διάσκεψη για την Ουκρανία στην Ελβετία, το οποίο υπέγραψαν εκπρόσωποι 80 χωρών από 92 κράτη, που συμμετείχαν στη συνάντηση ήρθε στη δημοσιότητα.

Το έγγραφο δημοσιεύεται από την επίσημη ιστοσελίδα του Προέδρου της Ουκρανίας.

«Ο συνεχιζόμενος πόλεμος της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας συνεχίζει να προκαλεί εκτεταμένο ανθρώπινο πόνο και καταστροφές, καθώς και να δημιουργεί κινδύνους και κρίσεις με παγκόσμιες συνέπειες για τον κόσμο την ουκρανική «φόρμουλα ειρήνης» και άλλες ειρηνευτικές προτάσεις.

Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να απόσχουμε από την απειλή ή τη χρήση βίας κατά της εδαφικής ακεραιότητας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας οποιουδήποτε κράτους, στις αρχές της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών. συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων τους, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών υδάτων, και η επίλυση διαφορών με ειρηνικά μέσα ως αρχές των διεθνών δικαιωμάτων», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Στη συνέχεια τονίζεται ένα κοινό όραμα με βάση τρεις σημαντικές πτυχές:

1) Οποιαδήποτε χρήση πυρηνικής ενέργειας και πυρηνικών εγκαταστάσεων πρέπει να είναι ασφαλής, να φυλάσσεται αξιόπιστα και να μην βλάπτει το περιβάλλον. Οι ουκρανικοί πυρηνικοί σταθμοί και εγκαταστάσεις, ιδίως ο πυρηνικός σταθμός Zaporozhye, πρέπει να λειτουργούν με ασφάλεια υπό τον πλήρη κυριαρχικό έλεγχο της Ουκρανίας και σύμφωνα με τις αρχές του ΔΟΑΕ και υπό την επίβλεψή του. Οποιαδήποτε απειλή ή χρήση πυρηνικών όπλων στο πλαίσιο ενός πολέμου στην Ουκρανία είναι απαράδεκτη.

2) Η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια εξαρτάται από την αδιάλειπτη παραγωγή και προσφορά τροφίμων. Από αυτή την άποψη, η δωρεάν, πλήρης και ασφαλής εμπορική ναυτιλία, καθώς και η πρόσβαση σε θαλάσσιους λιμένες στη Μαύρη και την Αζοφική Θάλασσα, είναι εξαιρετικά σημαντικές. Οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στα λιμάνια και σε όλη τη διαδρομή, καθώς και σε πολιτικά λιμάνια και μη στρατιωτικές λιμενικές υποδομές είναι απαράδεκτες. Η επισιτιστική ασφάλεια δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο. Τα ουκρανικά γεωργικά προϊόντα πρέπει να παρέχονται με ασφάλεια και ελεύθερα στις ενδιαφερόμενες τρίτες χώρες.

3) Όλοι οι αιχμάλωτοι πολέμου πρέπει να απελευθερωθούν με πλήρη ανταλλαγή. Όλα τα απελαθέντα και παράνομα εκτοπισμένα παιδιά Ουκρανών και όλοι οι άλλοι παράνομα κρατούμενοι πολίτες πρέπει να επιστραφούν στην Ουκρανία. Πιστεύουμε ότι η επίτευξη ειρήνης απαιτεί δέσμευση και διάλογο μεταξύ όλων των μερών. Ως εκ τούτου, αποφασίσαμε στο μέλλον να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα στους παραπάνω τομείς με τη μετέπειτα συμμετοχή εκπροσώπων όλων των κομμάτων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ποιοι υπέγραψαν και ποιοι όχι

Όπως αναφέρουν ουκρανικά ΜΜΕ, 80 χώρες από τις 92 που συμμετείχαν συμφώνησαν να υπογράψουν την τελική δήλωση της συνόδου κορυφής στην Ελβετία. Υποστηρίχτηκε επίσης από τέσσερις φορείς.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, βασικές χώρες του Παγκόσμιου Νότου που συμμετείχαν στη σύνοδο αρνήθηκαν να υπογράψουν τη δήλωση. Αυτές είναι η Σαουδική Αραβία, η Ταϊλάνδη, η Ινδία, το Μεξικό, η Νότια Αφρική, η Βραζιλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ταυτόχρονα, τη διακήρυξη υπέγραψαν η Ουγγαρία, η Σερβία, η Αργεντινή και η Τουρκία. Και η Αρμενία δεν υπέγραψε.

Οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ και του Πάπα δεν υπέγραψαν το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής για την Ουκρανία στην Ελβετία.

Αυτό προκύπτει από τη δημοσιευμένη λίστα των υπογραφόντων.

Επιπλέον, μεταξύ των υπογραφόντων είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Related post