Κάσος: Επίτιμη δημότης από χθες η πρόεδρος της Δημοκρατίας – Τιμήθηκαν τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα
Επίτιμη δημότης της Ηρωικής Νήσου Κάσου ανακηρύχθηκε χθες η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που επισκέφθηκε το νησί, για να παραστεί στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα.
Την τιμητική διάκριση απένειμε στην πρόεδρο, ο δήμαρχος Μιχάλης Ερωτόκριτος, μετά από σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
Στην ομιλία της, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στη σφαγή των κατοίκων και την ολοσχερή καταστροφή της Κάσου, στις 7 Ιουνίου 1824 και στο πως οι λιγοστοί εναπομείναντες Κασιώτες κατάφεραν να αναγεννήσουν το νησί από τις στάχτες του.
“Άχνη ή Κάσος κατά τον Πλίνιο, Αστράβη κατά τον Στράβωνα, αφρολουσμένη από τα κύματα του Καρπάθιου πελάγους, μνημονευόμενη από τον Όμηρο καθώς συμμετείχε στον τρωικό πόλεμο, η Κάσος θα διανύσει τους αιώνες ως υπόδειγμα ναυτοσύνης και εμπορικού δαιμονίου. Κι ας πυρπολήθηκε από τους Οθωμανούς, ας καταλήφθηκε από τους Ιταλούς το 1912, ας έζησε μια σκληρή γερμανική κατοχή, ώσπου να ενσωματωθεί στον εθνικό κορμό. Η μετανάστευση έπληξε το νησί, αποψιλώνοντάς το από κατοίκους. Η απελευθέρωση ωστόσο των Δωδεκανήσων το 1948 αποτέλεσε την αφετηρία μιας νέας, ελπιδοφόρου πορείας προς το μέλλον. Η ναυτιλία και η ναυπηγική της, που από τα μέσα του 19ου αιώνα είχαν γνωρίσει μεγάλη ακμή, συνετέλεσαν στο ναυτιλιακό θαύμα της ελληνόκτητης ναυτιλίας του 20ου αιώνα· εξάλλου πολλές μεγάλες εφοπλιστικές οικογένειες του τόπου μας από εδώ ξεκίνησαν την επιτυχημένη επιχειρηματική τους διαδρομή.
Γι’ αυτό και θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική, κύριε Δήμαρχε, την πρωτοβουλία σας για την ίδρυση στην Κάσο σχολής ξυλοναυπηγών, στο πνεύμα της μακράς παράδοσης της νήσου. Η μοναδική τέχνη του καραβομαραγκών που άνθισε εδώ και μεταλαμπαδεύτηκε στη Σύρο, στον Πειραιά και αλλού, πρέπει να αναβιώσει, όχι μόνο γιατί παράγει τα πιο όμορφα σκαριά, με καλύτερη πλευστότητα, μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και φιλικότητα προς το περιβάλλον, αλλά και γιατί αποτελεί πολιτιστική μας κληρονομιά, αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητάς μας. Είμαστε λαός θαλασσινός, στα παράλια αναπτύξαμε τον πολιτισμό μας, στα πελάγη ταξίδεψαν και ταξιδεύουν τα καράβια μας, μεταφέροντας όχι μόνο προϊόντα, αλλά και τις αξίες της επικοινωνίας και της φιλίας των λαών. Η χώρα μας, άλλωστε είναι ανοικτή στον διάλογο με βάση το διεθνές δίκαιο και επιδιώκει διαχρονικά σχέσεις καλής γειτονίας με όλα τα κράτη της περιοχής, παραμένοντας ωστόσο προσηλωμένη στην υπεράσπιση της εθνικής μας ανεξαρτησίας”, τόνισε η πρόεδρος της Δημοκρατίας δηλώνοντας ότι είναι τιμή της που συγκαταλέγεται πλέον στους δημότες του νησιού.